Yazın daha hafif ve serinletici besinler tüketmeye özen gösteriyoruz ve bu listenin başında da meyveler geliyor. Yaz meyvelerinin her biri zengin vitamin içerikleriyle sağlığımıza pek çok fayda sağlıyor. Dolayısıyla düzenli meyve tüketmenin yanı sıra kiloyu korumak ve sağlıklı yaşamak için meyvelerin kalori miktarını bilmek önem taşıyor. İşte kiraz, kayısı, erik, armut, şeftali, çilek, kavun, karpuz ve incirin kalori değerleri…
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan kiraz, karpuz, erik gibi meyvelerin hangisinin kaç kalori olduğundan ve ne kadar tüketmemiz gerektiğinden bahsetti. Her meyve faydalı mıdır? Ne kadar meyve tüketmeliyiz? Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan anlatıyor!
Gün içinde 3 porsiyon meyve tüketerek beslenmenizi dengeleyebilirsiniz. Yazın tüketilen meyvelerin faydaları ve kalori değerleri genel olarak şu şekilde açıklanabilir:
KİRAZ
Kiraz hücre yenilenmesinde oldukça etkili ve kan sulandırıcı etkiye sahip. Kirazda bulunan kinik asitin, böbrekleri temizleyici ve toksinleri vücuttan atıcı etkisi vardır. 15 adet kiraz 1 porsiyona karşılık gelmektedir. 1 porsiyon kiraz diyet listesine eklemek için uygundur.
KARPUZ
Karpuzun büyük bir kısmı sudan, kalan kısmı ise liften oluşur. Bu sayede vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olarak bağırsakları çalıştırır. Ancak aşırı tüketilmesi, içerdiği şeker açısından kalori alımını yükseltebilir. Şeker hastalarının karpuzu dikkatli tüketmesi önerilir. 3 üçgen dilim karpuz 1 porsiyon meyve yerine geçmektedir.
KAVUN
Folik asit ve potasyum zengini kavun idrar söktürücü etkisiyle bilinir. Diyet beslenmesinde 1 ince ay dilim kavunu tercih edilebilir.
KAYISI
Kayısı içeriğindeki demir sayesinde kansızlığa iyi gelir. Yüksek oranda lifli kayısıyı kabızlık problemi yaşayan kişilerin tüketmesi önerilir. 1 porsiyon (4 adet) kayısı diyette tüketilebilir.
ERİK
Diyet sürecinde normal boy 10 adet eriği ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Özellikle yeşil erik su bakımından oldukça zengindir. 10 adet erik 1 porsiyona denk gelir.
ŞEFTALİ
Glisemik endeksi düşük şeftali, pratik bir atıştırmalıktır. Gönül rahatığıyla tek başına ya da yoğurtla da tüketilebilir. 1 orta boy şeftali bir bir porsiyon meyveye denk gelir.
ARMUT
Bol lif içeren yapısı ile, bağırsak tembelliğini giderir ve sindirimi kolaylaştırması ile bilinir. Tok tutma özelliği ile bilinen ve tok tutma özelliği yüksek olan orta boy bir armut bir porsiyon meyveye denk gelir.
ÇİLEK
Çilek içerdiği potasyum minerali sayesinde tansiyon düzenleyici etki sağlar. Diyette ara öğünlerde çileği 5-6 badem ile beraber tüketirseniz tokluk süresini uzatacak ve kilo vermenize yardımcı olacaktır. 1 porsiyon yani 10-12 adet çilek diyet listesine eklenebilir.
ÜZÜM
Yüksek lif içeriğine sahip üzüm sindirim sistemini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan şekerini hızlı yükseltmesi nedeniyle diyabet hastaları tarafından çok dikkatli tüketilmelidir. 1 porsiyon üzüm (10 adet küçük veya 20 adet büyük üzüm) diyette tüketilebilir.
İNCİR
Zengin lif içerikli incir kabızlığı önleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler. Glisemik indeksi yüksek olduğundan, diyabet hastaları tarafından dikkatli tüketilmeli. 1 orta boy incir, bir porsiyon meyve yerine tüketilebilir.