Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Çocuklar için dijital tehlike! Uzmanlar telefon kullanımı konusunda ebeveynleri uyarıyor

Mavi Kadın>Anne çocuk>Çocuklar için dijital tehlike! Uzmanlar telefon kullanımı konusunda ebeveynleri uyarıyor

Tabletler ve telefonlar çocukların psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle çocukların ebeveynlerinin telefonlarını kullanmaları, filtrelemenin ortadan kalkması sebebiyle güvenlik açıklarını ortaya çıkarıyor. Uzmanlar “çocuklarınıza denetimsiz bir şekilde telefonlarınızı vermeyin” uyarısında bulunuyor.

Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan dijital medya çocukları ruhsal ve fiziksel olarak etkiliyor. İnternet üzerinden erişilebilen videolar, oyunlar, çizgi filmler gibi dijital içerikler eğer kontrolü sağlanmazsa çocuklar için büyük tehlike oluşturuyor.

Bu dijital çağda çocukları tamamen tabletlerden ve telefonlardan uzaklaştırmak zor olsa da çocuğun bu cihazlarla ilişkisini minimize edebilir miyiz? Hangi önlemleri almalıyız? Uzmanlar bu konuda anneleri ve babaları uyarıyor. Pedagog Mehtap Kayaoğlu çocukları uzak tutmanın yollarından bahsetti.

ÇOCUKLAR TELEFONLARDAN NASIL UZAK TUTULMALI?

Dijital bir çağda yaşarken çocukların bu cihazlardan uzak tutulması bir hayli zor. Evde kullanmalarına izin vermeseniz bile dışarıda, arkadaş ortamlarında internete erişimleri var. Hatta çağımız gereği dijital medya olmadan okullarda eğitim görmek bile mümkün olmayabilir. Peki, çocukları dijital ekranlardan uzak tutmalı mı? Çocukların tabletlerle ve telefonlarla ilişkilerini nasıl minimize edebiliriz?

Çocuklar için dijital tehlike! Uzmanlar telefon kullanımı konusunda ebeveynleri uyarıyor

Pedagog Mehtap Kayaoğlu bu konuda bilgiler verdi ve ebeveynleri dikkatli olmaları konusunda uyararak şunları söyledi:

“Çocukları oyunlarla, oyuncaklarla, iletişimle dijital medyadan uzak tutmaya çalışabiliriz. Anneler ve babalar da bu cihazlarla vakit geçirdikleri için çocukla geçirilen kaliteli zaman azalıyor. Ayrıca çocuklar duygusaldırlar, gördüklerinden etkilenirler. Çocuklarla oynanacak oyunlarla veya rol model olup onlarla birlikte etkinlikler yapmak önemli.”

ÇOCUKLARIN ELİNE TELEFON VE TABLET NE ZAMAN VERİLEBİLİR?

Çocukların bu çağda ekrandan uzaklaştırılmasının tamamen mümkün olmadığı bilinen bir gerçek. Kayaoğlu bu konuda çocuklar için daha sağlıklı ve dikkat alanlarını geliştiren oyunları öneriyor. Ebeveyn denetimindeki bu tip oyunlar gelişimi desteklerken çocukların ekranla olan ilişkilerini de rayına oturtabilir.

Dijital dünyada telefonların ve tabletlerin her zaman çok tehlikeli olduklarını söylemek doğru değil. Pedagog Mehtap Kayaoğlu, ayrıca çocuklara telefonların ne zaman verileceği konusunda bir öneride daha bulunuyor. Çocukların tuvalet eğitimlerinde dijitalin destekleyici olabileceğini vurgulayan Kayaoğlu, “Çocukların tuvalet eğitimlerinde de bu dijital oyunlar kullanılabilir ve tuvalette uzun vakit geçirmeleri için yardımcı olabilir. Artık her şey dijital, 28 yıldır profesyonel olarak çalışıyorum. Ben de sık sık çevrimiçi bağlantıda oluyorum, danışanlarımla buradan iletişim kuruyorum. Teknolojiyle iç içeyiz, bunları kendimizle nasıl uyumlu hale getirebiliriz ve büyülenmeden nasıl uygun kullanım sağlayabiliriz diye düşünmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SADECE CİNSEL DEĞİL DUYGUSAL TACİZ DE YAŞANIYOR

