Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
25-09-2023 10:43 | Güncelleme : 25-09-2023 20:18

Toplumun yüzde 5'i şaşı! Yaşamın ilk 6 ayında daha çok rastlanıyor!

Google News

Çocuklarda şaşılık erken tedavi edilirse görme fonksiyonları korunabiliyor. Toplumun yüzde 5’inde genellikle ilk 6 ayda görülen şaşılıkta erken müdahaleyle kayıplar aza indirilebiliyor.

Toplumun yüzde 5'i şaşı! Yaşamın ilk 6 ayında daha çok rastlanıyor!

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Üretmen, çocukluk çağı hastalığı olan şaşılıkta erken tanı ve tedavinin, çocuktaki görme fonksiyonlarını daha iyi koruduğunu söyledi.

Erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çeken Üretmen, şaşılığın görme eksenlerindeki bozulma sonucu meydana geldiğini ifade ediyor.

Prof. Dr. Önder Üretmen, şaşılığın toplumda yüzde 5 oranında görüldüğünü bunların yüzde 2’sinin de yaşamın ilk 6 ayında ortaya çıktığını ifade ediyor. Şaşılığın sadece bir estetik bozukluk olmadığının altını çizen Üretmen, ‘’Aynı zamanda görme fonksiyonlarını bozan önemli bir klinik tablodur’’ diyor.

Şaşılığın esas olarak çocukluk dönemi hastalığı olduğunu aktaran Üretmen, bu durumun anlaşılması için muayene esnasında doktorun yeterli tecrübeye sahip olmasının gerektiğini vurguluyor.

Rutin göz muayenesi dışında özel yöntemlerle tanı koyulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Önder Üretmen, gözlerdeki kaymanın genellikle yöne göre sınıflandırıldığını söylüyor.

Kaymanın iç, dış, aşağı, yukarı ya da bu yönlerin birleşimi şeklinde meydana gelebileceğini ifade eden Üretmen, konuyla alakalı olarak şunları söylüyor: ‘’En sık kayma tipi içe kaymalardır. Onu dışa kaymalar izlemektedir. Özellikle küçük çocuklarda göz kapakları, göz ve yüz yapısı nedeniyle gözlerin pozisyonu yanlış algılanabilir ve şaşılık olduğu düşünülebilir. Şaşılık olmadığı halde şaşılık izlenimi veren bu durumlara 'Yalancı Şaşılık' adı verilmektedir. Kesin tanı dikkatle yapılacak tam bir oftalmolojik muayeneyle konulmalıdır’’

ŞAŞILIK HER YAŞTA TEDAVİ EDİLEBİLİR

Her yaşta şaşılığın tedavi edilebildiğini açıklayan Prof. Dr. Önder Üretmen, özellikle çocuklarda ortaya çıkan şaşılıkların erken tedaviyle daha iyi hale getirilebildiğini söylüyor.

Göz fonksiyonlarındaki derinlik hissinin kaybolmasının önüne geçilebildiğini aktaran Üretmen, ebeveynlerin en ufak bir şüphe durumunda hemen doktora başvurmaları gerektiğini ifade ediyor.

ŞAŞILIK GÖZ TEMBELLİĞİNE NEDEN OLABİLİR

Şaşılık beraberinde göz tembelliğine de yol açabilmektedir. Göz tembelliği ve şaşılık aynı anda varsa tedavisinin birlikte yapılması gerekir.

Hem cerrahi hem de cerrahi dışı tedavisi olan şaşılık bazı durumlarda sadece gözlükle halledilebilir. Örneğin yüksek hiperopisi olan bir çocukta gelişen içe kayma sadece gözlük kullanımıyla tedavi edilebilir.

Gözlükle tedavi edilemeyecek hastalar ise genellikle yaşamın ilk aylarında ortaya çıkar ve cerrahi müdahale gerekebilir.

Yetişkinlerde ortaya çıkan ani şaşılık vakalarında yapılması gereken ilk şey nedeni bulmaktır. Hastaların günlük hayatını derinden etkileyen çift görme mutlaka tedavi edilmelidir.  Üretmen, erişkinlerde göz dışı kas felçlerine bağlı olarak ortaya çıkan kaymalarda botox enjeksiyonu ile olumlu sonuçlarının alındığına da dikkat çekiyor.  Bu tip cerrahi dışı tedaviler yetersiz kaldığında cerrahi tedavilere ihtiyaç duyulabiliyor.

PSİKOLOJİK OLARAK DA ETKİLİYOR

Şaşılığın psikolojik olarak da etkilerinin olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Önder Üretmen, "Çocuklarda şaşılık, göz tembelliği ve derinlik hissi kaybına neden olmasının yanında, estetik kaygılar ve toplum tarafından olumsuz algılanması nedeniyle psikolojik sorunlara da yol açabiliyor" ifadesini kullandı.

Kaynak : Mavi Kadın, Kaşkaloglu Göz Hastanesi
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.