Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Diş çıkaran bebeklerde dikkat etmesi gereken 7 nokta

Mavi Kadın>Anne çocuk>Diş çıkaran bebeklerde dikkat etmesi gereken 7 nokta

Bebeğinizin ilk dişi belirmeye başladığında, hem sizin hem de onun hayatında bazı değişiklikler olabilir. Bu süreci doğru anlamak ve yönetmek, bebeğinizin rahatlığı ve sağlığı için oldukça önemlidir. İşte diş çıkarma sürecinde anne babaların dikkat etmesi gereken 7 uzman önerisi.

bebeklerin diş çıkarma süreci
bebeklerin diş çıkarma süreci

Bebeklerin diş çıkarma süreci, ebeveynler için hem mutluluk dolu hem de zorlu bir dönem olabilir. Bebeklerde diş çıkarma genellikle bebek 6 ila 12 aylık olduğunda başlar ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bebeğinizin diş çıkarma sürecini rahat ve sağlıklı bir şekilde atlatması için bilmeniz gereken 7 önemli noktayı sizin için derledik.

1. Diş çıkarmanın ilk belirtileri

Bebeklerin ilk dişinin çıkma zamanı oldukça değişken olabilir. Bazı bebekler doğum günlerine kadar hiç dişi olmayabilir. Bebekler, yaklaşık 3 aylıkken çevreyi keşfetmeye başlar.

Tükürük miktarları artar ve ellerini ağızlarına götürmeye alışır. Ebeveynler genellikle bu belirtilerin diş çıkarma işaretleri olup olmadığını merak ederler, fakat ilk diş 6 aylıkken ortaya çıkar. Bebeklerde ilk dişler her zaman alt ön dişlerdir (alt orta kesici dişler). Büyük çoğunlukla tüm süt dişleri 3 yaşına gelindiğinde tamamlanmış olur.

2. Gıdasına 6 aylıkken florür eklemeye başlayın

Diş minesini güçlendiren ve çürümeyi engelleyen bir mineral olan florür, sıklıkla musluk suyuna eklenerek sağlanmaktadır. Bebeğiniz katı gıdalara geçtiğinde (yaklaşık 6 aylıkken), damlatma veya pipetli bardakla birkaç su vererek bu süreci destekleyebilirsiniz.

Musluk suyunuzdaki florür düzeyini kontrol etmek ve çocuğunuzun florür takviyesine ihtiyaç olup olmadığını belirlemek için doktorunuzla görüşmenizde fayda var.

 

Diş çıkaran bebeklerde dikkat etmesi gereken 7 nokta

 

3. Zor geçen gecelerde ağrıyan diş etlerine masaj yapın

Diş çıkarma çocuklarda büyük rahatsızlıklara yol açmaz. Bu yüzden çoğu ebeveyn bebeklerinin diş çıkardığını nasıl anlayacaklarını bilirler. Bebekler, dişin çıktığı bölgede rahatsızlık belirtileri gösterebilir. Rahatsızlıklar arasında diş etleri şişebilir ve hassaslaşabilir. Bebeğinizin bu süreçteki salyası daha fazla olabilir.

Ebeveynler, bebeklerinin diş çıkarma sürecinde ağrıyı azaltmak için temiz parmaklarla masaj yapabilir. Katı diş halkaları veya ıslak bir bez gibi sıvı içermeyen şeyler sunabilirler. Diş çıkaran bebeklere bisküvi verilirken dikkat edilmelidir. Zira parçalanabilir ve boğulmaya neden olabilir. Verilen bisküviler hem besleyici değildir hem yüksek miktarda şeker ve tuz içerebilir. Bu yüzden dişlerini kaşımasına yardımcı olacak yumuşak şeyler verilebilir. Diş çıkarma sürecinde bebeğinizin hafif ateşi çıkabilir, normal bir durumdur.

2016 yılında Pediatri dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre gerçek ateşin (100,4 Fahrenheit derece veya 38 santigrat derece üzeri) diş çıkarmayla doğrudan ilişkili olmadığını ve aslında tedavi gerektirebilecek başka bir hastalığın ya da enfeksiyonun belirtisi olduğunu göstermektedir.

4. Diş çıkarma tabletleri veya kehribar diş çıkarma kolyeleri kullanmayın

Belladonna (güzelavrat otu) ve benzokain (lokal anestezi) içeren diş çıkarma tabletlerini kullanmaktan kaçının. FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) bu maddelerin olası yan etkileri nedeniyle uyarıyor. Bu maddeler, çocuğunuzun acısını hafifletmek için sunulsa da risk taşıyabilir. Ayrıca kehribar diş çıkarma kolyelerinden de uzak durulmalıdır. Bebeklerin boynuna takılan bu kolyeler boğulma veya potansiyel tehlike oluşturabilir.

5. Dişlerini günde iki kez florürlü diş macunuyla fırçalayın

Çocuğunuzun dişi çıktıktan sonra, özellikle günün son içeceği veya yemeğinden sonra, onları günde iki kez pirinç tanesi büyüklüğünde florürlü diş macunu ile fırçalamalısınız.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), Amerikan Diş Hekimliği Birliği (ADA) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi (AAPD), bebeğinizin 3 yaşına geldiğinde, fırçalama sırasında bezelye büyüklüğünde florürlü diş macunu kullanmasını önermektedir.

Çocuğunuz dişini fırçaladıktan sonra ağızında kalan fazla diş macununu tükürmesini alışkanlık haline getirmesine yardımcı olun. Çocuğunuz 6 yaşına gelene kadar ebeveynlerin diş macununu kontrol etmeleri gerekir. Ebeveynler, çocukları 7-8 yaşına kadar diş fırçalarken gözlemlemeli ve yardım etmelidir.

 

Diş çıkaran bebeklerde dikkat etmesi gereken 7 nokta

 

6. Bebeğinizin dişleri ve florür cilası için doktorunuza danışın

Çocuğunuzun düzenli sağlık kontrolleri sırasında çocuk doktorunuz, bebeğinizin diş ve diş etlerini kontrol ederek sağlıklı olduklarına bakarak size bu konuda gerekli bilgiyi verecektir. Amerikan Akademisi Pediyatri tarafından yapılan öneriye göre, çocukların dişleri çıktıktan sonra florür cilası uygulanması tavsiye edilmektedir.

Eğer henüz bir diş hekimine gitmediyseniz, çocuk doktorunuza bebeğinizin dişlerine florür verniği uygulanıp uygulanamayacağını sorabilirsiniz. Daha sonra çocuğunuz diş hekimine gittikten sonra vernik diş hekiminde uygulanabilir.

7. İlk diş randevunuzu ilk diş göründüğünde alın

Bebeklerin ilk diş randevusunu, ilk dişleri çıktıktan sonra ve birinci doğum gününe kadar almaya çalışmalısınız. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve Amerikan Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (AAPD), her çocuğun bir pedodontiste başvurmasını öneriyor. Pedodontist, tüm dişlerin normal şekilde gelişip gelişmediğini kontrol ederek herhangi bir diş sorununun olup olmadığından emin olacaktır. Ayrıca doktorunuz uygun hijyen konusunda size daha fazla tavsiyede bulunacaktır.

Kaynak : Mavi Kadın, healthychildren.org
Editör : Funda Aydın
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...