Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamileyim Sağ, Sol Tarafımda Ağrı Var, Neden Oldu?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamileyim Sağ, Sol Tarafımda Ağrı Var, Neden Oldu?

Hamilelikle beraber vücutta çok fazla değişimler yaşanmaktadır. Vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılar hissetme de bu değişimlerin sonucunda ortaya çıkar.

Hamileyim Sağ, Sol Tarafımda Ağrı Var, Neden Oldu?

Hamilelikle beraber vücutta çok fazla değişimler yaşanmaktadır. Vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılar hissetme de bu değişimlerin sonucunda ortaya çıkar. Özellikle bebek büyüyüp doğum zamanı yaklaştıkça vücudun sağ veya sol bölgesinde ağrı görülebilmektedir. Bu durum gebelik seyri için genellikle bir soruna işaret etmez doğal kabul edilir. Ancak sol tarafta ağrıya eşlik eden yüksek ateş, kanama, bulantı ya da idrar yapmakta sorun gibi başka belirtiler varsa, doktorunuza mutlaka bildirmeniz gerekir.

Gebelikte hamilelikte sağ tarafın veya sol tarafın ağrıması nedenleri

Bebeğin büyümesi

 Gebeliğin ilk dönemlerinde bebeğin büyümesine ve rahmin daha çok sağ veya sol tarafında konumlanmasına bağlı olarak ortaya çıkan sağınızda yahut  sol tarafınızda ağrılar görülebilir. Şayet ilk hamileliğinizse ağrılar daha şiddetli bile olabilir.

Düşük

  Gebelikte sağ yahut sol tarafta meydana gelen ağrıların sebep olduğu bir başka olay da düşüktür. Hamileliklerin %15-%20 'si düşükle sonuçlanır. Düşük, genellikle karnın sol veya sağ tarafında ağrıya, kramplı veya krampsız kanamaya ve rahim bölgesinde kasılmaya neden olur.

İmplantasyon krampı

Hamilelikte sağ yahut sol tarafın ağrısına neden olan bir durum da implantasyon krampları ve ağrılardır. Döllenmiş yumurta dölyatağınıza  yerleşmeye başlamıştır. Bu durum kramplara ve küçük lekelenmelere sebep olur. Ağrılar birkaç gün içinde kaybolur.

Dış gebelik

Dış gebelik de  sağ da veya sol tarafta ağrılara sebep olabilir. Dış gebelikte yumurtalar rahme doğru olan yolculuğunu yapamaz ve tüplerde döllenirler ve orada büyürler. Bu durum karın etrafında ağrılara yol açar. Baş dönmesi ve şiddetli ağrı hissediyorsanız, vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım alın.

Yuvarlak bağ (round ligament) ağrısı

Yuvarlak bağ (round ligament) ağrıları: Yuvarlak bağ rahmin iki üst köşesinden başlayarak dış genital organlara yani vulvaya kadar uzanan bağlardır. Gebelikte rahimin büyümesi ve bir tarafa doğru yatma eğiliminde olması nedeniyle özellikle yatakta dönerken ya da ani kalkışlarda bacak arasına vulvaya doğru saplanan, kişiyi hareketsiz bırakan sağınız yahut sol tarafınızda ağrıya yol açan kramp tarzı şiddetli bir ağrı oluşabilir.  

Relaksin hormonu üretimi

Hamileliğin ileri dönemlerinde relaksin hormonuna bağlı olarak eklemlerinizde ağrı hissetmeniz gebelikte normal sayılan bir durumdur. Bu hormon anne vücudunu doğuma hazırlamaktan sorumludur. Eklemleri ve kasları genişletir. Relaksin hormonundaki artışla birlikte sağınızda veya sol tarafınızda, pelvik bölgede, ayak ve bacaklarda ağrı hissedebilirsiniz.

Sindirim sistemi sorunları

Hamilelik sırasında salgılanan hormonlar, sindirim sisteminizi de olumsuz etkileyebilmektedir. Bu durum sol tarafınızın ve sağ bölgenizin ağrımasının başlıca nedeni olabilir. Vücudunuz gebelikte doğal olarak, daha çok besin almak için sindirim  sistemini yavaşlatır. Bu nedenden ötürü kabızlık ,şişkinlik ve gaz ağrısı gibi sorunlarla daha sık karşılaşabilirsiniz.

Yumurtalık kistleri

Yumurtlama döneminde, sol yahut sağ yumurtalık akışkan bir kist ile dolabilir. Bu durum sağınızda veya sol tarafınızda şiddetli ağrıya yol açabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu hamilelik döneminde yaygın görülen ve kolay tedavi edilen bir hastalıktır. Şayet zamanında tedavi edilmezse, hastalık düşük yapmaya kadar giden ciddi sorunlara neden olabilir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu, sağda veya sol tarafta ağrı, karın bölgesinde mesane etrafında yanma, idrarınızı yaparken acı, sırt ağrısı ve ateşlenme gibi belirtiler verebilir.

Braxton-Hicks Kasılmaları

Yalancı doğum sancısı olarakta bilinen bu durum genellikle sağ veya sol tarafta ağrı ve karın bölgesinde baskıya neden olur. Hamilelik son dönemlerinde meydana gelen bu kasılmalar, çok fazla ağrı yapmamasıyla beraber, rahatsızlığa neden olur. Bu kasılmaları,vücudunuzun doğum için pratik yapması  olarak da düşünebiliriz. Çok sık olmadıkça, ortada endişelenecek bir şey yoktur.

Erken doğum

Ağrılarınız karnınızda kasılma ile birlikte meydana geliyorsa, doğum sancısı geçiriyor olabilirsiniz. 37. haftadan önce gelen doğumlar hastahanede değerlendirilmelidir.

Plasenta Dekolmanı

Plasenta uterus duvarını doğumdan önce ayırdığı zaman, bu duruma   Plasenta Dekolmanı adı verilir. Bebek ve anne için ölümcüldür. Sağınızda veya sol tarafınızda şiddetli bir ağrı hissediyorsanız ve ağrı geçmiyorsa, acilen doktorunuza başvurun.

Preeklampsi ( Gebelik Zehirlenmesi )

Bu  tıbbi durum, yüksek kan basıncı ile meydana gelmektedir. Gebelik zehirlenmesi genellikle, 20. haftadan sonra karın ağrısı,b ulantı, kusma ve karında kasılmalarla kendini gösterir ve genellikle, yatak istirahatı ve gözetim altında tutulmayı gerektirir.

Hamilelikte sağ veya sol yan ağrısı nasıl geçer?

Gebelikte sağınızda veya solunuzda ağrı varsa bu durumu mutlaka Kadın Doğum Uzmanı doktorunuza bildirmelisiniz. Doktor durumun nedenine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Hamileler Hangi Ağrı Kesiciyi Kullanabilir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Hamilelikte Kaburga Ağrısı, Batması Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız

Hamilelikte Mide Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktor Önerileri Tıklayınız

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...