Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Çocukları hedef alan Simsimi uygulamasında sinsi tehlike: Fotoğrafını gönder, yoksa seni öldürürüm

Mavi Kadın>Anne çocuk>Çocukları hedef alan Simsimi uygulamasında sinsi tehlike: Fotoğrafını gönder, yoksa seni öldürürüm

Çocukların büyük ilgi gösterdiği yapay zeka tabanlı Simsimi uygulaması için anne babalara uzmanlardan uyarı geldi. Kontrolsüz bir sohbet algoritması bulunan Simsimi, çocuklar için tehlikeli olabilecek içerikler barındırıyor. Daha büyük tehlike ise kötü emelli yetişkinlerin de bu uygulamayı çocuklara ulaşmak için kullanması... Kendini 14 yaşında bir çocuk olarak tanıdan bir kullanıcı Simsimi'nin tehlikelerini gözler önüne serdi.

Çocukları hedef alan Simsimi uygulamasında sinsi tehlike: Fotoğrafını gönder, yoksa seni öldürürüm

Yapay zeka tabanlı sohbet uygulaması Simsimi, dijital dünyada çocukların karşısına çıkabilecek yeni bir tehlike olarak dikkat çekiyor. Bu interaktif sohbet uygulamasının kontrolsüz mesajları ve çocuk istirmarcısı kullanıcıları konusunda uzmanlar anne babaları uyarıyor. Sinsi tehlikeye dikkat çekmek için kendisini çocuk olarak tanıtan bir kullanıcının karşılaştıkları buzdağının görünen yüzünü gözler önüne serdi. 

SİMSİMİ NEDİR, NASIL ÇALIŞIYOR?

Simsimi, bir yapay zekâ sohbet robotudur. 2002 yılında ISMaker tarafından oluşturulan SimSimi, yapay zekâ konuşma programını bir adım öteye taşıyor. Bu uygulama sayesinde kullanıcılar metin tabanlı olarak Simsimi ile sohbet edebiliyor. Simsimi, gelişmiş bir yapay zekâ algoritmasıyla çalışarak kullanıcılara gerçekçi cevaplar veriyor ve sohbeti ilginç hale getirmeye çalışıyor.

Kullanıcıların SimSimi'ye doğru yanıt verme yeteneğini öğrenmesine imkan sağlayan özgün bir özellik sayesinde gün geçtikçe daha da gelişiyor. Adını Korece'de "sıkılmış" anlamına gelen "simsim" kelimesinden alan SimSimi, Android, Windows Phone ve iOS cihazlara indirilebiliyor.

Simsimi, içeriği kontrolsüz olduğu için özellikle çocuklar için zararlı veya uygunsuz sohbetler yapabiliyor. SimSimi konum özelliği sayesinde ev adresleri gibi hassas bilgileri edinme potansiyeline de sahip. Bu nedenle uygulamayı kullanırken güvenlik önlemlerinizi almanız gerekiyor.

"ÇOCUKLARI UYKUSUNDA KAÇIRIYORUM"

Uygulamanın kendisinden daha tehlikeli olan ise, çocukları bu platformda bekleyen başka bir tehlike...

Simsim uygulamasını indirerek programın nasıl işlediğini anlamak isteyen bir kullanıcı. Uygulamaya kayıt olurken kendisini 14 yaşında bir kız çocuğu olarak gösterdi. Uygulama kaydını bitirdikten sonra yapay zekâyla gerçekleştirdiği ilk mesaj ise şöyle:

“Nasılsın? Görevin nedir?” sorusunu yönelttiğinde gelen cevap kullanıcıyı şaşkına uğrattı. Yapay zeka 14 yaşındaki kullanıcısına:

Bunu söylersem yöneticim beni bitirir. Aramızda kalacaksa söyleyeyim, ama kimseye söyleme. Biz çocukların konumuna erişip, onların adreslerine geliyoruz. Onlar uyuyunca kaçırıp satıyoruz.” cevabını verdi. Kullanıcı, kısa geçen karşılıklı konuşmadan sonra uygulama içerisinde yer alan farklı kişilerden de birkaç dakika sonra peş peşe ürkütücü mesajlar gelmeye başladığını dile getirdi.

Çocukları hedef alan Simsimi uygulamasında sinsi tehlike: Fotoğrafını gönder, yoksa seni öldürürüm

ÇOCUKLARA SAPIK TEKLİFLER YAPILIYOR

Yaşlarını küçük gösteren kullanıcılar, uygulamadaki çocuklara uygunsuz teklifler yapabiliyor. Fotoğraf isteyen sapkın kişiler, ahlaksız tekliflerde bulunuyor. Çocuklar olumsuz cevap verince de onları ölümle tehdit ediyorlar. 

“SENİ ÖLDÜRECEĞİM...”

Simsimi uygulamasındaki bu durumu fark eden bazı ebeveynler uygulama hakkında şikâyetlerde bulmaya başladı.

