Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Yemek Yedikten Sonra Yemek Yiyince Neden Uyku Gelir

Mavikadin>Yaşam>Yemek Yedikten Sonra Yemek Yiyince Neden Uyku Gelir

Yemek yedikten sonra vücuda halsizlik çökmesi çok sık karşılaşılan bir sorundur. Bazen bazı etkiler dolayısı ile yemek sonrası hissedilen uykulu hal daha da fazla olabilir. Bu makalemizde yemek sonrası uykuya sebep olan durumlar üzerinde

Yemek Yedikten Sonra Yemek Yiyince Neden Uyku Gelir

Yemekten Sonra Uyku Basması Nedenleri Tedavisi

Yemek yedikten sonra vücuda halsizlik çökmesi çok sık karşılaşılan bir sorundur. Bazen bazı etkiler dolayısı ile yemek sonrası hissedilen uykulu hal daha da fazla olabilir. Bu makalemizde yemek sonrası uykuya sebep olan, halsizlik, yorgunluk yapan durumlar üzerinde duracağız.

Fazla Yemek Yemek

Yemekten sonra uyku basmasına neden olan durumların başında aşırı yemek tüketimi gelmektedir. Normalden çok yemek, yemekten sonra kişide uykuya, halsizliğe ve yorgunluğa yol açar. Vücudumuz hareket etmek, organların çalışması ve düşünmek gibi önemli aktiviteleri gerçekleştirmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Çok fazla yemek  tüketildiğinde bu yiyeceklerin yakılması için ek enerjiye ihtiyaç duyulur. Vücutta ihtiyaç duyulan enerji olmadığında yorgunluğa yol açan salgılar salgılanır. İşte bu şekilde fazla yemek yemek sonucunda vücutta yorgunluk ve uyku hali hissedilir.

Gizli Şeker (Prediyabet)

Yemek yedikten sonra vücutta uyku hali ve yorgunluğa yol açabilecek olası bir diğer sebep ise gizli şekerdir. Gizli şekerin vücutta göstereceği diğer belirtiler ise şunlar olabilir:

  1. Çabuk acıkma
  2. Tatlı krizleri yaşama
  3. Hızlı ve aşırı kilo alma
  4. Baş ağrısı
  5. Yorgunluk, halsizlik veya sabahları yorgun kalkma
  6. Sabırsızlık
  7. Çabuk öfkelenme
  8. Konsantrasyon ve algılamada zorlanma
  9. Horlama
  10. Uykusuzluk

Uyku Getiren Yiyecekleri Tüketmek

Yemek yedikten sonra vücutta uyku haline sebep olan bir diğer olası sebep ise uyku getiren yani içinde triptofan seviyesi yüksek olan besinleri tüketmektir. Amerikan Beslenme Topluluğu’na göre ; süt ve süt ürünleri, dana eti, kümes hayvanı etleri ve protein açısından zengin besinlerin tüketimi vücutta uyku yapmaktadır. Saydığımız bu besinler vücutta seratonin seviyesini yükseltir ki bu durumda vücutta uyku hali görülür.

Aşırı Karbonhidratlı Besinler Tüketmek

Karbonhidratın ana yapı taşı kandaki şeker oranını yükselten glikozdur. Kişinin haddinden fazla karbonhidratlı gıda tüketmesi kandaki şeker seviyesini yükseltir ve bu durumda vücuttaki sistemler uyarı haline geçer. Bu da pankreasın insülin salgılamasına neden olur. İnsülin sayesinde kandaki şeker seviyesini düşüren riptofan amino asidi salgılanır. En sonunda da bu asit vücutta serotonin seviyesini yükselttiğinden kişinin uykusunun gelmesine yol açar. Bütün bu saydığımız birbirine bağlı evreler önüne geçilmediğinde kısır döngü olarak birbirini takip eder. Yani kişi sürekli olarak karbonhidrat ağırlıklı beslenirse pankreas sürekli serotonin salgılamaya devam eder ki bu da sindirim sistemini kötü etkilemektedir. Üstte bahsettiğimiz kısır döngü sonucunda kişide yemek yedikten sonra uyku hali, halsizlik meydana gelir.

