Zararı say say bitmeyen beyaz ekmek yerine 8 alternatif
Yemeklerde vazgeçemediğimiz beyaz ekmek, sağlığımıza faydadan çok zarar veriyor. Özellikle kan şekeri yüksek olan kişilerin tüketmemesi tavsiye edilen beyaz ekmek yerine birçok alternatif bulunuyor.
Sofralarımızın baş tacı olan beyaz ekmek sanılanın aksine doyurucu bir etkiye sahip değil. Beyaz ekmek yenildikten sonra daha çok acıkırız. İşlenmiş unla yapıldığı için içerisinde herhangi bir vitamin ya da protein de bulundurmaz.
Özellikle Türk yemek kültüründe ekmeksiz sofraya oturulmaz, yemek yenmeye başlanmaz.
Peki beyaz ekmek yerine hangi alternatifler tüketilebilir? İşte hem sağlıklı hem doyurucu alternatifler…
BEYAZ EKMEĞİN ZARARLARI
- Bağırsak sağlığı için yediğimiz yiyeceklerde yüksek lif oranına dikkat etmemiz gerekiyor. Fakat beyaz ekmeğin içerisinde çok düşük oranda lif vardır. Dolayısıyla çok fazla beyaz ekmek tükketmek bağırsak sağlığını bozabilir.
- Glisemik indeks, kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olur. Glisemik indeksi yüksek yiyecekler tükettiğimizde bir anda kan şekerimiz yukarı çıkar ve sonrasında aniden düşer. Beyaz ekmeğin içerisinde de yüksek glisemik indeks vardır. Dolayısıyla beyaz ekmek yediğimizde anlık olarak tokluk yaşarız fakat sonrasında daha çok acıkırız.
- Beyaz ekmek yapılırken işlenmiş buğday unu kullanılır. İşlenmiş buğday ununda asıl protein olan kabuk kısımları ayrılır. Bu nedenle beyaz ekmeğin vitamin ve protein oranı oldukça düşüktür.
BEYAZ EKMEK YERİNE NELER TÜKETEBİLİRİZ?
Beyaz ekmek mutafğımızdaki en önemli karbonhidratlar arasındadır. Fakat işlenmiş unla yapılan bu ekmeğin, sağlığımız için faydasından çok zararı vardır. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tüketebileceğimiz sağlıklı ekmek alternatifleri şunlardır:
YULAF EZMESİ
Son yıllarda popüler olan yulaf ezmesi, birçok farklı tarifle karşımıza çıkıyor. Beyaz ekmeğin yerine kullanabileceğimiz en önemli alternatiflerden biri olan yulaf, içerisindeki antioksidanlarla vücutta oluşabilecel iltihaplanmalara karşı önlem alıyor.
TAM TAHILLI EKMEK
Tam tahıllı ekmekler beya ekmekle kıyaslandığında daha fazla protein ve lif içeriğine sahiptir. Bu sebeple sindirimi daha uzun sürer ve daha uzun tok kalmayı sağlar. Ayrıca kan şekerini beyaz ekmeğe göre daha yavaş çıkartır ve kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Beslenme açısından en güvenilir ve sağlıklı olan ekmek, tam tahıllı ekmektir. İçerisinde işlenmemiş gıdaların hepsini bulundurduğu için, lif, vitamin, protein ve mineral bulundurur.
YULAF EKMEĞİ
Yulaf ekmeği genellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından beyaz ekmeğin yerine tüketilen bir alternatiftir. Kan şekerini düzenleyici ve kolestrolü düşürücü etkisi vardır. Kolon kanserine karşı önleyici olarak tüketilmesi önerilir. Özellikle sindirim problemleri yaşıyorsanız yulaf ekmeği sizin için beyaz ekmek yerine harika bir alternatif olacaktır.
SEBZE EKMEKLERİ (KABAK, HAVUÇ YA DA KARBIBAHARLI)
Sebze ekmekleri içerdikleri vitaminler sayesinde, hem kişiyi zinde tutar hem de doyurucu etkisi vardır. Ayrıca kilo aldırmaz ve oldukça sağlıklıdır. Bu yüzden ekmeğin yerine evde kendiniz sebzelerden ekmek pişirebilir ve tüketebilirsiniz.
GLUTENSİZ EKMEKLER
Glutensiz ekmekler genellikle karabuğday, pirinç ya da badem unu gibi gluten içermeyen bakliyatlarla yapılan ekmeklerdir. Beyaz ekmeğe göre çok daha düşük kalorilidirler. Sindirimleri çok kolay olmakla beraber vücutta oluşan şişkinliği azaltırlar. Doyurucu etkisi vardır ve kan şekerini dengelemeleri ile bilinirler. Gluten hassasiyetiniz olmasa bile, glutensiz ekmekler, beyaz ekmek yerine tüketebileceğiniz en sağlıklı alternatifler arasındadır.
GALETA
Galeta , içerisinde bulundurduğu potasyum ve kalsiyum gibi vücut için çok önemli vitaminler barındırır. Hem doyurucu olması hem de yoğun lif içermesi sebebiyle gün içerisinde ekmek yerine alternatif olarak tüketilebilir. Ayrıca galetanın bayatlama süresi normal ekmeğe göre çok daha uzundur. Bu sebeple daha uzun süre boyunca galetalarınızı muhafaza edebilirsiniz.
TAM TAHILLI MAKARNA
Tam tahıllı makarnalar, tıpkı tam tahıllı ekmekler gibi işlenmemiş ürünlerle yapılıyor. Bu açıdan içerisinde normal makarnaya göre çok daha fazla lif bulunduruyor. Ayrıca tam tahıllı makarnalar, normal makarnalara göre çok daha az kalorilidirler. Özellikle kilo vermek isteyenler ya da kilosunu dengede tutmak isteyenler, tam tahıllı makarnaları ekmek yerine bir alternatif olarak tüketebilirler.
HAŞLANMIŞ PATATES
Haşlanmış patates özellikle diyet menülerinde ekmeğin yerine bir alternatif olarak kullanılıyor. Lifli yapısı ve yüksek miktarda içerdiği B6 vitamini ile hem hazımsızlığa karşı iyi geliyor hem de stres ve yorgunluğu geçiriyor. Özellikle sindirim problemleri yaşıyorsanız ekmek yerine az miktarda patates tüketebilirsiniz.
Editör : Nermin Sekmen Halil