Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte hurma yemenin 12 faydası ve zararları

Mavikadin>Anne çocuk>Hamilelikte hurma yemenin 12 faydası ve zararları

Hurma, Ramazan ayı ile özdeşleşmiş, Orta Doğu ve Güney Asya ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen bir meyve türüdür. C vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, A vitamini, E vitamini, K vitamini, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi vitamin ve mineral içeriğinden oldukça zengin olan hurma hamileler için sağlıklı atıştırmalıklardan biridir. Hurmanın hamile kadına ve anne karnındaki bebeğe faydaları şöyledir:

Hurmada bulunan oksitosin maddesi doğumun kolay ve hızlı olmasına yardımcı oluyor.
Hurmada bulunan oksitosin maddesi doğumun kolay ve hızlı olmasına yardımcı oluyor.

Hurma hamile kadınlar için en yararlı besinlerden. Hurma yemenin hamile kadına ve fetüse faydaları saymakla bitmez: doğumlu kolaylaştırıyor, enerji verip halsizliği gideriyor, bebeğin beyin ve kemik oluşumunu destekliyor, doğum kusurlarını önlüyor... Gebelik döneminde günlük kalori ihtiyacını aşmamak şartıyla günde ortalama 4-6 adet hurma tüketilebilir.

HAMİLELİKTE HURMA YEMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Hurma, doktorlar ve diyetisyenler tarafından hamilelere önerilen besinlerden. Yapılan araştırmalar hurmanın doğumu kolaylaştırdığını ve gebelere çeşitli faydalar sunduğunu gösteriyor. Hamilelikte hurma yemenin araştırmalara konu olmuş faydaları:

DOĞUMU KOLAYLAŞTIRIR

Hurmanın en bilinen, en güzel faydalarından biri doğumu kolaylaştırması. Hurmada bulunan oksitosin içerisindeki tıpta doğumu kolaylaştırıcı madde olarak kullanılmakta.

Oksitosin maddesi, beyinde salgılanan, doğum sancılarını başlatan bir hormondur. Oksitosin rahmi oluşturan kasların çok güçlü bir şekilde kasılmasını sağlar böylece doğumun daha hızlı ve kolay olmasını sağlar. Hurmada bulunan oleik ve linolenik asit gibi doymuş ve doymamış yağ asitleri, rahim kasılmalarını tetikleyen prostaglandin üretimine de katkıda bulunur.

Hamilelikte hurma yemenin 12 faydası ve zararları

ENERJİ VERİR

Hamilelik döneminde halsizlik sık karşılaşılan bir problem, bu nedenle gebe kadının normalden daha fazla enerjiye ihtiyacınız var. Hurma enerji veren sağlıklı besinlerden. Günde 4-5 adet hurma tüketerek günlük enerji ihtiyacınızı doğal ve faydalı bir yoldan karşılayabilirsiniz.

KABIZLIĞA İYİ GELİR

Hamilelik sırasında, bağırsaktaki kas kasılmasını yavaşlatan progesteron hormonunda bir artış olur. Gebelikte hormonlarda artışa bağlı olarak sindirim sistemi yavaşlar, kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlar meydana gelebiliyor. Hurma lif açısından zengin içeriği ile bağırsakları çalıştırıyor, sindirim sistemini rahatlatıyor, dışkıyı yumuşatıyor, kabızlığa şifa oluyor.

DOĞUM KUSURLARINI ÖNLER

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi doğumsal sakatlıkları önlemek için hamilelik öncesi ve gebelik döneminde folat takviyelerinin alınmasını ve folat açısından zengin gıdaların tüketilmesini önermekte. Hurma folat içeriği yüksek bir besin olarak beyin ve omurilikle ilgili doğuştan ortaya çıkabilecek kusurları engeller.

KANSIZLIĞA ŞİFADIR

Gebelikte anne adayının vücudunda dolaşan toplam kan hacim olarak ortalama %45-50 oranında artar. Bu artışın amacı; Bebeğin artan ihtiyacını karşılamak üzere, rahme giden kan miktarının artması gerekir. Doğuma yakın gebelikte, rahme giden kan akımı dakikada 1000 ml'ye ulaşır. Hamileyken kan ihtiyacınız artacağından bu durum sizi kansızlık için yüksek bir risk altına sokar, daha fazla demir takviyesi almanız, demir açısından zengin gıdalarla beslenmeniz gerekir. Hurma da bu besinlerden biridir, kansızlığı önler, yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur.

TATLI İHTİYACINI KARŞILAR

Hurma, tatlı ihtiyacınızı gidermek için sağlıklı bir alternatif! Yaş pasta, kurabiye, kek gibi lezzetli ancak sağlıksız gıdalar yerine hurmayı güvenle tüketebilirsiniz. Ancak, hurmada bulunan şeker doğal olsa bile, şeker şekerdir, fazlası zarar diye düşünüp aşırıya kaçmayın.