Vücutta İltihap Olması

Yemek yedikten sonra uyku bastırmasına neden olabilecek bir diğer durum ise vücutta iltihap varlığıdır. Vücutta iltihap ise vücutta var olan enerjinin oluşabilecek enfeksiyon ile savaşmasına yol açmaktadır. Bu durumda da yapılan araştırmalar göstermiştir ki vücutta iltihap ile savaş halinde sitokin isimli salgı salgılanır ki bu salgı uyku getirmektedir.

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Çölyak hastalığı ve huzursuz bacak sendromu gibi sindirim sistemi hastalıkları da vücutta yemek sonrası uyku ve yorgunluğa neden olabilir.

Obezite

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki fazla kilolu insanlarda karbonhidrat ağırlıklı beslenildiğinde normal kilolu kişilere göre daha fazla yorgunluk görülmektedir.

Beyne Giden Kanın Azalması

Ortamda alınan oksijen seviyesi düştüğünde vücuttan beyne yeterince kan gitmez. Bu da uyku ve yorgunluk oluşumuna yol açar.

Aynı zamanda kişide sindirim sistemi problemi olması durumunda düzenli beslenmediğinde yemek sonrası kan daha çok sindirim organlarında yoğunlaşır ki bu da kanın beyne az gitmesine yol açmaktadır. Bunun için yaşadığımız odanın camlarını zaman zaman açıp odayı havalandırmalıdır.

Tip 2 Diyabet

Diyabet hastalarında şeker şekeri seviyesini arttıran yemek tüketiminden sonra uyku gelmesi çok normaldir.

Psikosomatik Araştırmalar Dergisi vücuttaki kan şekeri yüksekliğinin yorgunluk ve halsizlik oluşturduğunu bildirmiştir. Bunun açıklaması ise şu şekildedir: Vücutta kan şekeri yükselmesi demek glukoz seviyesinin artması demektir. Vücutta glukoz seviyesinde artışın da en önemli işareti yorgun ve halsiz hissetmektir.

Yemekten Sonra Uyku Gelmemesi İçin Ne Yapılmalı?

Yemekten Sonra Yürüyüş

Yemeklerden sonra yürüyüş yapmanın vücuda faydası saymakla bitmez. Özellikle de kilo vermeye yardımcı yürüyüş yemek sonrası uyku basması sorunu yaşayanlar için birebirdir.

Daha Az Yemek Tüketimi

Yemekten sonra uyku ve halsizliği önlemek için öğünlerin küçültülmesi oldukça faydalı olabilir. Özellikle de öğünde karbondidrat, protein ve yağ dağılımını doğru yapmak da yardımcı olacaktır.

Yeşil Çay İçin

Öğle ve akşam yemeklerinden sonra yeşil çay tüketimi yemek sonrası uyku probleminin önüne geçecektir.

Mutlaka Kahvaltı Yapın

Sabahları kahvaltı yapmamak da yemek sonrası uyku ve yorgunluk yapabilir. Uzmanların da yaygın olarak önerdikleri gibi kahvaltı asla atlanmaması gereken bir öğündür. Kahvaltı sayesinde vücutta enerki metobolizması düzenlenir ki bu sayede tüm gün vücut verimli ve zinde kalır.

Yanlış Beslenmeyin

Tatlandırıcı, işlenmiş, aşırı yağlı ve şekerli gıda tüketimi de yemek sonrası uyku ve yorgunluğa neden olabilir. Bunun sebebi ise saydığımız tüm bu gıdaların vücutta tüketiminin zor olmasıdır. Kişi doğal ve sindirimi kolay besinler tükettiğinde vücuttaki rahatlamışlığı fark edecektir. Özellikle kızartma gibi ağır besinler yerinde fırında olanlar veyahut ızgara halleri tercih edilmelidir. Basit şekerler yerine meyve ve sebzeler tüketilmelidir.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...