Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

'Evdeki havayı temizleyen bitkiler' efsanesi çöktü

Mavi Kadın>Yaşam>'Evdeki havayı temizleyen bitkiler' efsanesi çöktü

Evinizde bitki yetiştirmek birçok fayda sağlar. Ancak havayı temizlemek bu faydalardan biri değildir. Bilim insanları, havayı temizlemek için bitkilerin aslında hiçbir işe yaramadığını belirtiyor.

'Evdeki havayı temizleyen bitkiler' efsanesi çöktü

Kurdele çiçeği, aloe vera, paşa kılıcı, benjamin ya da duvar sarmaşığı… Hepsi çok güzel görünen bu çiçeklerin havayı zehirden ya da kötü kokulardan temizlediğini ileri süren tüm iddiaları bilim insanları çürütüyor. Elbette ki bitkileri evde yetiştirmenin faydaları bulunuyor, fakat uzmanlar temiz havanın bunlardan biri olmadığını söylüyor.

Özellikle pandemi döneminde kapalı alanda bahçecilik sektörü hızla yükseldi. Hevesli tüketicilere satılan popüler ev bitkilerinin çoğu, evi arındırmanın harika yolları olarak pazarlandı. Ancak yeni araştırmalar, ev bitkilerinin evinizdeki havayı temizleme konusunda neredeyse hiçbir şey yapmadığını göstermeye devam ediyor.

BİTKİLER EVDEKİ ZEHİRLİ HAVAYI TEMİZLEMİYOR

Soluduğumuz havayı inceleyen bilim adamları, ev bitkilerinin güzel görünmelerine rağmen odadaki havayı temizlemek için çok az şey yaptığını söylüyor. Hızlı bir internet aramasından durumun böyle olduğunu tahmin etmek zordur. Popüler ev dekorasyonu web siteleri, havadaki toksinleri ve tehlikeli kimyasalları temizlemeyi vaat eden bir dizi bitkiyi listeler ve birçok çevrimiçi perakendeci  havayı temizleyen bitkileri tüketicilere pazarlamaya devam eder.

'Evdeki havayı temizleyen bitkiler' efsanesi çöktü

BİTKİLERİN EVDEKİ HAVA KALİTESİNE BİR ETKİSİ YOK

Drexel Üniversitesi'nde çevre mühendisi ve iç mekan hava kalitesi uzmanı Michael Waring, "Bitkilerin iç mekan hava kalitesine etkisi olan bir değnek olduğunu öne süren tüm internet makalelerine ve sağlıklı yaşam blog gönderilerine yanıt olarak bunu daha derinlemesine incelemeye karar verdik" diyor.

2019 yılında Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology'de yayınlanan bir çalışmada Waring ve çalışmasının ortak yazarı, son on yılda 196 bitkiyi test eden daha önce yayınlanmış 12 bilimsel çalışmayı inceledi.

'Evdeki havayı temizleyen bitkiler' efsanesi çöktü

YAPILAN DENEYLER EV ORTAMINDAKİ HAVA GİBİ DEĞİL

Küçük bir ev bitkisinin çeşitli toksinleri giderebildiği sonucuna varan çalışmalar laboratuvarlarda yürütüldü. Waring, tipik bir deneyle ilgili bilgi verirken, bir bitkinin küçük bir odaya yerleştirilmesini ve onu uçucu organik bileşikler (VOC'ler) adı verilen gazlı moleküllere maruz bırakmayı içerdiğini söylüyor. Deneyler yoğunluk ve uzaklaştırma süresi açısından farklılık gösteriyordu. Bunlardan biri, sıradan ev sarmaşıklarının maruz kaldıkları formaldehitin üçte ikisini yalnızca 24 saat içinde giderebildiğini gösterdi.

Waring, bu deneylerdeki sorunun laboratuvardaki yoğun gazlı odaların tipik ev veya ofis ortamını taklit etmemesi olduğunu söylüyor.

'Evdeki havayı temizleyen bitkiler' efsanesi çöktü

NASA’NIN 1989’DAKİ ÇALIŞMASI SÜREKLİ ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

Hava temizleme tesisleri pazarlayan blogların ve satıcıların çoğu, 1989 yılında NASA'nın altmış santimden biraz daha geniş ve uzun odalardaki bitkilerin küçük bir fan tarafından dolaşan çeşitli gazlarla doldurulduğu bir çalışmasına işaret ediyor. Uzmanlar, bitkilerin küçük hava geçirmez kaplardaki VOC'leri azaltabildiğini gösteren 30 yıllık bir çalışmanın, tüketicilerin ev bitkilerine belki de çok fazla değer vermelerine yol açtığını söylüyor. Waring, "Deneysel verilerden herhangi birinin kusurlu olduğunu söylemiyoruz, yalnızca 'deneysel' olduğunu söylüyoruz” diyor.

