Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Turşu Suyu Neden Bulanık Olur Ve Bulanık Olursa Ne Yapmalıdır?

Mavikadin>Yaşam>Turşu Suyu Neden Bulanık Olur Ve Bulanık Olursa Ne Yapmalıdır?

Turşu, ham sebzelerin salamura edilerek meydana gelmesiyle kış sofralarında adeta bir lezzet olmuştur.

Turşu Suyu Neden Bulanık Olur Ve Bulanık Olursa Ne Yapmalıdır?

Turşu, ham sebzelerin salamura edilerek meydana gelmesiyle kış sofralarında adeta bir lezzet olmuştur. Kışın kışlık sebzelerden yaptığımız, yazın ise yaz sebzelerinden yaptığımız turşu, çıtır çıtır oluşu ve lezzetiyle hemen hemen çoğu kişi tarafından sevilmektedir. Turşu yapmanın en önemli kuralların başında turşu malzemelerinin eksiksiz olması ve su, tuz, sirke ve limonu çok ayarlamak gerekir. Eğer bu kurallara dikkat edilmezse turşu yumuşar, salyalanır ve sümüksü bir hal alır. Yazımızın devamında turşu suyu neden bulanıklaşır, salyalanır ve çözüm yöntemleri nelerdir bu konulara değindik. 

Turşu Suyu Neden Bulanık Olur?

Turşu suyunun bulanıklaşmasının bir diğer nedeni, turşu fermantasyon sürecinde iken laktik asit bakterileri ürediğinde turşu suyunda bulanıklaşmalar görülür. Ancak bu bulanıklaşma turşu kurulduktan 4-5 gün sonra kaybolur ve gayet normaldir. Turşunun bulanıklaşmasının birçok nedeni vardır ve bu bulanıklaşma bazen normal kabul edilemez. Turşudaki normal kabul edilmeyen bulanıklığa kötü koku, sümüksü, küflenme ve yumuşama gibi durumlarda eşlik ediliyorsa artık o turşu tüketilmemelidir. Yani bu tür turşular yenilmez ve imha edilmek zorunda kalır.

Turşu suyunun bulanık olmasının bazı nedenleri şunlardır;

Turşu kavanozun içerisindeki malzemelerden bir tanesi dahi eksik olsa turşunun bulanmasına neden olabilir.

Turşu kurarken sirke kullanılmaması, turşunun bulanık olmasına neden olan önemli bir faktördür.

Turşu kurarken kavanozun içerisine eklenen suyun çeşme suyu olması da turşuyu bulanık yapabilir.

Turşu suyunun bulanık olmasının bir başka sebebi ise turşu kurarken kullanılan tuzdur. Bazı tuzların içerisinde topaklanma önleyici kimyasal maddeler bulunur ve bu maddeler turşunun doğal ortamını bozarak turşuyu tüketilemez hale getirir.

Turşu Suyunun Bulanması Nasıl Önlenir?

Turşu suyunun bulanıklaşmasını önlemek için birtakım çözüm yöntemleri bulunur. Bu çözüm yöntemlerinden bazıları şunlardır;

Turşu yapımında bütün malzemelerin eksiksiz şekilde kullanılması lazımdır. Yani turşunun bütünlüğünü bozmamak en önemli hususlardan biridir. Eğer turşu malzemelerinden biri eksik olursa, turşu suyu bulanık olabilir.

Turşu suyunun bulanık olmaması için gerekli çözüm yollarından biri ise, turşu suyunun çeşme suyu yani yoğun kireçli bir su ile değil, içme suyu ile yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde turşu suyu bulanıklaşır.

Turşu suyunun bulanık olmaması için turşu yapımında rafine edilmemiş ve işlenmemiş kristal kaya tuzları tercih edilmelidir.

Turşu suyunun bulanık olmaması için en önemli noktalardan biri de sirke kullanımıdır. Eğer sirke koymadan turşu yaparsanız, muhtemelen turşu suyunuz ciddi oranda bulanık olacaktır.

Turşu Neden Sümüksü Olur ve Salyalanır?

Turşunun salyalanmasının ve sümüksü bir hal almasının ana nedeni turşu malzemelerinin yeterince temizlenmemiş olmasıdır. Yani turşu malzemelerinin üzerindeki iyi temizlenemeyen kimyasal maddeler, turşu suyunda salyalanma yapar. Bunun için turşu yapımından önce turşu malzemelerinin incelikle ve dikkatle temizlenmesi gerekmektedir.

Turşu yapımında tuz miktarı çok önemli bir etkendir. Aksi taktirde tuz az kullanılırsa turşu suyunda sümüksü bir kıvama ve salyalanmaya neden olur.

Lahana turşusunda kıyılmış yapraklar mutlaka suyunu çıkarmak için ezilmeli sonrasında tuzlamaya yapılmalıdır. Aksi taktirde lahana yapraklarının suyunu çıkarmadan tuzlama işlemi yapılırsa şekerden laktik asit oluşumu gecikecek ve turşular mukusla kaplanıp sümüksü bir hal alacaktır.


Editör : Nefise Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...