Hamilelikte hurma yemenin 12 faydası ve zararları

ANTİOKSİDAN DEPOSUDR

Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında, hurma çok daha yüksek oranda antioksidan içerir. Antioksidanlar, hücresel bütünlüğü, esenliği destekler. Hücresel işlevi olumsuz etkileyen serbest zararlı radikallerden kurtulmaya yardımcı olurlar. Antioksidanlar sayesinde vücuttaki toksinler yok olur, hamileliğin sağlıklı geçmesi sağlanır.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Hurma,manganez, magnezyum, bakır ve selenyum gibi çok çeşitli besinlerden oluşuyorr. Bu besinler bebeğin kemiklerinin güçlü olmasında çok önemli.

BÖBREKLERİN ÇALIŞMASINI DESTEKLER

Böbrekler vücutta kalpten sonra en çok çalışan organlardan biridir, hamilelikte böbrekler normalden daha fazla çalışır. Hurma, böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlayan özelliklere sahiptir. Hurma tüketmek böbrekteki fazla plazma ve kreatinin miktarını azaltabilir ve nörolojik anomalilerin neden olduğu lezyonları da giderir.

HEMOROİDİ ÖNLER

Hamilelik sırasında basur çok yaygın görülen bir sorundur, hemoroidin ana nedenlerinden biri lif açısından yetersiz beslenmedir. Hurma harika bir lif kaynağıdır. Günlük beslenmeye ara öğünlerde birkaç hurmayı dahil etmek, basur oluşumunu önleyebiliyor.

SİNİR SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Hurma, sinir sistemimizin düzgün çalışması için çok gerekli olan potasyum minerali açısından zengindir. Potasyum açısından zengin besinler, sinir hücreleri arasında daha iyi iletişimi teşvik eder.

Hamilelik sırasında, hem annenin hem de bebeğin sağlıklı kalması için vücutta yeterli miktarda potasyum olması çok önemlidir. Hurmanın yanı sıra muz da iyi bir potasyum kaynağıdır.

CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR

Hurma, C ve D vitaminleri de dahil olmak üzere vitaminler açısından zengindir. Bu vitaminler sağlıklı bir cilt için önemlidir. Hurma, cilt problemlerini uzak tutmanın doğal ve sağlıklı bir yoludur.

HURMANIN DOĞUMU KOLAYLAŞTIRDIĞI BİLİMSEL ARAŞTIRMAYLA İSPATLANDI!

Ürdün Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde hamilelik sırasında hurma tüketiminin doğum sonuçlarına etkisi üzerine bir çalışma yapılmıştır. Araştırmada doğumdan önceki 4 haftada günde 6 adet hurma tüketen 69 kadına ve hurma tüketmeyen 45 kadına ait doğum sonuçları karşılaştırılmıştır. 2011 yılında yayınlanan çalışma sonuçlarına göre;

1- Hurma tüketen anne adaylarında rahim açıklığı belirgin şekilde (3,52 cm) tüketmeyenlere göre (2,02 cm) fazladır.

2- Hurma tüketen adayların % 96'sı herhangi bir tetikleyici olmadan doğuma başlarken, bu oran tüketmeyenlerde % 76'da kaldı.

3- Prostin/oksitosin kullanımı hurma tüketen adaylarda (% 28) tüketmeyenlere göre (% 47) belirgin olarak daha düşüktü.

4- Doğumun birinci evresi olan Latent Fazı hurma tüketmeyenlerde 906 dk = 15 saat sürerken hurma tüketenlerde bu süre 510 dk = 8,5 saate kadar düşmüştür.

Hamilelikte hurma yemenin 12 faydası ve zararları

HAMİLELİKTE HURMA YEMENİN ZARARLARI NELERDİR?

Gebelikte makul miktarda hurma yemenin herhangi bir zararı yoktur. Ancak, fazla hurma yemek şunlara neden olabilir:

Kilo alımı: Gebelerin günlük alması gereken kalori miktarı 2300 kaloridir. Günlük kalori ihtiyacını aşacak şekilde hurma tüketimi kilo alımına neden olabiliyor.

Mide problemleri: Aşırı hurma yemek ishale, kramplara ve sindirim sisteminizle ilgili diğer hoş olmayan deneyimlere yol açabiliyor.

Hamilelik diyabeti: Hurma bir miktar şeker içerdiğinden fazla tüketilmesi kan şekerini yükseltebilir. Hatta hamilelikte diyabet riski geliştirebilir.

Diş çürükleri: Hurma gibi şekerli besinler diş çürüğüne yol açabiliyor.

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...