Uyuz hastalığı, çocuklar ve genç yetişkinlerde yaygın olarak görülen çok rahatsız edici, bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Uyuz hastalığına Sarcoptes Scabiei adı verilen ve insan cildinde bir ay kadar yaşayabilen bir akar(mikroskopik bir parazit) uyuz böceği neden olur. Uyuzun en sık karşılaşılan belirtileri şunlardır; Şiddetli kaşıntı, yoğun ağrı hissi, ciltte döküntü, kızarıklıklar, şişlikler ve kabarcıklardır. Uyuz akarları, uyuz hastalığına yakalanmış kişiyle yakın temasta bulunmak, uyuz olan kişiye ait kişisel eşyaların ortak kullanımı ve uyuz hastası olan kişiyle cinsel ilişkiye girmek yoluyla diğer insanlara yayılır. Uyuzun neden olduğu kaşıntı ve diğer belirtileri gidermenin en basit yolu, uyuzdan etkilenen bölgeyi 10 dakika boyunca soğuk suda tutmak, ardından cildinizi temiz bir havluyla kurutmak ve daha sonra eczanedenn temin edebileceğiniz kalamin losyonu uygulamaktır. Alternatif olarak, uyuz olmuş cildin üzerine soğuk suya batırılmış bezi koyun, daha sonra kalamin losyon uygulayın. Bunu günde birkaç kez yapın.
Uyuz Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Uyuz tedavisi, tüm uyuz belirtileri geçene kadar ortalama 10-15 gün devam eder.
Sosyete Uyuzu Nedir?
Sosyete uyuzu imitasyon yakıların, sahte parfümlerin, kokulu duj jellerinin ve bazı saç boyalarının ciltte yaptığı tahribat sonucu meydana gelen deri kaşıntısı ve kızarıklığına denir.
Uyuza sebep olan mite adı da verilen akarlar gözle görülmeyip ancak mikroskopla görülebilen, 0.1 - 0.5 mm çapında küçük canlılardır. Kreşler, okullar ve huzur evleri gibi birbiriyle doğrudan temas halindeki insanların bulunduğu ortamlarda uyuz hastalığı hızla yayılabilir. Uyuz hastalığına neden olan akarlar genellikle el parmak aralarında, omuz başlarında, kalçada, göğüs altlarında, ayak tabanlarında, bel çevresinde, parmak aralarında, dizlerde genital bölgede, dirsek yakınında ve koltuk altı bölgelerinde yuvar yapar ve bu bölgelerde şiddetli kaşıntıya neden olurlar.
Uyuz belirtilerini ortadan kaldırmak için hızlı bir şekilde tedavi olmak gereklidir. Uyuz hastalığının tedavisi için reçetesiz ilaçların yanı sıra yalnızca doktor reçetesiyle alınan ilaçlar da mevcuttur. Bununla birlikte,uyuzdan kurtulmak için uygulayabileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri de var. Makalemizde bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Uyuz Hastalığı Belirtileri
Uyuz hastalığı Sarcoptes scabiei olarak bilinen akarın neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Bu mikroskopik akarlar tedavi edilmediği müddetçe cildinizde aylarca yaşayabilirler. Cildinizin yüzeyinde çoğalırlar ve cildinizde yumurtalarını bırakırlar. Bu durum ciltte kaşıntı ve kızarıklığa yol açar. Uyuz hastalığının diğer belirtileri şunlardır;
Uyuz İçin Bitkisel, Doğal Tedavi Yöntemleri
Uyuz Tedavisinde Sirke Kullanımı
Beyaz sirkenin asitli yapısı cildin pH seviyesini değiştirir. PH seviyesindeki herhangi bir değişiklik ise uyuza neden olan akarların ölmesini sağlar. Eşit miktarda beyaz sirke ve suyu bir kapta iyice karıştırın. Örneğin yarım su bardağı su ile yarım su bardağı sirkeyi karıştırın. Pamuğu bu karışıma batırıp uyuz olan cilde tutun. 3-5 dk kalsın. Daha sonra ılık su ile durulayın.Enfeksiyonla tamamen mücadele etmek için 10 ila 15 gün boyunca günde üç kez tekrarlayın.
Zerdeçal
Zerdeçya, antiseptik ve anti-inflamatuar özelliklere sahip ve uyuz semptomlarını büyük oranda rahatlatan harikulade bir baharattır. Kalın bir macun yapmak için bir yemek kaşığı zerdeçal toz ve üç beş damla limon suyu ve suyu karıştırın. Karışımı uyuz olan cilde uygulayın ve yaklaşık bir saat boyunca bırakın. Daha sonra ılık su ile durulayın. Bunu, şifa bulana kadar günde 1 kez yapın.
