2022-01-02 17:50:00 | Son Güncelleme : 2022-09-12 16:57:23

Tenosinovit nedir? Belirtileri nelerdir? Neden olur? Nasıl tedavi edilir?

Tendon, kası kemiğe bağlayan lifli bağ dokusu demektir. Sinovyum ise, tendonları örten koruyucu kılıfın bir astarıdır. Tenosinovit, bu kılıfın iltihaplanmasıdır.

Tenosinovit nedir? Belirtileri nelerdir? Neden olur? Nasıl tedavi edilir?

Tenosinovit, tendonları çevreleyen sinovyal kılıfın iltihaplanmasıdır. Bu durum çoğunlukla tendinit yani tendonların iltihaplanması ile ortaya çıkmaktadır. Tenosinovit çoğunlukla ayak bileği, omuz, baş parmak ve dirsek bölgelerinde görülmektedir. Tenosinovit; Fizik tedavi doktoru tarafından fizyoterapi ile tedavi edilmektedir.

TENOSİNOVİT NEDİR?

Vücudumuzda kasları kemiklere bağlayan güçlü lifli bağ dokusuna tendon ismi verilir. Tendonların dış kısmı, onları sürtünmeye karşı koruyan, kolay hareketini sağlayan sinovyal kılıf ile kaplıdır. Sinovyal kılıfın iltihaplanması sonucunda tenosinovit ve tendonlarda iltihaplanma meydana gelir.

TENOSİNOVİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

  1. Tenosinovit olan bölgeyi hareket ettirmede zorluk
  2. İltihap
  3. Güçsüzlük
  4. Eklem ağrısı ve eklemlerde sertlik
  5. Hareket ettikçe ağrının artması
  6. Bir eklem çevresinde hassasiyet veya ağrı.
  7. Tendon boyunca uzanan kızarıklık.
  8. Etkilenen eklem bölgede şişlik.
  9. Normal aktiviteler ve / veya spor yapamama
  10. Bir eklemi hareket ettirmede zorluk
  11. Özellikle el, bilek, ayak ve ayak bileği olmak üzere eklem çevresinde ağrı ve hassasiyet
  12. Eklem hareketinde ağrı
  13. Tendonun üzerinde bir yumru oluşabilir
  14. Etkilenen bölgede iltihaplanma ve sıvı birikiminden kaynaklanan hafif şişlik.

TENOSİNOVİT NEDEN OLUR?

Tenosinovitin asıl sebebi bilinmemektedir. Çünkü birçok tenosinovit vakasının altında yatan herhangi bir sebep yoktur. Fakat genel itibarıyla tenosinovit bir tendonun aşırı kullanımı sonucu meydana geldiği tahmin edilir. Örneğin bilek çevresindeki tendonlar çok fazla yazı ve daktilo kullanma sebebiyle fazla kullanıldığından tenosinovit görülebilir.

Tenosinovitin diğer sebepleri arasında yaralanmaya bağlı bakteriyel enfeksiyonlar, çok sık bilgisayar kullanmak,tekrarlayıcı işler yapmak, spor  yapmak ve enstrüman aleti kullanmak gibi tekrarlayan hareketleri düzenli olarak yapıyor olmak yer almaktadır.

DİĞER NEDENLER ŞUNLARDIR;

  1. Romatoid artrit (Eklem İltihabı)
  2. Psöriyatik artrit
  3. Gut hastalığı
  4. Tetik parmak
  5. Tansient Sinovit (Geçici Sinovit)
  6. Mikro travmalar
  7. Bakteriyel hastalık (bel soğukluğu, tüberküloz)
  8. Enfeksiyon
  9. Reaktif artrit
  10. Septik artrit

SİNOVİT VE TENOSİNOVİT FARKI NEDİR?

Sinovit ve tenosinovit, eklemlerin ve tendon kılıflarının iç yüzeylerini kaplayan bir tür özel bağ dokusu olan sinovyal yapının iltihaplanmasına denir. 
SİNOVİT NEDİR?

Dizler, kalçalar, bilekler, omuzlar ve ayak bilekleri gibi belirli eklemler, sinovyal sıvı içeren sinovyal bir zarla kaplıdır. Bu zar iltihaplandığında, sinovit adı verilen ve eklemlerde şişme, eklem ağrısı ve eklem içinde kanama ile sonuçlanan sağlık sorunları meydana gelir.

TENOSİNOVİT NEDİR?

Tendon, kaslarınızı kemiklerinize bağlayan bir tür lifli dokudur. Bu dokular koşma, zıplama, kavrama ve kaldırma gibi eylemleri kontrol etmeye yardımcı olur. Tendonlar olmadan vücudunuzun hareketini kontrol edemezsiniz. Tenosinovit, bir tendonu çevreleyen kılıfın iltihaplanmasıdır.

TENOSİNOVİT NASIL TEŞHİS EDİLİR?

  1. Tenosinovit teşhisinde kullanılan yöntemler şunlardır:
  2. Semptomların Ortopedi doktoru tarafından fiziksel değerlendirmesi
  3. MRI taraması
  4. Röntgen

TENOSİNOVİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tenosinovit tedavisi Ortopedi doktoru tarafından yapılır, hastanın durumuna göre aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanır:

Ağrı Kesici Kullanımı: Tenosinovit durumunda hastada iltihaba bağlı olarak ağrı meydana gelebilir. Dolayısıyla bu ağrıyı azaltmak için steroit yapıda olmayan iltihap önleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar doktorun tavsiyesine uygun olarak düzenli kullanıldığında tenosinovitin sebep olduğu ağrı ve iltihabı azaltmaktadır.

Fizyoterapi: Fizyoterapi ile tenosinovit belirtilerinin geçmesi ve hasarlı tendonların sağlıklı şekilde tekrar hareket edecek hale gelmesi amaçlanır.

Kortizon Kullanımı: Tenosinovitin sebep olduğu bölgesel hasarları iyileştirmek için en iyi yöntemlerden birisi kortizon kullanımıdır. Kortizon çoğunlukla enfeksiyon dışında bir sebepten kaynaklanan tenosinovit vakalar için kullanılmaktadır.

Antibiyotik Kullanımı: Tenosinovit enfeksiyon sebebiyle meydana gelmişse antibiyotikler ile tedavisi yapılabilir. Fakat eğer enfeksiyon fazlaysa ve yayılıyorsa ameliyat yapılması gerekli olabilir.

Sıcak veya soğuk kompres: Ağrıyan bölgeye sıcak su torbası tutulabilir yahut buzluktan buzları çıkarıp temiz bir beze sarıp bu etkilenen bölgeye tutabilirsiniz.

Tenosinovit vakalarında uygulanacak tedavinin amacı tendonlarda hasar sonucu hastanın yaşamış olduğu ağrıyı geçirmek ve iltihabı dindirmektir. Dolayısıyla hasar gören tendonları iyileştirmek için istirahat ile tendonların sabit tutulması gerekebilir.

TENOSİNOVİT TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Tedavi edilmeyen tenosinovit vakalarında tendondaki hasar kalıcı hale gelebilir yahut yırtılabilir.  Ayrıca zarar gören eklemler zamanlar sertleşebilir. Tendondaki enfeksiyon şiddetli ise diğer organlara yayılıp istenmeyen durumlara sebep olabilir.

Mavi Kadın