Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

2024 Dünya Günü nedir? Google’da Doodle oldu!

Mavi Kadın>Yaşam>2024 Dünya Günü nedir? Google’da Doodle oldu!

İklim değişikliği ilerleme durumu 2024 Dünya Günü Google’nın 22 Nisan’daki Doodle’u oldu. İklim değişikliğine dikkat çekmek isteyen Doodle’da 2024 Dünya Günü ne demek? 2024 Dünya Günü’nün ne anlama geldiği merak konusu oldu. Detaylar haberimizde.

2024 Dünya Günü nedir? Google’da Doodle oldu!

Google, 22 Nisan 2024 tarihinde bir Doodle yayınladı ve bunu 2024 Dünya Günü’ne ithaf etti. 2024 Dünya Günü, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi ekolojik konulara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir gündür. Dünya Günü, uluslararası çapta kutlanan bir gün olarak biliniyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR?

İklim değişikliği, sıcaklıklarda ve hava düzenlerinde uzun vadeli değişimleri ifade eder. Bu tür değişimler, güneşin aktivitesindeki değişiklikler veya büyük volkanik patlamalar nedeniyle doğal olabilir. Ancak 1800'lerden bu yana, özellikle kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtların yakılması nedeniyle iklim değişikliğinin ana nedeni insan faaliyetleri oldu.

Fosil yakıtların yakılması, Dünya'nın etrafına sarılmış bir battaniye gibi, güneşin ısısını hapseden ve sıcaklıkları yükselten sera gazı emisyonları üretir.

2024 Dünya Günü nedir? Google’da Doodle oldu!

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDEN OLUR?

İklim değişikliğine neden olan başlıca sera gazları arasında karbondioksit ve metan yer alır. Bunlar, örneğin bir arabayı sürmek için benzin veya bir binayı ısıtmak için kömür kullanmaktan kaynaklanmaktadır. Arazilerin temizlenmesi ve ormanların kesilmesi de karbondioksit salınımına neden olabilir. Tarım, petrol ve gaz operasyonları metan emisyonlarının başlıca kaynaklarıdır. Enerji, sanayi, ulaştırma, binalar, tarım ve arazi kullanımı  sera gazlarına neden olan başlıca sektörler arasındadır.

2024 Dünya Günü nedir? Google’da Doodle oldu!

KÜRESEL ISINMA NEDEN OLUR?

İklim bilimcilerin çalışmaları, son 200 yılda neredeyse tüm küresel ısınmadan insanların sorumlu olduğunu gösterdi. Yukarıda bahsedilenlere benzer insan faaliyetleri, dünyayı en azından son iki bin yıldır hiç olmadığı kadar hızlı ısıtan sera gazlarına neden oluyor.

Dünya yüzeyinin ortalama sıcaklığı şu anda 1800'lerin sonlarında (sanayi devriminden önce) olduğundan yaklaşık 1,1°C daha sıcak ve son 100 bin yıldaki herhangi bir dönemden daha sıcak. 2011-2020 yılları kayıtlara geçen en sıcak dönemdi ve son kırk yılın her biri, 1850'den bu yana önceki on yıllardan daha sıcaktı.

2024 Dünya Günü nedir? Google’da Doodle oldu!

Birçok insan iklim değişikliğinin esas olarak daha yüksek sıcaklıklar anlamına geldiğini düşünüyor. Ancak sıcaklık artışı hikayenin yalnızca başlangıcıdır. Dünya her şeyin birbirine bağlı olduğu bir sistem olduğundan, bir alandaki değişiklikler diğer tüm alanlardaki değişiklikleri etkileyebilir.

İklim değişikliğinin sonuçları artık diğerlerinin yanı sıra yoğun kuraklıkları, su kıtlığını, şiddetli yangınları, yükselen deniz seviyelerini, su baskınlarını, kutup buzlarının erimesini, yıkıcı fırtınaları ve biyolojik çeşitliliğin azalmasını içeriyor.

2024 Dünya Günü nedir? Google’da Doodle oldu!

GEÇEN ŞUBAT AYI EN SICAK ŞUBAT AYI OLDU

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo, geçen şubat ayının son aylarda kaydedilen rekor sıcaklıklar arasında yerini aldığını belirterek, küresel ısınma önlenemediği takdirde dünya genelinde rekor sıcaklıkların yaşanmaya devam edeceği uyarısı yaptı.

Kaynak : Mavi Kadın, Google, un.org, AA
Editör : Fatma Zeybek
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...