Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Gebelikte uyku hali neden olur, kaçıncı haftada başlar? Hamilelerin uykuya dalmasını zorlaştıran nedenler…

Mavi Kadın>Gebelik>Gebelikte uyku hali neden olur, kaçıncı haftada başlar? Hamilelerin uykuya dalmasını zorlaştıran nedenler…

Hamilelik uyku alışkanlıklarınızı değiştirebilir. Peki, gebelikte uyku hali kaçıncı haftada başlar? Hangi nedenler uykuya dalmanızı zorlaştırabilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selin Çetinkal gebelikte uyku hali neden olur, tüm detaylarıyla anlattı.

Hamilelikte normalde görülen bazı değişiklikler de uykunuzu bölerek ya da düzeninizi değiştirerek uyku problemlerine neden olabilir.
Hamilelikte normalde görülen bazı değişiklikler de uykunuzu bölerek ya da düzeninizi değiştirerek uyku problemlerine neden olabilir.

Hamilelikte yaşanan hormon değişiklikleri, kadınlar üzerinde belirgin şekilde kendini gösterir. Gerek duygusal gerekse fiziksel değişimler sonucunda temel ihtiyaçlarda da farklılaşmalar meydana gelir. Gebelikte uyku hali de kadınları ilk aylardan itibaren zorlamaya başlar. Yaşanan uyku sorunları, anne adaylarının yaklaşık yüzde 80’inde görülür. Op. Dr. Selin Çetinkal konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. Peki, gebelikte uyku hali neden olur? İşte detaylar…

GEBELİKTE UYKU HALİ NEDEN OLUR?

Op. Dr. Çetinkal’a göre Anne adayında hamileliğin ilk dönemlerinde hormonal değişikliklere bağlı olarak şunlar görülebilir:

  • Gün içinde uyku hali
  • Konsantrasyon bozukluğu
    Sürekli uyuma isteği

Bu durum, kanda yükselen progesteron hormonuna bağlı normal bir durumdur. Ayrıca tansiyonların düşük olması da bu duruma katkıda bulunur.

Ayrıca vücudun çok su kaybederek halsiz düştüğü dönemlerden biri olan mide bulantısı ve kusma da bu duruma neden oluyor olabilir. Yani gebelikte uyku hali neden olur diye merak ediyorsanız, tüm yaşanan değişiklikleri ele almanız gerekir.

GEBELİKTE UYKU HALİ KAÇINCI HAFTADA BAŞLAR?

Hamilelikte uyku düzensizlikleri kişiyi yorabilir. Bu yüzden her çiçeği burnunda anne adayı, gebelikte uyku hali ne zaman başlar diye merak eder. Ona göre gardını almak ve ruhen kendini hazırlamak ister.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selin Çetinkal’a göre son trimester’da rahim büyüyerek iç organları sıkıştırmaya başlar ve sindirim-dolaşım sistemlerinde sorunlara neden olur. Hatta anne adayında nefes alıp vermekte zorlanıyormuş gibi bir his bile oluşabilir. Ayrıca, yine rahim büyümesine bağlı olarak annede sırt ve bel ağrıları baş gösterir, uyku sorunları ortaya çıkar.

GEBELİKTE UYKU HALİ KAÇINCI HAFTADA GEÇER?

Gebeliğin ilk haftalarında başlayan aşırı uyku hali ikinci trimester’a kadar sürer. Gebeliğin ikinci 3 aylık dönemi genelde biraz daha rahat geçer. Ama son 3 aylık dönemde yaşanan fiziksel değişimler nedeniyle yorgunluk ve uyku sorunları yeniden baş gösterir.

Gebelikte uyku hali neden olur, kaçıncı haftada başlar? Hamilelerin uykuya dalmasını zorlaştıran nedenler…

HAMİLEYKEN UYKUYA DALMAKTA NEDEN ZORLANIRIZ?