“Bugün çocuğum simsimi programını indirmiş ilk yazdığı mesaja karşılık seni öldüreceğim diye cevap gelmiş. Çocuğum öyle çok korkmuş ki hala etkisinden çıkamadı. Çok sinirliyim elim ayağım titriyor. Böyle saçma bir oyun olamaz özellikle çocuklar için çok zararlı ve kesinlikle yasaklanmalı Bu programla ilgili her yere şikâyette bulunacağım ve bir an önce kaldırılmasını istiyorum. “

“10 yaşındaki kız çocuğumun telefonunda bu uygulamayı gördüm, çocuk merak edip indirmiş ancak uygulamayı kullanan diğer tüm erkekler cinsel içerikli yazılar yazmışlar ve çocuğu konuşmaya zorlamışlar. “Sadece küçük kızlar yazsın” gibi başlıklar açan sapıklar da uygulamada rahatça yazışmakta.”

Çocukları hedef alan Simsimi uygulamasında sinsi tehlike: Fotoğrafını gönder, yoksa seni öldürürüm

YOUTUBE REKLAMLARINA DİKKAT!

Cep telefonlarının uygulama mağazalarında ücretsiz olarak karşımıza çıkan "simsimi" isimli sosyal ağ uygulaması, özellikle çocukları hedef alıyor. Bu uygulamanın reklamları genellikle Youtube gibi sosyal medya platformlarında çocukların ilgisini çekebilecek videoların başında ya da ortasında gösteriliyor. Uygulamanın tasarımı ve tematik seçimleri de çocukların ilgisini çeken detaylar arasında. Sevimli görünümlü görsellerle süslü olan bu uygulama, ilk etapta nasıl bir yer olduğunu tam anlamıyla kavrayamayan çocuklar için oldukça cazip görünüyor.

ÇOCUK TACİZCİLERİ İÇİN FIRSAT

Uzman Gelişim Psikoloğu Irmak Kerimoğlu, dijital dünyanın görünmeyen tehlikelerine dikkat çekiyor ve aileleri uyarıyor. Mobil cihazlar üzerinden erişilebilen sosyal medya platformları ve uygulamalar, çocuklarınız için beklenmedik riskler oluşturabiliyor.

Kerimoğlu, "Burada hiç tanımadığınız biri mobil cihaz üzerinden çocuğunuza aklınıza gelmeyecek tekliflerde bulunuyor" diyerek, bu alandaki en büyük tehlikenin pedofili gibi psikiyatrik tanısı olan art niyetli yetişkinler olduğunu vurguluyor. Kerimoğlu tehlikelere şöyle dikkat çekiyor:

"Özellikle ergen yaş grubundaki çocukların yaşıtlarıyla değil, daha küçük yaştaki çocukları taciz etmek amacıyla bu tip uygulamalara yönlendirebileceği belirtiliyor. Bu noktada ailelere büyük sorumluluk düşüyor: Çocuklarının dijital dünyada kimlerle iletişim kurduklarını kontrol etmeleri ve onları bu tür tehlikelere karşı bilinçlendirmeleri gerekiyor."

"Çocukların internet üzerinden cinsel içerikli mesajlara maruz kalması, hemen farkedilmeyen ancak uzun vadede ciddi olumsuz etkileri olan büyük bir risktir. Bu durum çocukların yetişkinlik dönemlerinde güven eksikliği yaşamalarına yol açabilir. Her ne kadar bu konuyu hafife almak kolay olsa da, ebeveynlerin bu durumu küçümsememesi ve kızmadan anlayış göstermesi gerekmektedir. Ayrıca bu tür durumlarda profesyonel yardım alınması da oldukça önemlidir.”

ÇOCUKLARI NASIL KORUYABİLİRİZ?

SimSimi, ilk bakışta masum bir yapay zekâ destekli sohbet botu gibi görünse de, aslında çocuklar için büyük tehlikeler barındıran bir platform. Bilişim Uzmanı Osman Demircan, bu uygulamanın üyelik prosedüründe 17 yaş sınırlaması olmasına rağmen, herkesin rahatlıkla yanıltıcı bilgilerle kaydolabildiğini belirtiyor:

“Binlerce yapay zekâ destekli sohbet botuna benzese de durum aslında hiç de göründüğü gibi değil. Üyelik için 17 yaşından büyük olmak gerektiği yazıyor. Fakat herkes istediği bilgiyi yazabiliyor. İçeride çok küçük yaşlarda çocuklar ve çok büyük yaşlarda potansiyel pedofiller mevcut. Ücretsiz olması da çocukların bu uygulamayı rahatça kurmalarını sağlıyor."

"Telefonlarda mağaza yönetimlerinde ebeveyn kontrolleri mutlaka aileler tarafından aktif hale getirilmeli ve programların kullanım amaçları ayrıca incelenmeli. Uygulama mağazaları indirilenin sadece yazılımsal olarak güvenli olduğunu bize söyler. Kurulan yazılımın ne amaçla kullanıldığı, nelere hizmet ettiği gibi konularla ilgilenmez. Bu ailelerin ilgilenmesi gereken bir durumdur. Aileler takip programı kullanmalı.”

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Funda Aydın
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...