- Güncelleme Tarihi:
Vintage giyim nedir? Madde madde vintage giyim tarzı nasıl oluşturulur?
Son zamanlarda instagram fenomenleri tarafından popüler hale getirilen vintage giyim yeniden moda oldu. Eski ürünlerin yeniden kullanılması olarak bilinen vintage tarzında dikkat edilmesi gereken bir çok nokta var. Her eski ürün vintage olarak kabul edilmiyor. Günümüzde özellikle genç kızlar tarafından oldukça rağbet gören vintage giyim nedir, vintage giyim tarzı nasıl oluşturulur? Vintage giyim tarzına dair bilmeniz gerekenler...
Vintage giyim tarzı son zamanlarda Instagram fenomenleri tarafından yeniden moda haline getirildi. Eski ürünlerin yeniden giyilmesi olarak bilinen vintage giyimin bazı kuralları var. Her eski ürün vintage giysi olarak kabul edilmiyor ancak ürünün eski ama ait olduğu dönemi yansıtması gerekiyor. Peki vintage giyim nasıl oluşturulur? İşte püf noktaları ve olmazsa olmazları...
VİNTAGE GİYİM NEDİR, NE ANLAMA GELİR?
Vintage kelime anlamı olarak kaliteli ve uzun ömürlü anlamına gelir. Vintage giyim, üretilmesinden en az 20 yıl geçmiş giysiler için kullanılan addır. Bu giyimde üretilen giysinin yaşı 100 yılı geçmemiş olmalıdır. 1900'lü yıllarda üretilen kabarık etekler, vatkalı ceketler bu giyim tarzının bir örneğidir.
Sosyal medyanın etkisiyle popülerliğini yeniden kazanan vintage giyim, sürdürülebilir bir giyim tarzı olarak karşımıza çıkıyor. Kullan at mantığıyla üretilen hızlı moda yerine çevreci bir alternatif olarak yerini alıyor.
Vintage giyimin tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biİ kullanılan ürünlerin çok fazla kişide olmamasıdır. Çünkü dönem ürünü olan vintage ürünleri, şu an üretilen ürünlerden farklı tarza ve farklı kumaş yapısına sahip. Bu sebeple vintage giyime sahip olanlar kişiler genellikle gardroplarında özgün parçalara sahipler. Bu durumda kişinin kimsede olmayan kıyafetleri, farklı bir tarzda giyebilmesi demek.
VİNTAGE KIYAFETLERDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
ÜRÜN YAŞI: Vintage giyim ürünlerinin en az 20 - 30 yıl öncesinde üretilmiş olması gerekir. Ürünün hangi yılda üretildiğini, etiketlerinde görebilir buna göre ürünün vintage olup olmadığını anlayabilirsiniz.
ÜRÜNÜN TARZI: Vintage giyim ürünleri, üretildikleri yıllardaki moda trendlerini yansıtırlar. Örneğin vatkalı bir ceket 80’li yılların giyim tarzını yansıtacağı için vintage bir üründür. Vintage ürünelri satın alırken, yıllara göre hangi moda akımlarının popüler olduğunu da bilmek gerekir.
ÜRÜNÜN MALZEMESİ: Vintage ürünler, günümüzdeki gibi hızlı tüketim mantığıyla üretilmedikleri için genellikle kaliteli malzemeden üretilirler. Ayrıca ürünlerin dikim tarzları günümüzden farklılık gösterir. Bu yüzden vintage ürünlerde genellikle pamuk, keten, yün vs. doğal kumaşlar kullanılmaktaydı. Polyester, naylon vs. gibi ürünler daha çok 21. Yüzyılda üretilmeye ve kullanılmaya başlandı.
ÜRÜN BEDENİ / KALIBI : Günümüzde 34, 36, 38 … diyerek artan bedenler geçmişte bu tarz bir sınıflandırma içerisinde değildi. Genellikle 1, 2, 3 … diyerek artıyordu. Ayrıca geçmişteki beden kalıpları, günümüze göre daha geniş ve dahat kalıplarla yapılmaktaydı. Vintage ürün alırken ürünün bedeninin ve kalıbının nasıl yapıldığına dikkat edilmelidir.
