Tek hamlede yok ediyor: Ütü kireci nasıl temizlenir? Ütü kireci temizlemenin en pratik 5 yöntemi
Ütünün buharı ilk günkü gibi çıkmıyor ve yeterince ısınmıyorsa dikkat! Delikleri kireç yüzünden tıkanmış olabilir. Ütünün tabanında kalınlaşan kireci temizlemezseniz ütünün iç haznesi zamanla tamamen tıkanır. Bu sorunun yaşanmasını önleyemezsiniz ancak tek hamlede ütünüzü ilk günkü gibi buhar vermesini sağlayabilirsiniz. İşte kireçlenmiş ütüyü temizleme yöntemleri…
Çeşme suyu zaman içerisinde ütünün kireçlenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Çeşme suyu kireç bakımından zengin olduğundan kaynamış su dahi kullanılsa ütüde kireç oluşumu kaçınılmaz. Bu durum ütünün randumanını bozar ve kıyafetlerde kahverengi lekelerin oluşmasına daha kötüsü kıyafetlerin ütünün altına yapışmasına neden olur. Ütünün ilk günkü gibi buhar vermesini ve kıyafetlerde kalıcı hasar bırakmaması için ütünün düzenli aralıklarla ütüyü temizlemeniz gerekiyor. Kireçlenen ütü nasıl temizlenir konusunda tüm püf noktaları bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.
BEYAZ SİRKE
Beyaz sirkenin etkili olmadığı alan yok. Ütüdeki kireçleri yok etmek için ilk etkili yöntem beyaz sirke. Eşit oranda sirke ve suyu ütünün su haznesine ekleyin. Ardından ütüyü fişe takıp bir süre bekleyin. Ütü çalışıp buhar verdikten sonra ütü içindeki kireci deliklerden dışarı akıtacak. Pamuklu kulak çubuklarına beyaz sirke konularak çubuklar ile ütünün delikleri dışardan da temizleyebilirsiniz. Ancak ütünün içinde koku oluşmaması ve kıyafetlere sinmemesi için bu işlemi yaptıktan sonra ütünüzü bir kez boşta çalıştırın. Ütüde kireçlenme ortaya çıktığında doğru yöntemler ile ütüdeki kireçler temizlenmelidir.
LİMON TUZU VE SU
Ütünün su koyma haznesine bir tatlı kaşığı limon tozu koyun ve arıtılmış su ilave ettikten sonra ütüyü çalıştırın. Çalışan ütüden buhar çıkmaya başlayınca ütüyü, ütü yapar gibi ters çevirin. Bir süre sonra limon tuzu dökülmeye başlayacak. Ardından ütünün su haznesine sadece arıtma suyu ekleyip tekrar aynı işlemi yapın. Limon tuzu çok güçlü bir çözeltidir. Ütüdeki kireçlerin kalıplaşmaması için düzenli aralıklarla ütünüzün bakımını yapabilirsiniz.
ASETON
Ütüyü fişe takın ve biraz ısınmasını bekleyin. Ardından asetona batırılmış kulak çubuğu yardımıyla ütünün gözeneklerini temizleyin. Ardından nemli bezle iyice ovalayın. Asetonun size zarar vermemesi için camı açmayı ve maske takmayı unutmayın.
MUM
Hafif ısınmış ütüye mumu sürdükten sonra biraz bekleyin. Kalın bezi ıslatarak çok fazla sıktırmadan ütünün tabanını silin.
BULAŞIK MAKİNESİ PARLATICISI
Bir kap içerisine bir yemek kaşığı bulaşık parlatıcısı dökün ve diş fırçası yardımıyla ütünün altını fırçalayın. Ancak parlatıcı kimyasal madde olduğundan cildinize temas ettirmemeye özen gösterin ve maskenizi mutlaka takın.
ÜTÜDEKİ KİREÇ NASIL ÖNLENİR?
Öncelikle ütü alınırken marka görevlisinin uyarıları dikkatlice dinlenmelidir. Musluk sularında kireç oranı yüksek olduğu için zamanla ütünün deliklerin tıkanmasına yol açar. Ütüde oluşan kireci önlemek için musluk suyu yerine arıtılmış su yani içme suyu kullanılmalıdır.
Editör : Nefise Anlağan