Bunun pek çok nedeni vardır. Ancak ilk ve en önemli neden bebeğinizin büyümesidir. Rahminiz büyüdükçe rahat bir uyku pozisyonu bulmakta zorlandığınızı fark edersiniz. Eğer hamilelik öncesi sırtüstü ya da yüzükoyun yatmaya alışkınsanız yan yatarak uyumak sizin için zor olabilir.

Öte yandan vücut kitleniz arttıkça uyurken pozisyon değiştirmeniz güçleşir. Bu durumda doğal olarak verimli uyumanızı engeller. Hamileliğinizin erken dönemlerinde yana dönerek uyuma alışkanlığını geliştirmeniz ilerisi için size yardımcı olabilir.

Özelikle son dönemlerde dizlerinizi kendinize çekerek yan dönüp yatmak oldukça rahat bir pozisyondur. Bunun yanısıra hamilelikte normalde görülen bazı değişiklikler de uykunuzu bölerek ya da düzeninizi değiştirerek uyku problemlerine neden olabilir.

Sık idrara çıkma isteği:

Hamileliğinizin ilk dönemlerinde büyüyen rahminiz mesanenize baskı yapar. Bu durumda doğal olarak mesane kapasiteniz azalacaktır. Bu azalmanın doğal sonucu ise sık idrara çıkma isteğidir. Öte yandan hamileliğiniz ilerledikçe damarlarınızda dolaşan kanınızın hacmi %30-50 arasında artacaktır. Bu artışa bağlı olarak böbreklerinizden geçen kan miktarı da artış gösterir. Neticede böbrekleriniz daha fazla kan süzecek ve daha fazla idrar üretecektir. Hem mesaneye olan baskı hem de idrar üretiminizdeki artış gece ya da gündüz daha çok tuvalet ziyareti yapmanıza neden olur.

Nefes darlığı:

Hamileliğiniz ilerleyip rahminiz iyice büyüdüğünde karın boşluğunuz içinde çok fazla yer işgal etmeye başlar. Bu durumda karın içi basıncı artar ve karın boşluğu ile göğüs boşluğunuzu ayıran diyafram kasınıza baskı yapar. Artmış olan oksijen gereksiniminiz nedeni ile daha sık ve daha derin soluk alıp vermeye başlarsınız. Zaman zaman nefes darlığı hissedebilir nefes nefese kadığınızı fark edebilirsiniz. Nefes darlığı yatar pozisyondayken daha belirgin hale gelir ve uykuya dalmanızı güçleştirebilir.

Gebelikte uyku hali neden olur, kaçıncı haftada başlar? Hamilelerin uykuya dalmasını zorlaştıran nedenler…

Mide yanması:

Hamilelikte salgılanan hormonlar vücudunuzda istemsiz olarak çalışan tüm düz kaslarınızda bir gevşemeye ve yavaşlamaya neden olabilir. Bu yavaşlama sindirim sisteminizde de ortaya çıkar. Sonuçta midenizin boşalması gecikir. Mide içeriği özellikle yatar pozisyondayken yemek borunuza geri kaçabilir ve yanmaya neden olabilir. Bu rahatsız durum sizi uykudan uyandırabileceği gibi uykuya dalmanızı da güçleştirebilir.

Kramplar:

Tüm gün boyunca bacaklarınız normalden daha fazla yük taşımak zorunda kalır. Eğer bunun yanısıra kalsiyum eksikliği de varsa bacak krampları görülebilir. Kramplar da hamilelikte uyku güçlüğüne neden olabilmektedir.

Bebek hareketlerinin gece boyunca çok fazla hissedilmesi de uykuyu bölen bir faktördür. Bunların yanısıra bilinçaltında yaşanan bazı korkular, stres ve sıkıntılar da uyuma güçlüğü ve kabuslara neden olabilir. Bebeğinizin sağlığı ile ilgili korkularınız, çocuklu yaşamın hayatınıza getireceği değişiklikler, doğum hakkındaki endişeleriniz de geceleri uykusuz geçirmeniz neden olabilir.

Kaynak : Türkiye Hastanesi Reçete Dergisi, turkiyehastanesi.com
Editör : Simgenur Gök
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...