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı terpinen-4-ol olarak adlandırılan ve uyuza neden olan parazitleri öldürmeye yardımcı olan bir bileşik içerir. Ayrıca, çay ağacı yağı anti-inflamatuar, dezenfektan, antiseptik, antiparazitik, antibakteriyel, antifungal ve yara iyileştirici nitelikleri uyuz tedavisinde etkili rol oynar. Çay ağacını aktarlardan temin edebilirsiniz. 1 yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını karıştırın. Pamuğu bu karışıma batırıp uyuz olan yerlere sürün. Bunu iki ila üç hafta boyunca günde iki kez yapın. Not: Hamile kadınlar ve emziren anneler, çay ağacı yağı kullanmamalıdır. Ayrıca, çay ağacı yağı hassas cildi tahriş edebilir. Hassas ciltleriniz varsa tedaviden önce,bu karışımı cildinizde küçük bir alanda test edin.
Uyuz Hastalığı Tedavisinde Tuz Kullanımı
Uyuza tuzlu su uygulamak çok eskiden beri kullanılan bir yöntemdir. Uyuzdan kurtulmak için sıcak suyun içinde tuzu eritin ve bu suyla banyo yapın.
Aloe Vera Jel
Aloe vera antimikrobiyal içeriği sayesinde uyuz, böcek ısırığı ve çeşitli cilt hastalıklarının iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içindeki jeli çıkarın. Uyuz olan bölgeye sürüp yarım saat bekletin ve ılık su ile durulayın. İyileşme görene kadar birkaç hafta boyunca günde iki veya üç kez tekrarlayın.
Lavanta Yağı
Doğal lavanta yağı yeni cilt hücresi oluşumunu uyarır ve uyuza neden olan akarlar gibi parazitleri öldürür. Aktardan temin edeceğiniz organik lavanta yağı ile eczaneden alacağınız rubbing alkolü eşit miktarda olacak şekilde karıştırın. Uyuz olan cilde sürüp, cilde iyice nüfuz etmesi için hafifçe masaj yapın. Bu yöntem akarları ve yumurtalarını öldürmeye yardımcı olacaktır. İyileşme sürecini hızlandırmak için bunu günde iki kez yapın.
Uyuz Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Uyuz hastalığı için Cildiye doktoruna gitmelisiniz. Doktor uyuz olan cildinizden alınan sürüntünün mikroskopta incelenmesi ve böceğin görülmesiyle uyuz teşhisini koyacak ve gerekli ilaçları reçete edecektir.
Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dr. Rıza Sönmez'in bu konuda verdiği bilgiler şöyledir;
Uyuz tedavisinde genellikle krem şeklinde ilaçlar kullanılır. Cilde krem uygulamadan önce banyo yapılıp vücut temizlenir. Ardından özellikle geceleri krem sürülür ve sabah tekrar banyo yapılır. Kremi sürerken cildin kuru olmasına dikkat edilmeli, en az 8-10 saat vücutta kalmalıdır. Bütün vücuda krem sürülür ve ellerin yıkanması gereken durumlarda krem tekrar sürülmelidir. Bu şekilde 10 gün süren bir tedavi uygulanır ve kontrol edilir. Hastalık devam ediyorsa tedaviye devam edilir. Bu yöntemde kullanılan ilaçların yanma şeklinde yan etkisi olabilir.Tedaviden sonra ilk birkaç hafta kaşıntı devam edebilir.
Diğer tedavi şekillerinden biri de vücuda solüsyon sürülmesidir. Yine krem gibi bu solüsyonda 8-10 saat vücutta kalmalıdır. Haftada bir kere gereken dozda uygulanır. Fazlası zarar verebilir. Solüsyonlar hamilelere, bebeklere, küçüklere, sinirsel bir hastalığı olanlara, bebek emziren annelere uygulanmaz. Bütün aile bireyleri tedavi edilmelidir. Hatta uyuz hastası olan bir kişiyle yakın teması olanlarda tedaviye dahil edilmelidir. Herkes tedavi edilmediği takdirde hastalığın kontrol altına alınması çok zordur. Ayrıca hastanın bütün eşyaları yıkanmalıdır
Yüzde ve Kolda Kaşıntı Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri
Mantar Hastalığı Nedir Kaşıntısına Ne İyi Gelir Belirtileri Tedavisi Tıklayınız
Kaşıntı Vücut Cilt Kaşıntısı Neden Olur? Sebepleri Kaşıntıyı Ne Geçirir? Tıklayınız