Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

İsilik Nedir, Neden Olur, Yetişkinlerde, Yüzde İsilik Nasıl Geçer?

Mavi Kadın>Yaşam>İsilik Nedir, Neden Olur, Yetişkinlerde, Yüzde İsilik Nasıl Geçer?

Sıcak hava, ter gibi nedenlerden dolayı ciltteki gözeneklerin tıkanıp cildin üst tabakasında  meydana gelen kırmızı kabarcıklara isilik denir. İsilik genellikle

İsilik Nedir, Neden Olur, Yetişkinlerde, Yüzde İsilik Nasıl Geçer?

Sıcak hava, ter gibi nedenlerden dolayı ciltteki gözeneklerin tıkanıp cildin üst tabakasında  meydana gelen kırmızı kabarcıklara isilik denir. İsilik genellikle yüzde boyun çevresinde, bacak arasında, alında, sırtta, karında ve göğüs bölgesinde ortaya çıkar. Yetişkinlerde ve bebeklerde sık karşılaşılan bir cilt sorunudur. Yaz mevsimi, getirdiği güzelliklerin yanında bazı olumsuz durumları da beraberinde getirir. Sıcak hava ve ter dolayısı ile oluşan isilik te bunlardan biridir. Tıp literatüründe miliarya olarak anılan isilik; ter gözeneklerinin tıkanması sonucunda terin cilt altında kalması ile ortaya çıkar. Kırmızı kabarcıklar ve deri döküntüleri gözlemlenmesi ile tespit edilir. Ağır vakalarda kırmızı baloncuklar oluşur ve bunlar kaşıntı yaparlar. İsilik özellikle bebekler olmak üzere tüm yaş gurubunda görülür. Bebeklerde görünen isiliği daha önceki makalemizde incelediğimizden, bu yazımızda sadece yetişkinlerde görülen yüzdeki, bedendeki isilik ve doğal tedavi yollarından bahsedeceğiz.

İsilik nedenleri

  1. Sıcak ve nemli hava
  2. Fazla kilo
  3. Toz, kir veya kötü hava şartlarında çalışan insanlar. (Bunlar gözenekleri tıkayarak, terin ciltten atılmasını engellerler)
  4. Bakterilere bağlı cilt enfeksiyonları
  5. Ter bezlerindeki çalışma sorunları
  6. Bazı ilaçların yan etkileri

İsilikten kurtulmak için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Biz de bu makalemizde isilik sorunundan doğal yöntemler ile kurtulmanız için bazı yöntemlere yer verdik. İşte isilik tedavisinde kullanabileceğiniz doğal uygulamalar;

Bitki Ve Güzellik Uzmanı Suna Dumankaya’dan İsilikten Kurtulmak İçin Doğal Yöntem

İsilik  terlemeden ve cilt kalınlaşmasından kaynaklanır. Önce vücudunuza kese yapın. Banyodan çıktıktan sonra da 5 limon suyu ile 100 ml. suyu karıştırıp cildinize sürün. Kuruyunca üzerine talk pudrası serpin.

Soğuk Kompress

İsilik olan bölgeye soğuk uygulaması hızlı bir rahatlama sağlarken, kaşıntı ve kızarıklıkları da giderir. Temiz bir beze birkaç parça buz küpü veya dolapta soğuttuğunuz küçük bir pet şişe su kabını sarın. İsilik olan bölgenin üzerinde 5-10 dakika tutun. Alan geniş ise 1-2 dakikada bir yan bölgelere de gezdirin. Bu uygulamayı 3-4 saatte bir isilik geçene kadar birkaç gün tekrarlayın. Diğer bir yöntem ise buzdolabında soğuttuğunuz suya temiz bir tülbent batırın ve sıkın. Tülbendi sorunlu bölgeye serin ve ısındıkça soğuk su ile işlemi tekrarlayın. Ayrıca soğuk duş almakta tüm vücudun ısısını azaltacağından sıcak havalarda sık sık serin su ile duş alın.

Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi, anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde isilikten dolayı tahriş olmuş cildi kısa zamanda eski sağlığına döndürmeye yardımcı olur. Ayrıca iltihap ve kaşıntıyı da engeller. Cildi soğutucu vazifesi de görerek bölgeye serinlik verir. Leğen, veya küvete soğuk su doldurun. İçine 1 su bardağı yulaf atın ve karıştırın. (yulafı, marketlerde paketlenmiş olarak bulabilirsiniz). Küvette&leğende 20-30 dakika bekleyin. Beklerken özellikle isilik olan bölgeye yulaflı suyu ulaştırın. En son serin su ile sabunsuz duşa alın ve kurulanın. Bu uygulamayı haftada 2 defa tekrarlayın.

