- Güncelleme Tarihi:
Hamilelikte banyo yaparken mutlaka dikkat etmeniz gereken 11 şey
Hamilelikte hormonlarda artışa bağlı olarak ter bezleri daha çok çalışır, bunun sonucunda daha sık terlersiniz ve banyo yapma ihtiyacı duyarsınız. Duş almak kasları gevşetir, sinirleri rahatlatır, temizlenmek ruha da iyi gelir. Hamilelikte banyo yaparken dikkat etmeniz gereken hususlar şöyledir:
Hamilelikte banyo yaparken dikkat etmeniz gerekenler
Banyo yapmak hamilelik sırasında sadece sakinleştirici ve rahatlatıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzu tertemiz yapar, mis gibi kokmanızı sağlar. Bu nedenle, çok sıcak su ile banyo yapmadığınız sürece hamilelikte düzenli banyo yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Sıcak suya girmek veya sıcak suyla banyo yapmak vücut ısınızı artırır, bu durum da siz ve bebeğiniz için çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Aynı şekilde hamilelik sırasında buhar banyoları, sauna, jakuzili banyolar vb. yerlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
HAMİLELİKTE BANYO YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
- Hamilelikte anne adayları banyo yaparken tedbirli olmalıdır. İlk önce evde yalnızken banyo yapılmamalıdır, ihtiyaç halinde birinin olması iyi olacaktır.
- Hamileler banyoda kayıp düşme ihtimaline karşı mutlaka önlem almalıdır. En güvenilir olan küvette banyo yapmak olacaktır ki bu sayede kayma ve düşme riski daha az olacaktır. Ayrıca, duşakabin veya küvetin önüne mutlaka kaydırmaz ürünler (banyo paspası gibi) tercih edilmelidir.
- Hamilelikte banyo yapmak özellikle de hamileliğin son zamanlarında çok daha tedbirli olunması gereken bir konudur.
- Banyo yaparken kaza ve düşme riskine karşı banyo kapısını kilitlememelisiniz.
- Hamilelikte ciltte kuruluk ve hassasiyet oluşabilir. Fazla suya maruz kalmak bu hassasiyeti artırabilir. Bu yüzden aşırı sık banyo yapılmaması iyi olacaktır.
- Hamilelikte banyoda çok sıcak su kullanmak kan dolaşımını yavaşlatır ve dokuların yorulmasına sebep olur. Bu yüzden su çok soğuk veya çok sıcak olmamalıdır. Orta ılıklıkta yani 37-38 derece su hamilelik için ideal sıcaklıktır.
- Hamile anne adayları için çok sıcak suyla banyo yapmak, buhar odaları ve saunalar tehlikeli olabilir. Çünkü bu yüksek sıcaklık tansiyonda düşüklüğe ve buna bağlı olarak da baygınlığa sebep olabilir. Annede tansiyon düşüklüğü bebekte de tansiyon düşüklüğü ve kan akımında azalmaya yol açabilir. Bu durumun bebekte uzun sürmesi bebeğin spastik doğmasına bile neden olabilir. İşte tüm bu ciddi risklerden dolayı banyo suyunun 37 dereceyi geçmemesi gerekmektedir.
- Hamilelik süresince vücudun ağırlık merkezi değişir ve buna bağlı olarak da tansiyon kolay şekilde düşme eğilimi gösterir. Dolayısıyla banyo yaparken ayakta olmak yerine oturarak banyo yapmanız daha güvenli olacaktır.
- Banyoda kullanılan kimyasal içerikli şampuan ve sabunlar hamilelik döneminde kullanıldığında bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden şampuan ve sabunların doğal olanlarını tercih etmelisiniz.
- Hamilelikte banyo için ideal süre 15 dakikadır. Çok uzun süre yıkanmak cildinizi kurutup tahriş edebilir.
HAMİLELİKTE BANYO YAPARKEN BEBEK HİSSEDER Mİ?
- Gebelikte banyo yapmak anne adayını rahatlatır, stresini giderir, bu durum bebeğinize yansıyıp ona da iyi gelecektir.
- Hamilelikte banyo yaparken çok sıcak su ile yıkanırsanız bu durumu bebeğiniz hissedip rahatsız olabilir.
- Vücuda değen yüksek sıcaklıktaki su vücudun aşırı ısınmasına ve kalp atışlarında hızlanmaya sebep olur. Buna bağlı olarak da annedeki bu durum bebeğe de yansır, bebeğin kan akışı azalır ve bebek üzerinde stres oluşabilir.
Editör : Selma Yenidoğan