Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelik hesaplama nasıl yapılır? ‘Kaç haftalık hamileyim’ diyenler buraya…

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamilelik hesaplama nasıl yapılır? ‘Kaç haftalık hamileyim’ diyenler buraya…

Büyük heyecan yaşamanıza sebep olan haberi aldıysanız sırada süreci olumlu şekilde geçirmeniz var. Bunun için hamilelik hesaplama yöntemlerini öğrenip hafta hafta gebelik takibi yaparak kendinize ve bebeğinize iyi bakmaya başlayabilirsiniz.

Hamilelik hesaplama nasıl yapılır? ‘Kaç haftalık hamileyim’ diyenler buraya…

Hamilelik öyle bir heyecandır ki, başınız göğe değdi zannedersiniz. Hele bir de planlı veya ilk çocuksa bu heyecanın tarifi yoktur. Bunun yanında yıllardır çocuk özlemi ile yanıp tutuşan nice aile vardır ki, takvimlerle yatar takvimlerle kalkar. Annenin adet döngüsünden, yumurtalama dönemlerine, hamile kalma şansı yüksek tarihlerden, ilişki tarihlerine kadar her şeyi not alır. Hamilelik hesaplama işlemlerini neredeyse bir uzman kadar ezbere yapar hale gelir.

Anne adayı, hamileliğe dair ilk belirtileri fark ettiği an içi içine sığmaz ve soru bombardımanına başlar. ‘Kaç haftalık veya aylık hamileyim? Doğum tarihim ne zaman? Çocuğum hangi burç olacak?’ gibi birçok soru sorar. Minik çaplı bir kargaşa yaşasa da her şeye bedeldir. İşte bu yüzden hamilelikte hafta hesaplaması nasıl yapılır, detaylarıyla bilmelisiniz.

Siz de bu heyecanları yaşayan veya yaşamak isteyenlerden misiniz? Hamilelik hesaplama nasıl yapılır, merak mı ediyor musunuz? O zaman yazımızın detaylarına geçelim.

HAMİLELİK HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL OLUR?

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki, hamilelik hesaplama gibi tıbbi işlemlerde, ay değil hafta kullanılır. Yani hamile kaldığınızda yapılan hesaplamalarla ortaya çıkan sonuçlar ay değil haftadır. Ortalama gebeliğin 38-40 hafta sürdüğü düşünüldüğünde bu dönem döllenmeden sonrasıdır.

Yani kısaca hamilelik süreci döllenmeden sonra 38 hafta sürer diyebiliriz. Döllenme süreci ise adet tarihinizin ilk günü itibariyle hesaplanır. Yani hamilelik haftası 2 hafta önden gider.

Hamilelik hesaplama işlemleri anne adaylarının en fazla haşır neşir olduğu işlemler arasındadır. Çünkü bebeğini kucağına alacağı tarihi iple çeker. Bunun yanında karnındaki bebeğinin hafta hafta gelişimini izler ve bilgi sahibi olmaya çalışır. Çünkü bebeği ilgili her detay onun için hayati önem taşır.

Hamilelikte hafta nasıl hesaplanır diye soruyorsanız; hesaplama işlemleri son adet tarihinin ilk günü ve ultrasonla ölçümler sonucunda çıkarılabilir. Şayet hesaplama araçlarını kullanacaksanız adet tarihinizin ilk günü en doğru sonucu verir. Bunun yanında erken dönem ultrason da doğru sonuçlar verir ve ayrıntılı hesaplama yapma şansı sunar. Gebelik hesaplama işte bu kadar kolay bir süreci ifade eder.

Hamilelik gerçekleşmeden önce de Çin takvimiyle tahmini bir hesaplama yapılabiliyor. Bunun yöntemini de öğrenerek, tahmini bir belirleme yapabilirsiniz. 

HAMİLE KALINCA NASIL HESAPLANIR?

Hamilelik hesaplama yaparken adetinizin kaç gün sürdüğünün bir önemi yok. Şayet adet döngünüz düzenliyse ve adet tarihinizi takip ediyorsanız en doğru doğum tarihini yakalayabilirsiniz. Bu hesaplamayı manuel olarak yapabileceğiniz gibi hesaplama araçlarını kullanarak da yapabilirsiniz.

Hamilelik süreci hesaplama araçlarında son adet tarihinizin ilk gününü girdiğinizde size hesaplama yaparak bir tarih verir. Bu tarihte sizin gebeliğinizi tamamladığınız tahmini doğum tarihinizdir. Ve muhtemelen döllenmeden sonraki 38 hafta ile birleşen ve 40. haftaya denk gelen tarihtir.

Gebelik hesaplama yaparken doğum tarihine iki şekilde ulaşabilirsiniz. Birinci hesaplama son adet tarihinizin ilk gününe ekleyeceğiniz 280 gün şeklindedir. İkincisiyse son adet tarihinizin ilk gününden 3 ay geriye giderek üzerine 7 eklenmesi şeklinde yapılabilir. Her iki hesaplama da son adet tarihi üzerinden yapılacağından doğruya yakın sonuçlar verir.

Bunun yanında adetleriniz düzensizse en sağlam hesaplama şekli ultrason görüntülemedir. Hamilelik belirtilerini fark ettiğiniz an idrar ve kan testi ile hamile olup olmadığınızı belirleyebilirsiniz. Ardından kaç haftalık hamile olduğunuza dair bilgiye ultrason ölçümleriyle ulaşırsınız.

HAMİLELİK SÜRECİ HESAPLAMA İÇİN NELER GEREKİR?

Hamilelik haftası belirleme düzenli adet olan ve son adet tarihini kesin bilen kadınlar tarafından rahatlıkla yapılabilir. Ancak düzensiz adet döngüsü olan ve adet günlerini takip etmeyenlerde bu tespit zordur. Son adet tarihi üzerine 280 gün saydığınızda tahmini doğum tarihine ulaşabilirsiniz.  Hamilelik haftası hesaplama yöntemi için bu yeterli.

Bunun dışında kaç haftalık hamile olduğunuzu hesaplamak istiyorsanız, hesaplama yaptığınız tarihten son adetinizin ilk gününü çıkartarak çıkan sonucu 7’ye bölmeniz gerekir. Çıkan sonuç sizin kaç haftalık hamile olduğunuzu gösterir.

Şayet adet gecikmesi, bulantı, kendini yorgun hissetme gibi hamile olduğunuza dair erken belirtiler gözlemliyorsanız test yaptırarak kesinleştirmeniz mümkündür. Bunun yanında hamilelik haftanız ve süreçlerle ilgili geliştirilen araçlar yardımıyla hamilelik hesaplama işlemlerini pratik şekilde yapabilirsiniz. Böylelikle hem bu süreçte yaptırmanız gereken kontroller ve testler hakkında bilgi sahibi olursunuz, hem de bebeğinizin gelişimini hafta hafta izleyebilirsiniz.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Yasemin Beyza
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
1 Görüş
Dilan Çarboğa15 Haziran 2023 - 15:14
Ben 09/11/2023 hamile oldum kaç aylık hamileyim kaç haftalık bide
Sonraki Haber Yükleniyor...