Çocukların telefonlarla vakit geçirmesinin aslında bir oyun süreci olduğundan bahseden Kayaoğlu, ayrıca geçmişte dijital dünya bu kadar gelişmemişken de çocukların fiziksel oyunlar oynadıklarını, oyunun çocuklar için çok önemli olduğunu ekliyor. “Çocukların yanlış yaptığı bir şey yok, ancak kullanılan araç yanlış” diyen Kayaoğlu, burada işin uzmanlara ve ailelere düştüğünün altını çiziyor. Uzmanlar ve ebeveynler çocuklara uygun materyalleri vermeli ve çocukların bunlara uygun gelişim göstermeleri sağlanmalı.

Çocuklar için dijital tehlike! Uzmanlar telefon kullanımı konusunda ebeveynleri uyarıyor

Dijital materyallerin kontrolü sağlanmazsa çocukların sadece cinsel değil duygusal yönden de dijital tacize uğrayabileceklerini ifade eden Kayaoğlu, “çocukların insan ilişkilerini sıcak tutmalarını da teşvik etmeliyiz” diyor.

AİLELERİN TELEFONLARI 18 YAŞ ALTI FİLTRELEMEYE SAHİP DEĞİL

Marmara Üniversitesi Dijital İletişim Uzmanı Ali Murat Kırık da çocukların erken dönemde, yani 2-3 yaşlarında tabletlerle ve akıllı telefonlarla buluştuğunu söylüyor. Ancak böyle bir durumda 18 yaş üzeri içeriklere erişim sağladıkları konusunda uyarıyor.

Uzman Ali Murat Kırık, “18 yaş üzeri içeriklerle 18 yaş altı içerikler aynı değil. Çocuklar annelerinin babalarının hesaplarıyla giriş yaptıkları için filtreleme özelliği ortadan kalkmış oluyor. Onları yanlış yönlendirici içerikleri görebiliyorlar. Bu da büyük sıkıntılara yol açıyor” ifadelerini kullandı.

GÜVENLİK AÇIKLARI OLUŞUYOR

Çocukların ailelerinin telefonlarını kullanmaları sadece gördükleri içerikler yüzünden sorun çıkarmıyor, aynı zamanda telefonlarda güvenlik açıklarının oluşmasına da sebep oluyor. Dijital İletişim Uzmanı Ali Murat Kırık’a göre çocuklar oynadıkları oyunları internet ortamında aratarak karşılarına çıkan “ücretsiz indir” linklerine tıklıyorlar ve cihazlara casus yazılımların yüklenmelerine neden oluyorlar. Çocuklarına telefonlarını veren aileler daha önce hiç indirmediklerini düşündükleri uygulamaları bile telefonlarında görebiliyorlar.

Çocuklar için dijital tehlike! Uzmanlar telefon kullanımı konusunda ebeveynleri uyarıyor

Çocukların telefonlara ve tabletlere erişmelerinin önüne geçmek tamamen mümkün olmasa da basit önlemlerle çocukların korunması sağlanabilir. Kırık şu basit önlemleri ebeveynlere öneriyor:

  • Öncelikle aile içi sağlıklı iletişim
  • Uygulamaların ebeveyn filtreleriyle desteklenmesi, çocukların takibi
  • Cihazlarda korumalı güvenlik önlemleri
  • Hafta sonları birlikte vakit geçirmek ve dijital detoksun teşvik edilmesi.

Bu önlemlerle aileler çocuklarını duygusal yönden korumaya bir adım daha yaklaşabilirler.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Kaynak : Mavi Kadın, TGRT Haber
Editör : Simgenur Gök
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...