Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamileler Ramazanda nasıl beslenmeli? 15 beslenme önerisi

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamileler Ramazanda nasıl beslenmeli? 15 beslenme önerisi

Hamilelikte oruç tutulur mu? Gebeler oruç tutarken nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli? İşte gebelikte oruç ve beslenme önerileri…

Hamileler Ramazanda nasıl beslenmeli? 15 beslenme önerisi

Normal beslenme rutinin dışına çıkıldığı, öğün sayısının ikiye düştüğü ve beslenme arası sürelerinin arttığı Ramazan ayında oruç tutmayı düşünen anne adayları, nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda yoğun bir araştırma yapıyor. Peki hamileler Ramazan ayında nasıl beslenmeli?  Hamileler oruç tutarken nelere dikkat etmeli?

HAMİLELİKTE ORUÇ TUTULUR M?

İlahiyatçı Osman Ünlü bu hususta şu bilgileri veriyor: “Dinimiz hamile ve emziren hanımlara oruç tutmamaya izin vermiş yani zor geliyorsa tutmayabilir. Fıkıh kitaplarında buyuruluyor ki: Kendisine ve çocuğuna zarar veriyorsa oruç tutmaz. Ancak çocuk dünyaya geldikten ve emzirme dönemi bittikten sonra orucu kaza edecek. Kısa günlerde örneğin; Kasım, Aralık aylarında tutamadığı oruçları kaza edebilir."

 

Hamileler Ramazanda nasıl beslenmeli? 15 beslenme önerisi

 HAMİLELİKTE ORUÇ TUTARKEN NASIL BESLENMELİ?

Doktor gözetiminde oruç tutan anne adayları, iftardan sahura kadarki süreçte düzenli bir beslenme programı oluşturması gerekiyor. İşte anne adayları için Ramazan’da beslenme önerileri:

  • Her şeyden önce aşırı yemekten kaçınmak gerekir. 2 kişiyim mantığıyla aşırı yemek yeme sahur ve iftar öğünlerinde şişkinlik, gaz ve reflü şikayetlerini artırır. Dolayısıyla özellikle sahur öğünlerinde gaz yapmayacak yiyecekler tüketilmeli, yemek yedikten 1.5-2 saat sonra uyanmalı.
  • Sahur ile iftar arasındaki süre uzun olduğundan anne adayları vücudun susuz kalmasını önlemek için iftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre su içilmeli.

Hamileler Ramazanda nasıl beslenmeli? 15 beslenme önerisi

  • Bebeğin gelişimini sağlıklı devam ettirebilmesi için hamilelik sürecinde anne adayları protein ağırlıklı beslenmeli. Süt, yumurta, az tuzlu peynir, yulaf gibi besinler tercih edilebilir.
  • Sahur sofrasında besleyiciliği yüksek ve tok tutan besinler yer almalı. Bunlar; fındık, çiğ badem, ceviz gibi yağlı tohumlar olabilir.
  • Anne ve bebeğin vitamin ve mineral ihtiyacını karşılaması için beslenme rutinine mevsim yeşillikleri dahil etmeli. Kış aylarında karnabahar, brokoli, lahana, ıspanak, pırasa, kereviz maydanoz, dereotu; yaz aylarında ise semizotu, taze fasulye, bakla, bamya tüketilmeli.

Hamileler Ramazanda nasıl beslenmeli? 15 beslenme önerisi

  • Sahur yapmadan oruç tutulmamalı. Sahurda hafif ve tok tutucu, proteinden zengin besinler tüketilmeli.
  • Sahurda demir ve kalsiyum ağırlıklı besinler tüketmeli. Örneğin az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, pekmez, süt, kepekli ekmek, meyve seçimi ideal olacaktır.
  • İftardan yaklaşık bir saat sonra, bir kase yoğurt ve bir porsiyon söğüş sebze veya salata tüketilebilir.

Hamileler Ramazanda nasıl beslenmeli? 15 beslenme önerisi

  • Oruç süresinde kan şekerini dengeleyecek, gerekli enerjiyi sağlayacak lifli gıdalar ve tam tahıllı besinler tüketmeli.
  • Kepekli ve beyaz ekmekler yerine tam buğday ve çavdar ekmekleri tercih edilebilir.
  • Hamilelikte orucu rahat şekilde tutmak için sindirim sistemini de rahatlatmak gerekir. Dolayısıyla iftar ve sahurda yağlı, kızarmış, ağır yiyecekler yerine ızgara, haşlama ya da fırın yemekleri tercih edilmeli.
  • Oruç, birkaç yudum su ve hurmayla açılmalı. İlk olarak evde hazırlanmış çorba, ardından ana yemek olarak etli sebze veya tavuk sebze haşlama ya da balık buğulama gibi besinler tercih edilebilir.

Hamileler Ramazanda nasıl beslenmeli? 15 beslenme önerisi

  • Tatlı ihtiyacını karşılamak için hafif sütlü tatlılar, mevsim meyveleri tüketmeli. (Yulaflı ve meyveli yoğurt gibi lezzetli tatlı karışımlar da hazırlanabilir.)
  • Ayrıca fazla yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan, demli çaydan ve kahveden mümkün olduğunca kaçmak gerekir.
  • Oruç tutan gebelerin sıcakta kalmamaları ve gün içinde istirahat etmeleri önemlidir.

Editör : Nefise Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...