Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Tomografi Niçin Çekilir Bilgisayarlı Tomografi Nasıl Aç Karnına mı Çekilir

Mavikadin>Yaşam>Tomografi Niçin Çekilir Bilgisayarlı Tomografi Nasıl Aç Karnına mı Çekilir

Tomografi; vücuttaki organların X ışınları ve bilgisayar ile görüntülenmesini sağlayan işleme verilen isimdir. Bilgisayarlı tomografi olarak da anılan tomografinin iki türü vardır: ilaçlı tomografi ve ilaçsız tomografi. İlaçlı tomografide hastada

Tomografi Niçin Çekilir Bilgisayarlı Tomografi Nasıl Aç Karnına mı Çekilir

Tomografi; vücuttaki organların X ışınları ve bilgisayar ile görüntülenmesini sağlayan işleme verilen isimdir. Bilgisayarlı tomografi olarak da anılan tomografinin iki türü vardır: ilaçlı tomografi ve ilaçsız tomografi. İlaçlı tomografide hastada vücuttaki organların net olarak görüntülenmesi için anal yoldan veya enjekte edilerek kontrast madde olarak adlandırılan ilaç verilmektedir. Ilaçsız tomografide ise bu ilaç verilmeden görüntü alınmaktadır.

Tomografi; vücutta istenen belli bir kesitin ultraviyole ışınlarla görüntülerek monitore yansıtılması ile yapılmaktadır. Bu işlemi bir radyolog gerçekleştirir ve tedaviye yürüten doktora ulaştırır. Tomografi sayesinde birçok hastalığın tedavisi mümkün olmaktadır. Tomografi ile incelenen doku ve hücreler tedavinin belirlenmesinde büyük rol oynamaktadır. 

Tomografi Neden Çekilir?

Vücutta karın, beyin, akciğer, kemik ve yumuşak doku gibi çok çeşitli yerlerin incelenmesi için tomografi yöntemi kullanılmaktadır. Tomografi özellikle akciğer, pankreas ve karaciğer kanserleri teşhisinde büyük yardımcı olup tümörün büyüklüğü ve yerini göstermektedir. Ayrıca tomografi ile vücut kanlanması, damarlar ve kemik yapısı ile ilgili detaylı bilgi edinilmektedir.

Tomografi çekilme sebepleri şunlar olabilir:

  1. Kanserin vücuttaki ilerleyişinin detaylı olarak incelenmesi için. Tomografi ile özellikle akciğer kanserinde erken teşhis büyük önem taşımaktadır.
  2. Doku ve kas zedelenmeleri için. Tomografi ile dokular detaylı olarak incelenebildiğinden zedelenme olması halinde yerinin teşhisi ve tedavi yönteminin belirlenmesi için yardımcı olmaktadır.
  3. Vücuttaki iyi veya kötü huylu urların görüntülenmesi için. Vücutta oluşan urların gelişmesinin önlenmesi için urun büyüme yönü bulunmalıdır ki bu tomografi ile mümkün olmaktadır.
  4. Beyin dokularının incelenmesi için. İnsan vücudunda beyin çok karmaşık yapıdadır. Bu yüzden MR veya röntgen ile yeterince incelenemeyen beyin tomografi ile incelenebilmektedir.
  5. Kalp hastalıklarının incelenmesi için. Tomografi ile özellikle kalp dejenerasyonu ve damar tıkanıklığı için uygulanan tedavi takip edilebilmektedir.

Tomografi Hangi Durumlarda Çekilir?

  1. Tümörün belirlenmesi için,
  2. Karaciğer, böbrek, pankreas ve dalak gibi organların incelenmesi için.
  3. Kafaya alınan darbelerde kırık ve hasarın belirlenmesi için,
  4. Beyinde meydana gelen kanamaların belirlenmesi için,
  5. Kalp anjiyografisi için,
  6. Sinüs hastalıklarının teşhisi için,
  7. Beyindeki damar hastalıklarının araştırılması için,
  8. Akciğer hastalıkları için,
  9. Göğüs duvarı travmalarını incelemek için,

Tomografi Nasıl Çekilir?

Tomografi cihazında x ışınları yayan bir panel ve altında hareketli bir masa bulunur.Tomografi için hasta bu masa üzerine yatılır ve hareketsiz kalması istenir. Hastanın yattığı masa incelenecek organa bağlı olarak tomografi cihazı içine doğru ilerler. Alınan veriler monitore yansıtılır ve en son alınan görüntüler ise radyolog tarafından yorumlanır. 10-15 dakika süren bu işlemde herhangi bir acı ve ağrı yaşanmaz. Sadece kapalı yerde kalma fobisi olan kişiler için zor olabilir. Eğer tomografi ilaçlı ise işlemden sonra bol bol su içilmelidir. Gebelerin tomografi çekilmesine izin verilmemektedir. Emziren anneler ise tomografi çekildiğinde ilk 24 saat bebeklerini emzirmemelidir. Tomografi aç karnına çekilir.

Tomografi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Tomografi sonucu hangi bölgenin çekildiğine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin kalp tomografisi sonucu daha kısa sürede çıkmaktayken akciğer tomografisi daha uzun sürede çıkmaktadır. Özellikle beyin tomografisi sonucunun çıkması uzun zaman alabilmektedir. Ancak genel itibari ile tomografi sonuçlarının çıkması 7 ila 15 günü bulmaktadır. Bu süreçte; tomografi cihazından çıkan veriler radyolog tarafından incelenir ve tedavi ile ilgilinen doktora iletilir.

Tomografi Çektirmek Zararlı mıdır?

Tomografi her zaman uygulanamayabilir. Bunun için en doğru kararı doktor verecektir. Tomografi radyasyon ışınları ile yapılamakta olduğundan tomografi ile alınan radyasyon kişinin gündelik yaşamında aldığı radyasyonun 8 ayına eşittir. Bu yüzden tomografi hastada gerçekten gerekli olmadığında rastgele yapılmamaktadır. Tomografinin kanser gibi ciddi durumlara kadar birçok risk faktörünün olduğu unutulmamalıdır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...