Karbonat

Karbonat kullanımı da isilik tedavisinde uygulayabileceğiniz kolay bir yöntemdir. Cildin üzerindeki ter ve kiri alırken cildin pH dengesini de düzenler. Ayrıca ciltteki ölü hücrelerin daha hızlı dökülmesini sağlayarak taze dokunun oluşmasını hızlandırır. Bunun için bir kaba 2 su bardağı soğuk su ve 1 yemek kaşığı karbonat koyun ve karıştırın. Temiz bir bezi içine koyun ve çıkarıp fazla suyunu sıkın. Bu bezi isilik olan bölgenin üzerine serin ve 8-10 dakika orada bırakın. 1 hafta boyunca günde 4-5 defa uygulayın.

Yüzdeki isiliğin geçmesi için bir bardak soğuk suya 1 tatlı kaşığı karbonatı katıp karıştırın.Temiz bir bezi içine batırıp fazla suyunu sıkın. Yüzünüzde isilik olan yere bu bezi serip 5-10 dk bekletip yüzünüzü suyla yıkayın.  Günde 4-5 kez bu uygulamaya devam edin.

Sandal Ağacı

Aktardan bir miktar toz sandal ağacı satın alın. Sandal ağacı kullanımı ile isilikten kolayca kurtulabilirsiniz. Sandal ağacı kullanmak serinletici etkisinin yanında kızarıklık ve döküntülerin giderilmesinde de etkili bir uygulamadır. Bunun için aktarlardan alacağınız toz sandal ağacı ve gül suyunu eşit oranda karıştırarak bir macun elde edin. Sorunlu bölgeye bu macunu sürün ve açık olarak kurumaya bırakın. Kurumasının ardından bölgeyi soğuk su ile durulayın. Son olarak bölgeye toz sandal ağacı serpin.

Aloe Vera

Aloe Vera anti-inflamatuar, özellikleri sayesinde isilik tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda bölgeyi soğutucu görevi görür ve cildin görünümünü düzeltir. Aloe vera bitkisinden çıkaracağınız jeli isili olan bölgeye sürün ve cildinizi 20 dakika sonra soğuk su ile yıkayın. Aloe vera bitkisini internet üzerinden yahut bitki satan yerden satın alabilirsiniz. Aloe vera jeli yüzdeki isiliklerin geçmesi için de kullanabilirsiniz.

Salatalık

Salatalık kullanımı bir çok cilt probleminde olduğu gibi, isilik tedavisinde de etkili bir yöntemdir. Cildi soğutma etkisinin yanında cildin yenilenmesi ve kaşıntı & kızarıklıkların giderilmesinde de etkilidir. Bunun için 1 adet salatalığı bir kaba rendeleyin. İçine 2 yemek kaşığı limon suyu katın. Üzerine buzdolabında soğutulmuş su ekleyin. Bu karışımı direk cildinize yayın ve 10 dakika bekletin. Düzelene kadar günde 3 defa tekrarlayın.

İsilikte kurtulmak için uzman önerileri

  1. Yazın dar ve koyu renk kıyafetler kullanmayın
  2. Sık sık duş alın
  3. Fazla kilolarınızdan kurtulun
  4. Gün içinde 8-10 bardaktan az olmamak üzere bol sıvı tüketin
  5. Yaz döneminde cilt gözeneklerini tıkayacak kremler kullanmayın
  6. Yazın klimalı ortamlarda bulunmak isiliği önleyen etkili bir uygulamadır.
  7. Odanızı sık sık havalandırın.
  8. Denize girin
  9. İltihap, şişme veya 10 günü geçen isiliklerde doktorunuza görünün.

Karbonatın Cilde Müthiş Faydaları Ve Karbonatla Yüz Maskesi Tarifleri Tıklayınız

Bebeklerde İsiliğe Ne İyi Gelir? Çocuk Doktorları Cevaplıyor Tıklayınız 

Aspirinin Cilde Faydaları Ve Aspirinle Cilt Maskesi Tarifleri Tıklayınız

Aloe Veranın Cilde Faydaları Nelerdir? Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...