Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Taş Gibi Yoğurt Mayalamanın Püf Noktası Yoğurt En İyi Hangi Kapta Mayalanır

Mavi Kadın>Yaşam>Taş Gibi Yoğurt Mayalamanın Püf Noktası Yoğurt En İyi Hangi Kapta Mayalanır

Evde yoğurt mayalamak hem çok ekonomiktir hem de son derece sağlıklı ve doğaldır. Üstelik evde mayalanan yoğurdun tadının, marketlerden aldığımız hazır yoğurtların tadından çok daha güzel olduğu bir gerçektir.

Taş Gibi Yoğurt Mayalamanın Püf Noktası Yoğurt En İyi Hangi Kapta Mayalanır

Evde yoğurt mayalamak hem çok ekonomiktir hem de son derece sağlıklı ve doğaldır. Üstelik evde mayalanan yoğurdun tadının, marketlerden aldığımız hazır yoğurtların tadından çok daha güzel olduğu bir gerçektir. Evimizde böyle lezzetli bir yoğurt mayalayabilmek için özen göstermemiz gereken bazı püf noktalar mevcuttur. İşte, yoğurt mayalamak için harika ipuçları;

Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları Nelerdir?

Günlük süt tercih etmeniz, yoğurdun düzgün bir kıvamda olması ve iyi tutması  için  yapmanız gereken en önemli şeylerin başında gelmektedir. Marketten temin edilecek olan hazır sütler, yoğurdun tutmasına engel olabilir, bu sebeple hazır süt kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Yoğurt mayalamakta kullanacağınız kabın yapısı da son derece büyük öneme sahiptir. Plastik ve cam kaplar tercih etmemelisiniz çünkü bu kaplar ısı seviyesini koruyamayacağından dolayı yoğurdunuzun kıvamında problemlere neden olabilir. Emaye ya da çelik kaplar kullanmak, yoğurt mayalama için ideal bir seçim olacaktır. Aynı zamanda, fırında yoğurt seven kişiler, toprak kapları da tercih edebilirler.

Sütün ısısı ve mayalama derecesi, yoğurt mayalama yöntemleri konusunda önemli bir yere sahip olan bir başka etkendir. Kaynattığınız süte parmağınızı batırdığınızda, sütün içinde parmağınızı 10 saniye civarında tutabiliyor iseniz, bu durum sütünüzün yoğurt mayalama için elverişli bir ısı seviyesinde olduğu anlamına gelmektedir. Şâyet paket süt tercih edecekseniz, kaymak bağlamaya yaklaştığını gördüğünüzde ocaktan almalı ve ılımaya bırakmalısınız. Yoğurdun tutması noktasında, ısının uygun seviyede olmasının payı çok büyüktür. Bu sebeple, doğru sıcaklığı tam olarak sağlamalısınız. Bunu daha kolay yapabilmek için, pratik bir yöntem uygulayabilirsiniz. Bir parmağınızı süte batırıp 7'ye kadar sayarak, parmağınız yanmadan sütün sıcaklığına tahammül edebildiyseniz, bu durum, sütünüzün mayalama işlemi için elverişli ısıya ulaşmış olduğunu gösterir.

Burada gözden kaçırılmaması gereken önemli bir nokta var; şâyet süt olması gerekenden daha ılık olursa, mayalama gerçekleşmeyecektir.

Kaynadıktan sonra ılımaya bıraktığımız süt, parmağımızı yakmayacak düzeye ulaştığında, maya olarak önceden ayırmış olduğumuz yoğurdumuzu tencerenin kenarından yavaşça içine boşaltalım ve yoğurdun iyice tencerenin dibine inmesini sağlayalım. Ya da maya için ayırmış olduğumuz yoğurdun üzerine ılık sütten 3-4 kaşık alıp karıştıralım ve sonra süte ilâve edip tekrar karıştıralım.

(Her iki işlem de pozitif netice ile sonuçlanacaktır.)

Süte maya oranını 3 kg. süte 1 yemek kaşığının dörtte biri yoğurt mayası şeklinde ayarlayabilirsiniz.

Tercih edebileceğiniz en güzel maya, daha evvel kendi yaptığınız yoğurttan aldığınız mayadır.

Koyun ve keçiden sağılan süt kullanılarak yapılan yoğurt, sert olmaktadır. Aşırı derecede yeşillik tüketen veya süt artırıcı yemler verilmiş ineklerden sağılan süt ile elde edilen yoğurt ise cıvık bir kıvama sahiptir.

Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yoğurt mayaladığınızda, üzerini soğuk havalarda sardığınız gibi sarmayın, daha az sarmaya dikkat edin. Zira sıcak havalarda fazla sarmak yoğurdun ekşiyip sulanmasına yol açar.

Yoğurdun mayalanması için gereken müddet sıcak ve soğuk havalarda biraz değişiklik göstermektedir. Serin havalarda 7 saat bekletmek gerekirken, sıcak günlerde bu sürenin 6 saat olması idealdir. Mayalamadan sonraki ortalama 3-4 saatin ardından yoğurdunuzu kontrol etmeniz gerekmektedir. Şâyet yoğurdunuzun mayalanmadığını görürseniz, birkaç saat daha bekleyin. Eğer yoğurdunuz tutmuş ise, tüketmeye başlamadan önce buzdolabına koyup 1 gün boyunca orada bırakın. Kapağını açmamaya ve mayalanan yoğurda hava aldırmamaya dikkat edin. Kapağın iç tarafında toplanan fazla suyunu sildikten sonra hiç bekletmeden buzdolabına koyun. Mayalanan yoğurdun, buzdolabında 24 saat boyunca dinlenmesi ve iyice suyunu çekmesi gerekir. 1 gün sonra, yoğurdunuzu buzdolabından çıkarabilir ve afiyetle tüketmeye başlayabilirsiniz.

Dışarıdan aldığınız hazır yoğurtların içerisindeki kaymağın, evde yaptığınız yoğurttaki kaymaktan daha kalın olmasına aldanmamalısınız. Hazır yoğurtların içerisine pektin adı verilen bir madde katılmaktadır ve bu madde sayesinde kaymaklar fazla ve kalın olmaktadır.

Yapmış olduğunuz yoğurttan maya ayırabilir ve derin 1-2 ay boyunca dondurucuda tutabilirsiniz. Mayalama işleminde yağlı süt tercih ederseniz yoğurt çok daha nefis bir tada sahip olacaktır. Manda, koyun ve keçi sütünden üretilen yoğurt, diğerlerine oranla daha sert olmaktadır. Bilhassa manda sütünden elde edilen hem daha yoğun bir kıvama sahip olmaktadır hem de tadının çok daha güzel olduğunu söylemek mümkündür.

Şâyet süzme yoğurt elde etmeyi arzu ediyorsanız, yoğurdu mayalanmasının ardından tülbent içerisine alın ve suyunu süzün.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...