'Evdeki havayı temizleyen bitkiler' efsanesi çöktüFotoğraf: Rebecca Hale ve Mark Thiessen, National Geographic

BİTKİLER HAVA DEĞİŞİM HIZI İLE YARIŞAMIYOR

Waring, bitkilerin daha tipik bir ev ortamında nasıl etkileşime girebileceğini ölçmek için her biri için temiz hava dağıtım oranını (CADR) hesapladı. CADR, belirli süre içinde bir hava temizleyici tarafından bir odaya ne kadar temiz hava pompalandığını ölçmeye yarayan bir ekipmandır.

Her çalışmanın sonuçlarını CADR ile standartlaştırarak, mekanik hava temizleyiciyi çalıştırmak veya pencere açmak gibi kanıtlanmış stratejilerle karşılaştırıldığında bir tesisin odayı ne kadar iyi temizlediğine karar verebildiler.

Waring, "Bitkiler, VOC'leri ortadan kaldırsalar da, bunları o kadar yavaş bir hızda ortadan kaldırıyorlar ki, binalarda halihazırda mevcut olan hava değişim mekanizmalarıyla rekabet edemiyorlar" diyor.

500 METREKAREDE 5 BİN BİTKİ OLURSA HAVA BELKİ TEMİZLENEBİLİR

VOC'leri hava kalitesini etkileyecek kadar azaltmak için metrekare başına yaklaşık 10 bitki gerektiği görüldü. Bu sonuca göre, 500 metrekarelik küçük bir dairede 5 bin bitkiye ihtiyaç var demek. Yani bu da gerçek bir ormana tekabül ediyor.

Bugün NASA, taze yiyecek ve "güzel bir atmosfer oluşturmak" için Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bitki yetiştiriyor ve bunların zihinsel sağlık açısından faydaları olduğunu belirtiyor.

'Evdeki havayı temizleyen bitkiler' efsanesi çöktü

TEMİZ HAVADA KOKU SPREYİ SIKMAYA GEREK YOK

Uzmanlar, iç mekan hava kirliliğini azaltmanın en etkili ve belirgin yolunun kaynağı ortadan kaldırmak olduğunu söylüyor. Waring, temiz havada koku bulunmadığını, dolayısıyla kokulu oda spreyi püskürtmenin, bir odayı toksinlerden temizlemekten çok parfüm sıkmaya benzediğini belirtiyor.

Binaların iç mekan hava kalitesini nasıl etkilediğini inceleyen Portland State Üniversitesi'nden Profesör Elliott Gall, "Havamızı temizleyen tüm bu güzel bitkilere sahip olsaydık bizim için harika olurdu.” diyor.

'Evdeki havayı temizleyen bitkiler' efsanesi çöktü

BİTKİLERİN GENETİĞİ DEĞİŞSE BİLE HAVAYI TEMİZLEYEMİYOR

Washington Üniversitesi'nde çevre mühendisi Stuart Strand, VOC'leri havadan daha etkili şekilde uzaklaştırmak için bitkilerin genetiğini değiştirmeyi denedi.

2018 yılında, Strand ve araştırma ekibi, yaygın bir pothos sarmaşığının, memeli karaciğerlerinde bulunan bir proteinle genetik olarak değiştirildiği çalışmalarının sonuçlarını yayınladı. Bu protein, vücudumuzun alkolü parçalamak için ürettiği proteinin aynısıdır. İki yıl boyunca bitkileri tavşanlardan elde edilen proteinin bir versiyonuyla kodlamayı başardılar. Laboratuar testlerinde, genetiği değiştirilmiş bitkiler, değiştirilmemiş benzerlerine göre havadan daha fazla kloroform ve benzeni uzaklaştırdı.

'Evdeki havayı temizleyen bitkiler' efsanesi çöktü

Strand, havayı anlamlı bir şekilde temizlemek için tesislerinin büyük bir kısmının birleştirilmesi, etkili bir şekilde bir lavabo oluşturulması ve VOC'leri açılan yollara üflemek için bir tür fana ihtiyaç duyulacağını söylüyor.

BİTKİLER STRESİ AZALTABİLİR AMA HAVAYI TEMİZLEMEZ

Gall, "Sanırım bitkiye birkaç gen daha katabiliriz. Formaldehit için ikinci nesil GDO'lar üzerinde çalışıyoruz." demesine rağmen hala  genetiği değiştirilmiş bir bitkinin bile hava kalitesini anlamlı bir şekilde artırabileceği konusunda şüpheci olmaya devam ediyor.

Bitkiler stresi azaltmak gibi bir dizi psikolojik fayda sağlasa da Gall, Strand, Allen ve Waring, bitkilerin hava temizleme aracı olarak satın alınmaması gerektiğini vurguladı.

Kaynak : Mavikadın, National Geographic
Editör : Fatma Zeybek
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...