Her kadının bedeni kendine özel olsa da vajinal akıntıların renkleri öyle söylemiyor. Vajinal akıntı, günlük hayatta her kadında görülen bir durum. Ancak farklı renkteki vajinal akıntılar vücutta yolunda gitmeyen bazı durumların sinyalini verebiliyor. Jinekolojik hastalıkları teşhis etmenin anahtarı, akıntı renginin anlamını bilmektir.
Vajinal akıntı; vajina ve rahim ağzındaki küçük bezlerden salgılanan bir sıvı. Vajinayı ve üreme sistemini temiz ve sağlıklı kalmasını sağlayan sıvı, eski hücreleri ve kalıntıları temizlemek için her gün vajinadan sızar.
Posta Gazetesinde yer alan haberde Dr. Sinan Akkurt’un verdiği bilgilere göre vajinal akıntıların renkleri ve anlamlarına yer verilmiş. İşte detaylar:
KOKUSUZ VE ŞEFFAF AKINTI
Akıntı kokusuz ve şeffaf olduğunda zararsızdır. Sıradan vajinal akıntılar şeffaf veya beyazımsı olur. Kaygan veya yumurta akı kıvamında olabilir. Kadın yumurtlamadan hemen önce, cinsel uyarılma sırasında ve hamilelik sırasında bu tip kaygan akıntı yaşayabilir.
BEYAZ – KREM AKINTI
Beyazın tonu, krem veya açık sarıya dönük olabilir. Bu renk vajinal akıntı büyük olasılıkla zararlı olmaz. Ancak beyaz akıntının peynirimsi kıvamı varsa ya da keskin koku eşlik ediyorsa, enfeksiyona işaret edebilir. Maya enfeksiyonuyla ilişkili olabilir ve bu durumda kaşıntıya, tahrişe neden olabilir.
PEMBE AKINTI
Adet döneminin diğer bir habercisi pembe akıntıdır. Akıntı açık veya çok daha koyu pembe olabilir. Genellikle biraz kan da içerebilir. Dış gebelik, bel soğukluğu, yumurtalık kisti ve hormonal dengesizlik gibi ciddi sağlık sorunlarını işaret edebilir.
Gebeliğin de habercisi olan pembe akıntı, bu sürecin başında görülürse düşük belirtisi olabilir fakat hamileliğin son döneminde görülen pembe akıntı, rahminizin doğuma hazır olduğunun göstergesidir.
Erken gebelikte implantasyon (yerleşme) kanamasının bir işareti de olabilir.
Cinsel ilişki vajina veya servikste tahrişe neden olmuşsa, cinsel ilişkiden sonra pembe akıntı görülebilir.
GRİ AKINTI
Gri akıntı sağlıklı değildir. Cinsel yolla bulaşan gardnerella mikrobunun yani bakteriyel vajinoz (BV) belirtisi olabilir. BV’de eşlik eden semptomlar kaşıntı, tahriş, keskin bir koku, vulva çevresinde kızarıklık veya vajinal açıklık olabilir. Derhal doktora görünmeli, doktor tarafından reçete edilen ilaçlarla tedavi edilebilir.
BULANIK VE YOĞUN BEYAZ AKINTI
Akıntının bulanık ve yoğun olması mantar enfeksiyona işaret edebilir. Bu durumun semptomları arasında yoğun kaşıntı, şişme ve ağrılı cinsel ilişki yer alır. Doktorun verdiği reçeteli antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
YEŞİL AKINTI
Kötü kokuyla birlikte yeşil veya sarı akıntı söz konusu olduğunda bel soğukluğu, trikomonaz ve klamidya enfeksiyonunun sinyalini verebilir. Uzun süre kullanılan tampon veya spiral de yeşil akıntıya neden olur. Tedavi edilmemesi durumunda komplikasyonlar görülebilir.
SARI AKINTI
Akıntı hafif sarı renk olduğunda sorun olmayabilir. Örneğin diyet sürecinde sarı akıntı normal kabul edilir. Eğer koyu sarımsı ya da yeşile yakın sarı renk söz konusuysa genellikle bakteriyel veya cinsel yolla bulaşan trikomoniyaz olarak bilinen enfeksiyon belirtisi olabilir.
Akıntıda koku da çok önemli. Eğer yoğun sarı akıntının yanı sıra kötü koku da varsa doktora başvurmak gerekir. Klamidya ve bel soğukluğu hastalarında nadiren de olsa sarı akıntı görülebiliyor.
KIRMIZI VE KAHVERENGİ AKINTI
Kırmızı tonlarında ve kahverengi akıntı, adet dönemi başlamadan birkaç gün önce veya adet dönemi sonunda görülebilir. Lekelenme olarak adlandırılan, adet dönemi dışında da kahverengimsi akıntı normal kabul edilir.
Ancak yukarı da belirttiğimiz gibi akıntı da koku olup olmaması durumu değiştirir. Eğer kırmızı akıntının yanı sıra koku ve gariplik varsa enfeksiyon belirtisi ve hatta kanser belirtisi olabilir.
Rahim ve rahim ağzı kanserinin en yaygın belirtisi adet dönemi dışındaki vajinal kanamadır. Adet dönemleri arasında kanama olduğunda doktora görünmelidir. Bu kanamanın pek çok iyi huylu nedeni olmasına rağmen, bazen ciddi bir duruma da işaret edebilir.
Menopoza girmesine ve en az 1 yıldır adet görmemiş olmasına rağmen kırmızı vajinal kanama yaşanması bazen endometriyal kanserin işareti olabilir. Zaman kaybetmeden doktora görünmelidir.