Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Koşa koşa yatağa gidiyorlar! Çocuğunuzun erken uyuması için 11 püf noktası

Mavi Kadın>Anne çocuk>Koşa koşa yatağa gidiyorlar! Çocuğunuzun erken uyuması için 11 püf noktası

Cep telefonu, bilgisayar, televizyon ve tablette ekran süreleri uzadıkça çocukların uyku saati de aileler için problem haline geliyor. Bir çok anne çocuklarının gece erken uyumadığından, sabah da kalkmadığından şikayet ediyor. Birkaç yöntemle çocukları uyutmak sandığınızdan kolay olabilir.

Koşa koşa yatağa gidiyorlar! Çocuğunuzun erken uyuması için 11 püf noktası

Küçük yaşlarda çocuklarda geç uyuma, geceleri uyanma ya da düzensiz uykuya dalma gibi bir çok problem görülebiliyor. Özellikle televizyon, cep telefonu, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik aletlerde geçirilen ekran süresinin uzaması bu problemi daha görünür hale getirdi. Bir çok aile çocuklarının çok geç saatlere kadar uyumadığından şikayette bulunuyor. Çocuğunuzun sizi yormadan düzenli olarak uyumasını istiyorsanız, önerdiğimiz uyku tekniklerine göz atabilirsiniz. 

AKŞAMLARI DAHA SAKİN HALE GETİRİN 

Öncelikle ekran süresini aşmamasını sağlayın ve sınır koyun. Uyku zamanından saatler önce cep telefonu ya da bilgisayar kullanımını kesin. Çocukların kolayca uyuyabilmeleri için, sakin ve rahatlatıcı bir ortama ihtiyaçları vardır. Bu yüzden akşam saatlerinde çocuğun oyun oynamasına izin vermek yerine, akşamları daha sakin aktiviteler yapması sağlanabilir. Örneğin her akşam kitap okuma etkinlikleri yapılabilir; banyo, masaj gibi rahatlatıcı özelliğe sahip işler akşamları yapılabilir. 

UYKUDAN ÖNCE YATAĞA GİTMESİNİ SAĞLAYIN

Çocuğunuzun  kendisini uykuya hazırlayabilmesi için uyumadan en az yarım saat önce yaptığı işleri bitirip yatağa gitmesi sağlanmalıdır. Yatmadan önce yapılacak olan işler (diş fırçalama, banyo vs.) yapılmalı, ardından çocuğa uyuması için yarım saatlik bir süre tanınmalıdır. Bu sayede çocuk yatağa girdiğinde uykya daha hazır bir hale gelebilir. Aynı yöntem gündüz uykuları için de geçerlidir. 

Koşa koşa yatağa gidiyorlar! Çocuğunuzun erken uyuması için 11 püf noktası

KARANLIK BİR ORTAMDA UYUYABİLMESİNİ SAĞLAYIN 

Tıpkı yetişkin insanlar gibi, çocukların da uykularını kaliteli bir şekilde alabilmeleri için uyudukları ortamda ışığın olmaması gerekir. Bu yüzden geceleri çocuğunuzu karanlık bir ortamda uyutmaya çalışın. Gündüz uykularında ise perdeleri kapatıp tamamen zifiri olmasa da loş bir ortam oluşturmaya çalışın. 

SABAHLARI ERKEN UYANDIRIN

Çocukların gece erken uyumaları için gün içerisinde yorgun ve dinlenmeye hazır olmaları gerekir. Sabahları çok geç kalkan bir çocuk enerjisini atamayacak ve geceleri erken saatte uyumak istemeyecektir. Bu yüzden sabahları çocuğunuzu erken kaldırırsanız, gün boyu yorgun düşecek ve erkenden uyumak isteyecektir. 

ÇOCUĞUNUZA MASAJ YAPIN, ONUNLA KONUŞUN

Yaşı ne kadar küçük olursa olsun tüm çocuklar ebeveynlerinin ne demek istediklerini anlar. Yatmadan önce çocuğunuzla konuşmak, ona rahatlatıcı sözler söylemek, daha kolay uyumasını sağlayacaktır. Uyumadan önce çocuğa yapılan masaj onu fiziksel olarak sakinleştirecektir. 

