Kışın cilt bakımı nasıl yapılır? 6 adımda canlı, parlak ve pürüzsüz bir cilde kavuşun!
Kış aylarında, soğuk havalarda cildimize ekstra önem göstermeli, gereken bakımları yapmalıyız. Havanın kuru ve soğuk olması ciltte kuruma, çatlama, kanama, tahriş, kızarıklık gibi istenmeyen durumlara yol açabiliyor. Pürüzsüz, parlak, sorunsuz bir cilde sahip olmak için işte kış aylarında uygulamamız gereken cilt bakımı rutinleri:
Soğuk havaların gelmesiyle beraber cildimiz de bu durumdan etkilenebiliyor. Kuvvetli rüzgarlar, kuru hava, kış güneşi tüm bunlar cildin doğal yağlarını yok ederek ciltte kuruluk ve tahriş yapabiliyor. Ne yazık ki, kış aylarında cilt bakımını zorlaştıran yalnızca hava koşulları değil. Günlük hayatın stresi, vücudu soğuktan korumak için yüksek kalorili besinler yemek, normalden daha fazla şeker ve yağ tüketmek tüm bunlar da kışın cilt kalitesini düşürebiliyor. Sonbahar ve kış aylarında cildimizi korumak ve güzel gözükmesini sağlamak için yapmamız gerekenler şöyledir:
KIŞIN CİLT BAKIMI NASIL OLMALI?
Mevsimlerin değişmesiyle, yeni bir mevsime geçerken cildin yeni mevsime hazırlanması gerekiyor. Bol su içerek, nemlendirici kullanarak, düzenli dudak kremi kullanarak cildi kışa hazırlamalı. İşte cildinizi soğuk havaların olumsuz etkisinden korumak için yapmanız gereken şeyler:
CİLDİNİZİ NEMLENDİRİN
Kış aylarında cildiniz için yapabileceğiniz ilk adımlardan biri cildi korumak olmalı. Bunun için nemlendirici kullanmalısınız. Cildi nemlendirme, nemi cilde hapsederek, rüzgar ve soğuk hava gibi sert hava unsurlarından koruyup cildin daha dolgun, yumuşak ve nemli kalmasına yardımcı olacaktır. Jojoba yağı, badem yağı gibi bitki bazlı yağlar içeren nemlendiriciler tercih edebilirsiniz. Bu yağlar kışın kuruyan cilde iyi gelecektir. Nemlendirici kullanımı kışın soğuk havasının zararlı etkilerine karşı ekstra bir koruma katmanı sağlarken cilde ipeksi ve pürüzsüz bir his bırakır.
Nemlendirici kremlerin görevi, cildinizdeki nemi hapsetmektir. Özellikle banyo yaptıktan sonra cildinizi nemlendirmeye, bol bol nemlendirici krem kullanmaya özen gösterin.
PEELİNG YAPIN
Peeling cildi ölü hücrelerden arındırmak anlamına geliyor. Ölü hücrelerin ciltte birikmesi ise cilt foliküllerini tıkayabiliyor, cildin parlaklığını gideriyor, sivilceye neden olabiliyor. Kış aylarında hatta kışa yaklaşırken yapmanız gereken ilk şeylerden biri peeling yapmaktır. Eksfoliasyon (peeling), ciltteki kuru, hasar görmüş ölü cilt hücrelerini temizliyor bu sayede nemlendiricinin cilde hızla nüfuz etmenizi sağlıyor, cildi soğuk, rüzgar ve yağmur gibi sert kış faktörlerinden korumaya yardımcı oluyor.
DUDAK BAKIMI UYGULAYIN
Kışın soğuk ve kuru havası dudakların çabuk kurumasına, çatlamasına ve kanamasına yol açabiliyor. Bu nedenle kışın düzenli dudak bakımı yapmak çok mühim. Dudaklarınızı sağlıklı olması kurumaması için günde 2-3 litre su içmeyi hedefleyin, sık sık dudak nemlendirici kullanın, doktorunuza danışıp b12, C vitamini gibi vitamin takviyeleri alın.
YÜZE MASAJ YAPIN
Yüz masajı cildi sıcak tutmak ve yüzdeki kan dolaşımını iyileştirmek için çok etkili. Masaj lenfatik drenaja yardımcı olmanın yanı ciltteki sıra gerginliği, iltihabı veya şişkinliği azaltıyor, cildin daha canlı, nemli ve ışıltılı görünmesinde etkili rol oynuyor. Şakaklar, göz altı, göz kapakları, elmacık kemikleri tüm yüze masaj yapın, masaj yapmak için yeşim taşı kullanabilirsiniz.
BOL SU İÇİN
Yaz aylarında olduğu gibi kışın da bol su içmek için çok mühim. Su içmek cildinizi nemlendirmekle kalmıyor aynı zamanda vücudunuzun PH seviyesini dengeliyor. Suyun tadını sevmiyorsanız içerisine salatalık yahut limon dilimleri atıp tadını değiştirebilir daha içilir hale getirebilirsiniz. Şunu unutmayalım bol su içmek cildinizi kışa hazırlamanın basit ve etkili bir yoludur!
CİLDİNİZİ GÜNEŞTEN KORUYUN
Bu önerimiz kulağınıza biraz garip gelebilir. Ancak kış aylarında da güneşin UV ışınları cilde ulaşmaya devam ediyor! Cildinizi güneşten korumanın en iyi yollarından biri güneş kremi kullanmak olmalı. Yaz kış hatta evin içerisinde güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin. 50 spf güneş kremlerini tercih edebilirsiniz.
Editör : Selma Yenidoğan