Vajinal Enfeksiyona Vajina İltihabına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçin Demirel vajinal enfeksiyonun belirtileri hakkında şu bilgileri veriyor:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçin Demirel vajinal enfeksiyonun belirtileri hakkında şu bilgileri veriyor: “Kadınların çoğunda görülen vajinal enfeksiyonlar; kötü kokulu akıntı ve akıntı miktarında artış, vajinal kaşıntı, ağrılı idrar yapma ve disparoni yani cinsel ilişki esnasında ağrı gibi şikayetlerle ortaya çıkar. Bu belirtilerle beraber neredeyse her üç kadından biri yaşamlarının bazı evrelerinde vajinal enfeksiyon ile karşı karşıyadır. Vajinal enfeksiyonun altında yatan nedenler göz önünde bulundurarak tedavi yöntemi uygulanmaktadır”
Vajinal Enfeksiyonun Nedenleri Nelerdir Op. Dr. Burçin Demirel anlatıyor;
Vajinanın asidik ortamını sağlayan laktobasiller, vajinanın doğal ortamında baskın yaşayan mikroorganizmalardır. Bu laktobasiller vajinada asidik ortam oluşturduğunda diğer zararlı bakterilerin enfeksiyon oluşumunu engelemektedir. Ancak vajinanın bu doğal ortamı menopoz, hamilelik ve emzirme döneminde hormon seviyelerinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle yahut cinsel ilişki esnasına bulaşan hastalık, bağışıklık sisteminin düşmesi, antibiyotik kullanımı, vajinal duş yapılması, kokulu tampon ve vajinal sprey kullanımı gibi birçok nedenlere bağlı olarak vajina enfeksiyon kapmaya müsait hale gelmektedir.
Öte yandan vajinal enfeksiyonlar kadın hastalarda yoğun ve kötü kokulu akıntı, kaşıntı, ağrılı idrar ve cinsel ilişki sırasında ağrıyla kendi belli eder. Bu şikayetler vajinal enfeksiyonun altında yatan nedenlere bağlı olarak ve doğru önlemler alınarak tedavi edilmektedir.
Vajinada İltihap Kısırlığa Neden Olur mu Gebeliğe Engel Olabilir mi?
Kadın Sağlığı ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Petek Arıoğlu bu husuta şu bilgi vermektedir;
"Vajinada iltihap hamileliğe engel olmaz ancak iltihap pelvik organlara yayılırsa tüplerin tıkanmasına sebep olur ve gebeliğe mani olabilir."
Dr. Semanur Vural ise şu bilgiyi vermektedir;" Vajinada enfeksiyon tedavi edilmezse rahim ağzı, yumurtalık ve rahime yayılabilir. Bu durum spermin yumurtasını ulaşmasını engelleyebilir ve karın içinde yapışıklıklara sebep olabilir. Sık sık enfeksiyon yaşamak tedaviyi zorlaştırır ve tedavi edilmeyen enfeksiyon kısırlık yapabilir."
Vajinal Enfeksiyon Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Op. Dr. Burçin Demirel vajinal enfeksiyonun tedavisi hakkında bize şu bilgileri aktarıyor;
“Vajinal enfeksiyonun hangi sebepten kaynaklandığını öğrenmek için hastanın tıbbi geçmişi hakkında sorular sorulur ve jinekolojik muayene yapılır. Doktor gerekli durumlarda hastanın vajinal akıntısının örneğini alır ve inceleme yapmak üzere laboratuvara gönderilir. Genellikle vajinal enfeksiyonun en yaygın görülen türü vajinal mantar enfeksiyonudur. Mantar enfeksiyonunun altında yatan bazı nedenler antibiyotik ilaç kullanımı, ağızdan veya vajinadan alınan fitil şeklindeki ilaçlardır. Aynı zamanda hamilelik sürecinde ve şeker hastalarında bu gibi nedenlerden dolayı mantar enfeksiyonu kapma olasılığı daha fazladır.
Vajinanın doğal ortamında bulunan bakterilerin azalması ve hücresel dengesizlikle beraber vajinal enfeksiyonun bir türü ortaya çıkar. Bu enfeksiyon türü bakteriyel vajinoz isimli en sık görülen vajinal enfeksiyon türüdür. Bakteriyel vajinoz enfeksiyonun en belirgin özelliği kötü bir balık kokusuna benzer bir koku oluşması ve normalden daha fazla oluşan vajinal akıntıdır. Bakteriyel vajinoz antibiyotikle tedavi edilir. Bu antibiyotikler ağızdan alınabilir yahut vajinaya jel veya krem sürülerek tedavi edilir.
Trikomonas çok yaygın olan ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Trikomonas enfeksiyon türüne mikroskobik parazit olan trikomonas vajinalis neden olur. Genellikle erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Bu enfeksiyon türünün tedavisi ağızdan verilen antibiyotik ile tedavi edilir. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olduğundan hastanın eşinin de tedavi görmesi enfeksiyonun tekrarlamasını önleyecektir.
Atrofik vajinit türü enfeksiyondan kaynaklanmayan genellikle emzirme dönemindeki annelerde, menopozdaki veya menopoza geçiz zamanındaki kadınlarda yahut östrojen hormonunun eksikliğine neden olan bazı durumlarda ortaya çıkar.
Atrofik vajinit tedavisi vajinal krem, tablet veya halka olarak uygulanabilen östrojen hormonu ile tedavi edilir. Aynı zamanda cinsel ilişki esnasına oluşan ağrıyı ve zorlanmaları azaltmak için suda çözünebilen kayganaştırıcılar tedaviye yardımcı olabilmektedir.”