Mutfaklarda sıklıkla kullanılıyor, kansere kapı aralıyor! Vücuda zehir saçan 5 gereç
Aşırı ve dengesiz beslenmenin sağlık sorunlarına yol açtığı bilinen bir gerçek. Ancak hastalıkların tek nedeni sağlıksız beslenme değil. Yemekleri pratik hazırlamak için kullanılan çeşitli mutfak eşyaları sağlığımıza tehlike saçıyor. Uzmanlar mutfakta kullanılan bazı ürünlerin kansere kadar kapı araladığını belirtiyor. Peki mutfakta sık kullanılan ve sağlığı tehdit eden ürünler nelerdir? İşte öğrendikten sonra bir daha eve sokmayacağınız mutfak gereçleri…
ALÜMİNYUM FOLYO
Alüminyum folyo gereçler Alzheimer sebebi olacak kadar vücut için ciddi toksin kaynağı. Ocakta, fırında ya da ızgarada pişirme aşamasında yiyeceklere temas eden folyo sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Yapılan bir araştırmada Alzheimer hastalarının beyin dokularında yüksek oranda alüminyum birikimi olduğu tespit edilmiş. Bir başka araştırma insanların alüminyuma uzun süre maruz kalmasının sonucunda kemik hastalığı ve böbrek kusuru olan hastalara zarar verme ihtimalinin olduğuna işaret ediyor.
PLASTİK SAKLAMA KABI
Mutfakta sıklıkla kullanılan plastik saklama kapları gıda ile temas ettiğinde özellikle sıcak olursa vücutta birikim yapmasına neden oluyor. Plastik kapların hammaddesi olan 'bisfenol A' kanser, obezite, diyabet ve kalp hastalıklarına yol açıyor. Ayrıca sıcak besinlerle ve sıvılara nüfuz eden Bisfenol A, triod, büyüme hormonu, östrojen ve testosteron hormonlarının üretimini azaltıyor.
‘HER BESİN PLASTİK KABA KOYULMAZ’
Turşu, salça, yoğurt, sıvı, peynir gibi asitli gıdaları ve sıcak besinleri kesinlikle plastik kaplara koymayın.
YAĞLI KAĞITLAR
Yağlı kağıtlarda brom yüklü halojenler bulunuyor. Uzmanlar beyazlatıcı ve dioksin içeren pişirme kağıtlarının uzun vadede sağlık açısından zararlı olabileceğini vurguluyor. Fırın kâğıdı alırken doğal yani beyazlatılmamış pişirme kâğıdı tercih etmenizi öneririz. Bir diğer ayrıntı ise pişirme kağıtlarının ambalajında 180 dereceyi aşan sıcaklıkta kullanılmaması önerilir. Yüksek ısıda, pişirme kağıdının içinde yer alan maddelerin yapısı bozulur ve bu maddeler gıdalarla etkileşime geçerek sağlık sorunlarını beraberinde getirir.
TEFLON YAPIŞMAZ TAVA
Teflon tavalar, pratikliği ve sağlamış olduğu kolay kullanımı sayesinde birçok mutfakta yayın kullanılıyor. Teflon tava yapımında kullanılmakta olan pertflorooktanik asit (PFOA) ve perflorooktansülfonik asit (PFOS) gibi kimyasal maddeler, hormonal sistemi direk hedef alıyorlar.
‘UFACIK TEK BİR ÇİZİK BİLE TEHLİKE SAÇIYOR’
Bahsi geçen kanserojen maddeler vücutta birikim yaparak ciddi anlamda sağlık sorunlara yol açabilir.
STREÇ FİLM
Streç film her mutfakta kullanılan bir gereç. Ancak doğru kullanılmadığı taktirde bağırsaklardan emilerek vücuda zarar verebiliyor. Streç film kaplanan her şey hava almadığı için tazeliğini uzun süre koruyabiliyor. Sıcak besinlerin saklanmasında kullanılmamalıdır. Çünkü ısı ile temasında çabuk erir ve plastikteki zararlı kimyasal maddeler yiyeceklere ve oradan da insan vücuduna geçer.
Peki siz bunlardan kaç tanesini kullanıyorsunuz?