Koşa koşa yatağa gidiyorlar! Çocuğunuzun erken uyuması için 11 püf noktası

ÇOCUĞUNUZA BİR UYKU ARKADAŞI BULUN 

Bazı çocuklar gece yatarken temas etmeye ve sarılmaya ihtiyaç duyar. Çocukların sarılabileceği peluş oyuncaklar, yumuşak yastıklar bu konuda yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun belirlenmiş bir uyku arkadaşı olması onun her gece daha rahat ve güvenli uyumasını sağlayacaktır.

YASTIĞINA RAHATLATICI KOKULARDAN SÜRÜN 

Lavanta yağının hem yetişkinlerde hem de çocuklarda rahatlatıcı etkisi olduğu biliniyor. Çocuğunuzun yastığına damlatacağınız birkaç damla lavanta yağı, onun rahatlayıp daha kolay uykuya dalmasını sağlayacaktır. Lavanta yağı kullanmak istemezseniz, yatağının yanına koyacağınız kuru lavantalar ya da yastığının içine koyacağınız küçük lavanta keseleri de işe yarayacaktır. 

ÇOCUĞUNUZU AÇ OLARAK UYUTMAYIN

Çocukların mideleri, yetişkin insanlara göre daha hassas bir yapıya sahiptir. Aç olarak yatağa giren bir çocuk, birkaç saat sonra yeniden uyanabilir ya da kaliteli bir uyku alamaz. Çocukların sağlıklı bir şekilde uyuyabilmeleri için yatağa ne aç ne tok bir şekilde girmesi gerekir. Bunun için sağlıklı atıştırmalıklardan, meyvelerden yararlanılabilir. 

UYUMADAN ÖNCE YEDİKLERİNE DİKKAT EDİN 

Çocuğunuz yatağa yatmadan önce kafein içeren ürünleri tükettiyse ya da çikolata gibi şekerli yiyecekler tükettiyse, muhtemelen uyumayacaktır. Normal şartlar altında çocuklar için zararlı olan şekerli abur cuburlar, kafein içeren çay, kahve gibi içecekler çocuğun daha enerjik olmasına ve bu yüzden daha geç uyumasına neden olacaktır. 

Koşa koşa yatağa gidiyorlar! Çocuğunuzun erken uyuması için 11 püf noktası

MASAL ANLATIN, KİTAP OKUYUN

Uyumakta güçlük çeken çocukların bir çoğu, kafasını başka bir şeyle meşgul ettiği ya da uyumak için yeteri kadar rahat olmadığı için uyuyamaz. Çocukların dikkatini tek yöne vermelerini sağlamak için onlara anlatacağınız masallar, çocuğun daha hızlı uyumasını sağlayacaktır. Aynı zamanda düzenli olarak her gece kitap okunması, çocuğun psikolojik olarak uyku vaktinin geldiğini anlamasını sağlayacaktır.  

HER GÜN AYNI RUTİNİ TEKRAR EDİN 

Uyumak istemeyen çocuklar uyku vakitleri geldiğinde genellikle oyun oynamak, yemek yemek ya da başka işler yapmak için hevesli olabiliyorlar. Bu noktada aileler, ''biraz daha oynasın ya da biraz yemek yesin öyle yatsın'' derken uyku saatini geçirmiş oluyorlar. Düzensiz uyku saatine sahip olan bir çocuk, doğal olarak her gece aynı saatte yatmak istemeyecektir. Bu yüzden ebeveynlerin her gece aynı saatte çocuklarını yatağa götürmeleri gerekiyor. Belirli bir düzen oluşturulduktan sonra çocuğun vücudu da bu uyku düzenine alışacaktır. Dolayısıyla her akşam aynı saatte yatağa yatmak, çocuğun uykuya çok daha kolay şekilde dalmasını sağlayacaktır. 

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Nermin Sekmen Halil
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...