VİNTAGE GİYİM TARZI NASIL OLUŞTURULUR?
Vintage giyim tarzı oluştururken dikkat edilmesi gerekilen en önemli şey, tüm parçaların vintage olmamasıdır. Bu sebeple yapılan kombinin bir parçası hariç kalan tüm parçaları modern ya da günlük oalrak seçilmeli, vintage parçaya tek bir yer verilmelidir. Örneğin rahat bir mom jeans üzerine beyaz sade bir tişört giyebilir fakat çanta tercihinizi vintage bir çantadan yana yapabilirsiniz. Kendi stilinize uygun bir şekilde kombin yapabilir, kombininizi vintage takılarla ya da aksesuarlarla tamamlayabilirsiniz.
Vintage giyim tarzını oluşturmak için dikkat edilmesi gereken diğer bir şey, bu tarzı oluştururken vintage giyim mantığını kavrayabilmektir. Vintage giyim sadece bir giyim tarzı değil aynı zamanda belli bir zihniyeti de temsil eder. Kaliteli parçalar kullanmak, ikinci el ürünler kullanarak doğaya zarar vermemek, sürdürülebilir olmak vb. gibi fikirlerde vintage giyim tarzı desteklenmelidir.
VİNTAGE GİYİM TARZININ OLMAZSA OLMAZLARI NEDİR?
- Deri ceketler
- Vintage kot pantolonlar
- Mom jeansler
- Kısa kollu gömlekler
- Korseler
- Çiçekli elbiseler
- Midi boy elbiseler
- Payetli gömlekler
- Oversize kazaklar
- Zıt renkli bluzlar
- Gümüş renk takılar
- Mini omuz çantaları
- Kovboy şapkaları
- Oversize ceketler
- Geniş kemerler
- Yüksek bel pantolonlar
- Diz boy etekler
- Eldivenler
- Şal ve Eşarp kullanımı
- Mini El Çantaları
- Broşlar
VİNTAGE GİYİM AKSESUARLARI NEDİR?
Vintage aksesuarlar da en az 20 ya da 30 yıl önce üretilmiş olan aksesuarlardır. Bu aksesaurlar genellikle üretildikleri dönemin malzemeleriyle yapılırlar. Kalın zincirler, gümüş renk takılar, halka küpeler günümüzde en çok kullanılan vintage aksesuarlar arasındadır.
Vintage giyim akseauarlarından biri de eldiven kullanımıdır. Kullanım alanına göre ipek, keten ya da soğuk havalarda kullanılan yün eldivenler günümüzde yapılan kombinin tamamlayıcı ya da ana parçası olarak kullanılabilir.
Broşlar da 90’lı yıllarda en çok kullanılan aksesuarlardan biridir. Sadece palto ya da hırkaların üzerinde değil, gömlek yakalarında, bluzların göğüs kısımlarında özellikle şalla beraber kullanılabilir.
VİNTAGE GİYİM VE RETRO GİYİM FARKI NEDİR?
Vintage giyim sık sık retro giyim ile karıştırılır. Vintage giyim geçmişe ait olan giysilerin kullanımına verilen addır. Retro giyim ise geçmişe yönelik iler taşıyan yeni kıyafetlerin giyilmesi demektir. Örneğin 2000’li yıllarda vintage görünümlü giysiler retro giyim tarzını simgeler. Ayrıca retro giyim tarzının kendine has olmazsa olmaz parçaları vardır. Örneğin puantiyeli kıyafetler, kolej hırkaları, fırfırlı etekler retro tarza ait parçalardır.
Bir ürünün vintage olup olmadığını anlamak için ise, o ürünün hangi yıllarda üretildiği, hangi malzemelerden üretildiği vs. gibi ayrıntıları bilmek gerekir. Vintage ürünler genellikle bir döneme ait, o dönemin zelliklerini gösteren ürünlerdir.
Editör : Nermin Sekmen Halil