Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde Rota Virüsü Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebeklerde Rota Virüsü Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

Yeni doğum yapmış kadınlar, bebeklerinde çeşitli hastalıklarla karşılaşabilirler. Bu hastalıkların en şiddetlilerinden biri de, zehirli ishal ve kanlı ishal

Bebeklerde Rota Virüsü Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

Yeni doğum yapmış kadınlar, bebeklerinde çeşitli hastalıklarla karşılaşabilirler. Bu hastalıkların en şiddetlilerinden biri de, zehirli ishal ve kanlı ishal olarak da bilinen rota virüsüdür. Rotavirüs, çocuklarda 5 yaşına kadar görülen bir ishal virüsüdür. Bu enfeksiyon, bebeklerde sulu ishal, gaz ve dehidrasyona yani vücudun susuz kalmasına dahi yol açabilir.

Bebeklerde kanlı ishal genellikle anneler tarafından kolay kolay farkedilemez. Bunun sebebi, annelerin kanlı ishal rahatsızlığını normal ishal ile karıştırmalarıdır. Bebekleri ishal olan anneler çok uyanık ve tetikte olmalı, bebekte aşağıda bildirdiğimiz belirtiler varsa derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Kanlı ishal, gizli belirtileri ve kolaylıkla teşhis edilememesi nedeni ile dünyada bebek ölümlerine en çok yol açan hastalıklardandır. Bu hastalık, yılda yarım milyona yakın bebeğin ölümüne sebep olabilmektedir. Bebeklerinin sağlığını düşünen yeni doğum yapan anneler, özellikle 5 yaşına gelene kadar çok dikkatli olmalıdır.

Bebeklere rota virüs nasıl bulaşır?

  1. Annelerin bir başka bilmeleri gereken şey de, bu enfeksiyon çok bulaşıcıdır ve tensel temasla bile çabucak bulaşabilir. Çocuğunuz rota virüslü olan insanlarla temas halinde bulunursa, enfeksiyon kapma olasılığı her zaman mevcuttur.  
  2. Hastanın gaitasında bol miktarda bu virüsten bulunduğundan ve çevrede varlığını koruyabildiğinden, bu virüs, bulaşıklar, yiyecek, içecek, oyuncak vb. şeyler vasıtası ile kolayca bulaşabilmektedir.
  3. Solunum yolu ile de bulaşabildiğini gösteren az miktarda kayıt mevcuttur. Ancak asıl bulaşma gaita yolu ile olmaktadır.

Bebeklerde rota virüsü belirtileri nelerdir?

İshal: Bebeklerde rota virüs enfeksiyonunun en önemli belirtisi sık ve sulu ishaldir. 

Dışkı genellikle yalnızca sudan oluşur.

Ateş: Rota virüsü olan bebeklerin çoğunda ateş görülür. Bunun sebebi, vücudun koruma mekanizmasının, enfeksiyonla savaşmasıdır. Bebeğinizin ateşi varsa ihmal etmeden en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurun.

Kusma: Enfeksiyon nedeni ile gelen ishal, genellikle kusmayı da beraberinde getirir.

Mide bulantısı: Bebekler konuşmasını bilmediklerinden mide bulantısı yaşadıklarını anlatamamaktadırlar. Annenin görevi bunu anlamaktır. Bebeklerde öğürme, kusma ihtiyacı hissetme, huysuzluk, mide bulantısı belirtilerindendir.

Mide rahatsızlığı: Mide krampları ve karın ağrısı bebeklerdeki rota virüsünün bir diğer belirtisidir.

Üşüme ve öksürük nöbeti: Bu belirtiler, bebeklerde öksürük ve burun akıntısı ile beraber seyredebilir.

Dehidrasyon: Kusma ve iştahsızlıkla beraber bebeklerde rota virüsü,dehidrasyona yani vücutlarının susuz kalmasına yola açar. Ağızda ve dilde kuruluk da dehidrasyonun bir belirtisidir.

Az idrar: Çocuğunuzdaki idrar çıkış süresini, ne kadar sıklıkta tuvalete çıktığını gözlemleyin. Az idrara çıkma, rota virüsü enfeksiyonunun temel özelliğidir. Düzenli olarak bezini kontrol edin. Rota virüs enfeksiyonunun bebeklerde diğer belirtileri; yorgunluk, uyuşukluk, gözlerde batma, huzursuzluk ve huysuzluktur.

Bebeklerde rota virüs nasıl teşhis edilir?

Bebeklere gaita yani kaka testi uygulanıp virüs teşhis edilebilir.

Rota virüs nasıl tedavi edilir?

Çocuk Doktoru Ertuğrul Güler'in cevabı: (Bu hastalığın ilacı yoktur. Tedavide vücudun hastalıkla kaybettiği suyun geri konması hedeflenir. Ağır vakalarda çocuk hastanede damardan sıvı verilerek tedavi edilir.)

Bebeğiniz rotavirüsüne yakalandıysa ilk olarak yapmanız gereken şey bir çocuk doktoruna başvurmak olmalıdır. Doktor, bebeğin iyileşmesi için gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Bebek anne sütü alıyorsa, onu sık sık anne sütü ile besleyin. Anne sütü bebeğin vücudunu susuz kalmaktan korur, ayrıca içeriğindeki mineral ve vitaminler sayesinde hastalığı kısa sürede atlatmasını sağlar.

Sual: Bebeğime rotavirüs aşısı yaptırmalı mıyım?

CEVAP

Çocuk Doktoru Mehmet Türay'ın cevabı: (Bebeğinizin kaç aylık olduğunu belirtmemişsiniz. Eğer 4.ayı bitirmediyse 1,5 – 2 ay arayla iki kez Rotarix aşısını mutlaka yaptırın.)

Bebeklerde rotavirüs aşısı nasıl uygulanır?

Aşı ağız yoluyla 2. ve 4. ayda olmak üzere iki dozda (HRV için) veya 2. 4. ve 6. ayda olmak üzere üç dozda (PRV için) uygulanır. İlk doz bebek 6-12 haftalık iken uygulanmalı ve aşılamaya 12-14. haftadan sonra başlanılmamalıdır ve aşılama 24. haftadan (HRV için) veya 32. haftadan önce (HRV için) tamamlanmalıdır.

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Kan İlacı Kullanımı ( Doktorlar Bilgi Veriyor) Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...