Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

"Bebeğim uyumuyor" diyenlere uzmanından 6 tavsiye

Mavi Kadın>Anne çocuk>"Bebeğim uyumuyor" diyenlere uzmanından 6 tavsiye

Bebeklerin sağlıklı bir gelişim göstermeleri için iyi uyumaları önemli. Kaliteli bir uyku alabilmesi için bebeğinizin uyuduğu ortama dikkat etmeniz gerekiyor. Uzmanlar da bu konuda ebeveynleri uyarıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Sinan Buğur, bebeklerin uyku düzeni ve uyutuldukları odaların özellikleriyle ilgili önemli bilgiler verdi.

"Bebeğim uyumuyor" diyenlere uzmanından 6 tavsiye

Bebek gelişimi için beslenmeden uyku düzenine kadar dikkat edilmesi gereken birçok faktör var. Uzmanların en çok üzerinde durdukları genellikle uyku oluyor. Çünkü küçük bebeklerin en çok uyku saatleri önemli oluyor. Bu konuda anne-babaları detaylı bir şekilde bilgilendiren Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Sinan Buğur, “Bebeğin her gün aynı saatte ve aynı odada uyutulmasına özen gösterilmeli. Sessiz, karanlık ya da loş ışıklı bir oda tercih edilmeli” uyarısında bulundu.

BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ KONUSUNDA UYARDI

Yazılı bir açıklamayla bebeklerin uyku düzeni hakkında detaylı bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Sinan Buğur, daha iyi bir uyku için bebeklerin her gün aynı saatte ve aynı odada uyutulmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Buğur, konuyla ilgili şunları söyledi: "Bebeğin her gün aynı saatte ve aynı odada uyutulmasına özen gösterilmeli. Sessiz, karanlık ya da loş ışık olan bir odada uyutulmalı. Oda çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı, ideal uyku sıcaklığı 20-24 derece olmalıdır.”

Bebeklerin uyutulduğu odayı tıpkı Uzman Dr. İbrahim Sinan Buğur gibi her uzman önemsiyor. Çünkü bebekler, belirli bir rutinde uyutulduklarında uyku düzenlerini içselleştirebiliyorlar. Ayrıca loş veya ışıksız ortam, uykuya dalmalarını kolaylaştırıyor. Bebeklerde uyku anına geçiş sürecinde bu bilgiler çok işe yarıyor. Peki, bebekler uyumadan önce nasıl besleniyor, kolay uyumaları için neler yapılabiliyor?

BEBEKLERDE UYKU HALİNE GEÇİŞ İÇİN BUNLARI UYGULAYIN

Bebeklerin uyutulmalarından ne kadar önce beslenmeleri gerektiği konusu da önemli konulardan biri. Çünkü bebeğinizi uyumadan hemen önce beslerseniz reflü ve hazımsızlık ihtimali yaşanabilir. Bu yüzden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Sinan Buğur, bebeğinizi uyutmadan en az 1 saat önce beslemeniz gerektiğini belirtiyor. Ayrıca bebeğinizin uykuya kolayca dalabilmesi için Buğur, “Banyo yaptırmak, masaj yapmak, şarkılar ya da ninniler söylemek ve bebeğinize dokunmak da onu rahatlatacak ve daha kolay uyumasını sağlayacak" diyor.

Bebeklerin karınları aç olduğunda, gazları olduğunda, oda aşırı aydınlık veya gürültülü olduğunda, aşırı sıcak ya da soğuk ortamlarda uyumakta zorlandıklarını ifade eden Buğur, ayrıca çok yorgun olan bebeklerin yetişkinlerin aksine uyuma güçlüğü çekeceklerini de belirtti.

BEBEKLERİN UYKU SÜRELERİ NASIL OLMALI?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Sinan Buğur, bebeklerin uyku süreleri konusunda da açıklama yaparak yeni doğmuş bebeklerin günde 20 saate kadar uyuyabileceğinden bahsetti. Bu uyku halinin yaklaşık 6 saatlik kısmının gündüz gerçekleştiğini vurgulayan Buğur, bebeklerin ay ay büyüdükçe uyku sürelerinin de kısalacağını belirtti.

Birinci aydan sonra bebeklerin 20 saatlik uyku sürelerinin 15-17 saat aralığına düşebileceğini söyleyen Uzman Dr. Buğur, altıncı aydan sonra 12-14 saate kadar gerileyebileceğinin altını çizdi.

BEBEKLERDE UYKU HALİ NASIL ANLAŞILIYOR?

Bazı ebeveynler bebeklerinin uykularının gelip gelmediğini anlamakta zorlandıklarını ifade ediyorlar. Bu konuyla ilgili Uzman Dr. İbrahim Sinan Buğur, bebeğin uykusunun gelip gelmediğinin tavırlarından anlaşılabileceğini ifade ediyor. Bu tavırlar genellikle bebeğinizin esnemesi, artan bir huzursuzluk göstermesi ve ağlaması, gözünü veya burnunu kaşıması, emmek istemesi şeklinde kendini gösteriyor.

Kaynak : Mavi Kadın
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...