Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Ekmek kilo yapar mı? Hiç ekmek yememek kilo verdirir mi?

Mavi Kadın>Diyet>Ekmek kilo yapar mı? Hiç ekmek yememek kilo verdirir mi?

Ekmek, Türk milleti olarak en çok tükettiğimiz besinlerin başında geliyor. Hatta günlük karbonhidrat ihtiyacımızın önemli bir kısmını ekmekten karşılıyoruz. Hal böyle olunca çoğu kişinin özellikle formuna dikkat edenlerin aklına “ekmek kilo yapar mı?” sorusu geliyor. Türkiye Hastanesinden Uzman Diyetisyen Bahattin Arslan ekmeğin kilo aldırıp almadığıyla ilgili şu ifadelerde bulundu:

Ekmek tercihinizi tam tahıllı, çavdar, kepek ekmek gibi ekmeklerden yana kullandığınız ve makul miktarda tükettiğiniz takdirde ekmek kilo aldırmayacaktır.
Ekmek tercihinizi tam tahıllı, çavdar, kepek ekmek gibi ekmeklerden yana kullandığınız ve makul miktarda tükettiğiniz takdirde ekmek kilo aldırmayacaktır.

Ekmek, un, su ve tuz ile yapılan soframızın baş tacı bir besin. Çoğu kişi ekmeksiz bir hayat düşünemiyor, ekmeksiz doymadığını söylüyor. Ancak kilo vermek isteyenler ilk adımı ekmeği azaltarak veya tamamen keserek diyetine başlıyor. Peki ekmek yememek kilo verdirir mi, yahut ekmek yemek şişmanlatır mı?

EKMEK KİLO YAPAR MI?

Ekmek, sebze ve meyveler gibi diğer gıdalara kıyasla karbonhidrat ve kalorisi yüksek, lif, yağ ve protein oranı ise düşük bir besin. Bununla birlikte, tam tahıllı veya yulaflı ekmek gibi bazı ekmek çeşitleri beyaz ekmeğe nazaran daha sağlıklıdır, lif ve temel vitaminler açısından daha zengindir. Diğer yiyeceklerden fiyatı düşük olduğundan ekmek tüketimi ülkemizde oldukça yaygın. Bu durum ekmeğin kilo yapıp yapmadığı sorusunu akla getiriyor.

Ekmek seçimini doğru yaptığınız ve makul miktarda tükettiğiniz takdirde ekmek kilo almaya neden olmaz. Ekmek tercihini beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, çavdar, ekşi mayalı, keten ve yulaf ekmeklerinden yana kullanmalı. Bu ekmeklerin glisemik indeksi düşük olduğundan kan şekerinden ani dalgalanmalara, çabuk acıkma gibi problemlere neden olmaz.

DİYET YAPARKEN EKMEK YENİR Mİ?

Diyet yaparken beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, çavdar veya yulaf ekmeği gibi glisemik indeksi düşük ekmekleri diyetisyeninizin verdiği ölçülerde veya gün içinde 4 dilimi geçmeyecek şekilde  tüketerek günlük karbonhidrat ihtiyacımızın bir kısmını buradan alabiliriz. Tüketilecek ekmek miktarı ise boy, kilo, fiziksel aktivite gibi etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir.

HİÇ EKMEK YEMEMEK KİLO VERDİRİR Mİ?

Günlük kalori ihtiyacımızın ( %50-60 ) yarısı hatta daha fazlası karbonhidratlardan karşılanmalı. Ekmek 100 gr’mı ortalama 250-300 kalori içeren bir besin olduğundan ekmek yememek günlük alınan toplam kaloriyi azalttığından hiç ekmek yememek kilo verdirebiliyor.

EKMEK YÜZDEN KİLO ALDIRIR MI?

Ekmek, beyaz pirinç ve makarna gibi karbonhidratlar vücutta ödem ve iltihaplanmanın artmasına neden olabileceğinden buna bağlı olarak vücutta ve yüzde şişkinliğe yol açabiliyor, bunun sonucunda ekmek doğrudan doğruya yüzden kilo aldırmasa da yüzünüzün toplu görünmesine sebep olabiliyor.

Ekmek kilo yapar mı? Hiç ekmek yememek kilo verdirir mi?

EN ÇOK HANGİ EKMEK KİLO ALDIRIR? BEYAZ EKMEK KİLO YAPAR MI?

Beyaz ekmek, rafine edilmemiş unla yapıldığından ve glisemik indeksi çok yüksek olduğundan kilo almayı kolaylaştıran ve hızlandıran ana besinlerden biri olarak kabul ediliyor.

GECE EKMEK YEMEK KİLO ALDIRIR MI?

Geçmişte yapılan pek çok araştırma, gece geç saatlerde yemek yemenin kilo alımına neden olabileceğini gösteriyor. Özellikle ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidrat oranı yüksek besinlerin gece yenilmesi kilo almaya sebep olabilir.

TAM BUĞDAY EKMEK KİLO ALDIRIR MI?

Tam buğday ekmeği beyaz rafine ekmeklere nazaran daha fazla vitamin, mineral ve lif içeriyor. Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk süresini uzatıyor, günlük alınan kalorinin azalmasını sağlıyor böylece kilo aldırmanın aksine zayıflamaya yardımcı oluyor.

DİYET YAPARKEN EKMEK YERİNE NE YENİLEBİLİR?

  • Ekmek (kepekli, çavdar vb.)       
  • 1 ince dilim (tost ekmeği dilimi) / 30 g
  • Çorba    1 kase (1 kepçe)
  • Pirinç Pilavı         2 yemek kaşığı
  • Bulgur Pilavı         3 yemek kaşığı
  • Makarna              3 yemek kaşığı
  • Erişte                   3 yemek kaşığı
  • Lavaş (büyük)    1 küçük boy
  • Börek                   1 küçük dilim
  • Patates                1 küçük boy
  • Haşlanmış mısır  1 küçük boy
  • Patlamış Mısır (yağsız)   3 su bardağı
  • Bisküvi                            3 adet
  • Leblebi (sarı/beyaz)        1/2 çay bardağı
  • Grissini                           1,5 büyük boy
  • Simit                               Çeyrek kadar
  • Kestane                        4 orta boy

Kaynak: TDD (Türkiye Diyetisyenler Derneği)

Türkiye Hastanesinden Uzman Diyetisyen Bahattin Arslan görüşlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır.

Kaynak : Mavi Kadın, esraaktan.com, elele.com.tr,
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...