Hamileler Koşabilir mi Ve Koşu Bandı Kullanabilir mi?
hamilelikte koşmak tehlikeli midir? Öncelikle şunu belirtelim ki, gerekli tedbirleri alarak ve aşırıya kaçmadan koşu sporunun yapılması ve koşu bandı kullanılması
Son yıllarda hamile kadınlar, sağlıklı ve fit kalmak için koşu yapıyorlar. Peki hamilelikte koşmak tehlikeli midir? Öncelikle şunu belirtelim ki, gerekli tedbirleri alarak ve aşırıya kaçmadan koşu sporunun yapılması ve koşu bandı kullanılması hamilelik öncesinde de bu sporlar yapılıyorsa, genel anlamda güvenli olarak kabul edilir. Fakat önceden koşu ya da jogging, yapmadıysanız, koşu bandı kullanmadıysanız bebeğiniz doğana kadar bu sporu yapmanız önerilmez çünkü bilinçli bir anne adayı olarak, gebelik boyunca stres ve yorgunluktan uzak durmalısınız.
Hamilelikte koşmak zararlı mıdır?
Koşu öncesi rahat spor ayakkabılar giyerek, ısınarak ve öncesinde bolca su içerek yeterli önlem almış sayılırsınız. Gebeliğinizde koşu ya da jogginge yeni mi başlamak istiyorsunuz? O zaman bu kesinlikle tavsiye edilmez. Hamilelik sırasında yeni bir egzersiz türüne başlamak vücudunuzun aşırı ısınmasına neden olarak bebeği ciddi şekilde olumsuz yönde etkileyebilir.
Hamile bir kadın olarak daha önce hiçbir şekilde spor hayatınız yoksa, yürüyüş gibi hafif egzersizler yapmanız sizin için idealdir, ayrıca doktorunuzun onayladığı karın ve pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizlerle de doğum stresine hazırlanabilirsiniz.
1.Trimester (İlk 3 ay)
Vücudun aşırı ısınması ve aşırı strese maruz kalması siz ve bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Kalp atışlarınızı izlemeniz ve bu sırada bol su tüketmeniz gerekir. Bu yöntem, yorgunlukla, dehidratasyondan sizi korur ve rahme yeterli kan akışının ulaşmasına yardım eder. İlk trimesterde koşu ve yürüyüş için giyilen ayakkabılar ayakları tam desteklemeli ve vücut dengesini korumalıdır.
2.Trimester (4.,5.6. aylar)
Karnınız büyüdükçe ağırlık merkezinizin yeri değişir, denge duygunuzda farklılaşmalar gerçekleşir ve düşmeye daha meyilli hale gelirsiniz. Bu nedenle, spor yaparken dengenizi korumak için düz kaldırımlar ve yüzeyler üzerinde çalışmanız tavsiye edilir. Şayet düşmek üzereyseniz travmaları önlemek için yanınıza ya da elleriniz ve dizleriniz üzerine düşmeye çalışın bu, karını korumak için önlemdir.
3.Trimester (7., 8, 9. Aylar)
Vücut ihtiyaçlarınızı karşılamak için bol bol dinlemeniz tavsiye edilir. Doğum tarihi yaklaştıkça stres ve yorgunluktan kaçınmalısınız. Çok yavaş koşmak güvenli kabul edilebilir ancak koşu ve jogging yerine yürüyüş daha iyidir.
Hamile kadınlar gebelik boyunca Hçok yorucu aktivitelerden kaçınmalıdır. Nefes darlığı ve bitkinlik, vücutta oksijen ihtiyacının artmasına yol açar. Bu durumda vücudunuz bebeğinize giden oksijenden kullanır ve bunun bebek için hayati önemi vardır.
Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız
Gebelikte Beslenme Listesi İçin 3 Örnek Menü Tıklayınız
Hamilelikte Minoset Veya Parol Kullanılırmı? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Hamilelikte El Ayak Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer?
Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız
Linea Nigra Nedir? Hamilelikte Göbekteki Çizgi Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız
Editör : Selma Yenidoğan