Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
2019-09-07 17:46:01 | Son Güncelleme : 2022-09-12 16:59:09

Zeytinyağlı Barbunya Kalori Değeri Barbunya Pilaki Kalori Değeri

Google News

Barbunya hem sağlıklı hem faydalı en çok sevilen bakliyatlardandır. Barbunya yemeğini sevenlerin en merak ettiği sorulardan biri de Barbunya kaç kalori? Sorusudur. Makalemizde bu konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Zeytinyağlı Barbunya Kalori Değeri Barbunya Pilaki Kalori Değeri

Barbunya Kalori Değeri Barbunya Yemeği Kaç Kalori 

Barbunya hem sağlıklı hem faydalı en çok sevilen bakliyatlardandır. Barbunya yemeğini sevenlerin en merak ettiği sorulardan biri de Barbunya kaç kalori? Sorusudur. Makalemizde bu konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Barbunya Kaç Kaloridir?

  1. 1 çorba kaşığı pişmiş barbunya 25 kaloridir
  2. 1 küçük kase pişmiş barbunya 127 kaloridir
  3. 1 tabak barbunya yemeği 335 kaloridir.
  4. 1 porsiyon orta boy (138.9 gr) zeytinyağlı barbunya yemeği 356 kaloridir.
  5. 1 çorba kaşığı zeytinyağlı barbunya yemeği 38 kaloridir.
  6. 1 küçük kase 100 gr barbunya konservesi 85 kaloridir.
  7. 1 çorba kaşığı barbunya konservesi 9 kaloridir.
  8. 100 gram barbunya pilakinin kalori değeri 78.28 Kcal’dir.
  9. 1 porsiyon (360 gram) barbunya pilaki ise 283.77 kalori değerindedir.
  10. Yarım porsiyon barbunya pilaki tüketildiği zaman alınan kalori miktarı 141.88 Kcal olur.

Barbunya Diyette Yenir mi?

Barbunya, protein açısından oldukça zengin bir bakliyattır. 100 g pişmiş barbunyanın protein değeri, 50 g pişmiş etin protein değerine eşittir. Özellikle vejetaryenler, et tüketmekten hoşlanmayan kişiler, diyet programı uygulayan kişiler ve büyüme döneminde olan çocuklar için ideal bir besindir.

Barbunya, kan şekeri seviyesini yavaş yavaş yükselten bir besindir. Bu sayede uzun süre tokluk hissi verir ve kan değerlerini dengeler. Bu nedenle diyette olan kişiler ve diyabet hastaları için oldukça yararlı bir bakliyattır. 

Barbunyanın Sağlığa Faydaları Nelerdir? 

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç Anlatıyor

  1. Barbunya, harika bir protein deposudur. İçerisinde bolca mineral, çinko, magnezyum, kalsiyum, demir, A vitamini, C vitamini, B5 ve B6 vitamini ile E vitamini vardır. Lif açısından zengindir. Vücudun karbonhidrat ve protein ihtiyacını da karşılamaktadır.
  2. Çoğu insanın severek tükettiği barbunya, sonbahar aylarında görülen yorgunluğa karşı harika bir besindir. Zihinsel yorgunluğun azalmasına, vücudun daha enerjik ve güçlü olmasına yardımcı olur.
  3. Posalı bir besin olduğu için kolon kanseri riskini düşürür.
  4. Ciltte oluşan lekelenmeleri önler. Aynı zamanda parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlar.
  5. Barbunya, kan şekeri seviyesinin yavaş yavaş yükselmesini sağlar. Bu nedenle şeker hastaları ve diyet yapan kişiler için ideal bir baklagildir. Uzun süre boyunca açlık hissetmenizi engeller.
  6. Tıpkı soya fasulyesi gibi barbunya da izoflavon açısından zengin bir besindir. Bu madde, kanser hücrelerinin büyümesini durdurur. 
  7. Barbunya, kemik sağlığını güçlendirir.
  8. Böbreklerde oluşan taşların kumların dökülmesini destekler.
  9. Kalp çarpıntısını önler ve sinir sistemini güçlendirir.

Uzman Diyetisyen İdil İmamoğlu Anlatıyor;

  1. Barbunya, lifli bir besin olduğu için bağırsak kanserine yakalanma riskini büyük oranda azaltır. Kalp hastalıkları riskini de minimum seviyeye düşürür.
  2. İzoflavon (fitokimyasal bir bileşik) açısından zengin olduğu için kanserli hücrelerin gelişmesini engeller. Aynı zamanda yaşlanan, deforme olan ve sağlıksız hücrelerin büyümesini önler.
  3. Karbonhidrat açısından zengin bir bakliyattır. Özellikle şeker hastaları için ideal bir besindir. 100 gram kadar pişmiş barbunya, 8 glisemik yük değerindedir. Yani kan şekeri seviyesinin yavaş yavaş yükselmesini sağlar. Bu sayede kan şekeri değerleri dengelenir ve kişi uzun süre açlık hissetmez.
  4. Barbunyanın özellikle çinko, kalsiyum, demir ve magnezyum değerleri oldukça yüksektir. Fakat fitik asit değeri de yüksek olduğu için bu mineraller işlenemez. Barbunyanın içerisinde bulunan demirden yararlanabilmek için, C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketilmesi gerekir. Zeytinyağlı barbunya pişirdikten sonra üzerine bol miktarda taze maydanoz eklemek doğru bir seçim olacaktır. 
  5. Barbunya, E vitamini ve B12 dışındaki B grubu vitaminleri açısından doygun bir besindir. Diğer bakliyatlar da olduğu gibi, bitkisel protein değerleri oldukça yüksektir. 100 gram pişirilmiş barbunyanın içerisinde, 9 gram kadar protein ile yalnızca 1 gram yağ vardır. Bu protein miktarı, 50 gram pişirilmiş et ile aynı değerlere sahiptir. Yağ içeriği hayli düşük olan barbunya, bolca doymamış yağ asidi barındırır. Yağ oranı düşük ve kaliteli protein içersen bu besin, beslenmede kesinlikle yer verilmesi gereken bir bakliyat türüdür. 
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.