Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kayısı Ne Zaman Çıkar Kayısı Mevsimi Ne Zaman

Mavi Kadın>Yaşam>Kayısı Ne Zaman Çıkar Kayısı Mevsimi Ne Zaman

Kayısı hem yaz mevsiminin hem de kış mevsiminin severek tüketilen meyvelerindendir.

Kayısı Ne Zaman Çıkar Kayısı Mevsimi Ne Zaman

Kayısı hem yaz mevsiminin hem de kış mevsiminin severek tüketilen meyvelerindendir. Tatlımsı ve lezzetli tadıyla kış mevsiminde kuru kayısı, yazları ise yaş kayısı olarak tüketiriz. Besin içeriği oldukça zengin olan kayısı; A, B, C, E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfor içerir. Ayrıca lif içeriği yüksek olan kayısı uzun süre tok kalmayı ve bağırsakların kızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Kayısı Hangi Mevsim Tüketilir?

Kayısı yaz meyvesidir. Haziran ve temmuz ayında hasadı yapılır ve satışı bu aylarda yapılır. Yaş kayısı Yaz mevsiminin Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında Pazar tezgahlarında ve marketlerin meyve reyonlarında satışa sunulur. Taze yani yaş kayısı kurutularak yaz kış kuruyemişlerde ve pazarlarda satışa sunulur.

Türkiye’de kayısı ağaçları Malatya ilimizin sembolü haline gelmiştir. Kayısı Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde yetiştirilir. Kışları soğuk, yazları sıcak olan iklimde ve kıraç topraklarda yetiştirilen kayısı ağaçları, en yoğun olarak Malatya’da yetiştirilir. Elazığ, Iğdır, Antalya ve Mersin illerimizde de kayısı yetiştiriciliği çok yaygındır.  

Kayısının Faydaları Nelerdir?

Kayısı tüketmek, kanda biriken toksinleri dışarı atılmasına yardımcı olur ve kanı temizler.

Kayısıda bulunan antioksidanlar, A ve C vitaminleri sayesinde serbest radikallerle mücadele ederek kanser hastalıklarını önler. Ayrıca kayısı çekirdeğinin içerisinde bulunan B17 de kanserle mücadele epey etkilidir.  

Kayısı tüketmek kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir. Antioksidanlar sayesinde kalp rahatsızlıklarını önler, kalp krizi riskini azaltır, kolesterol değerlerini dengeler ve kötü kolesterolü düşürmekte etkilidir.

Kayısı solunum yolları rahatsızlıklarına şifadır. Bronşit, astım gibi solunum rahatsızlıkları olan kişilerin solunum sistemini rahatlatmak için günlük kayısı suyu tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Demir bakımından zengin olan kayısı, anemi (kansızlık) hastalığının tedavisine yardımcı olur. Kan akışını ve oluşumu destekler.

Lif içeriği yüksek olan kayısı içerisinde selüloz ve pektin maddesi barındırır. Böylece sindirim sisteminin çalışmasını destekler ve bağırsakların çalışmasında epey etkilidir. Kabızlık rahatsızlığı olan kişilerin 1 kase ev yoğurduyla beraber  2-3 adet kayısı tüketmeleri tavsiye edilir.  

Lif içeriği yüksek olan kayısı kilo vermek isteyenler için harika bir meyvedir. Lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi verir ve bağırsakları çalıştırır.A,B ve C vitaminleri yönünden zengin olan kayısı, cildi besler ve cilt rahatsızlıklarını önler. Kayısıyı ezerek yapılan maskeler doğal nemlendirici görevini görür. Kayısının faydası olduğu kadar çekirdeği de cilt sağlığı için çok önemlidir. Kayısı çekirdeği ezilerek, temiz cilde peeling yaparak ölü hücrelerden arındırır ve hücreleri yenileyerek daha parlak bir cilde haline getirir. Ayrıca sağlığa, cilde faydaları olan kayısı saçlara da çok iyi gelir. Bunun için kayısı yağları veya kayısı maskeleriyle saç derisine bakım yapmak, canlı ve parlak saçlar için doğal bir yöntemdir.

Besin değeri çok yüksek olan kayısı hamilelik sürecindeki kadınlar için çok faydalı bir meyvedir. Kayısı kanı temizleme ve kan yapıcı özelliğiyle gebelik sürecinde iken anne ve çocuk sağlığı için mutlaka tüketilmesi gerekir.

Kalsiyum yönünden zengin olan kayısı kemik sağlığı ve kemik gelişimi için çok etkilidir. Özellikle gelişim çağındaki çocukların mutlaka kayısı tüketmeleri gerekmektedir.

Kuru kayısı ve yaş kayısı görme fonksiyonlarını sağlıklı yönde arttırır. İçerisindeki A,C ve E vitaminleri sayesinde gece körlüğü, göz dejenerasyonu ve katarakt gibi göz rahatsızlıkların riskini azaltır.

Kaysının Zararları Var Mıdır?

Çok faydaları olan kayısının bilinen bir zararı yoktur. Ancak her besinde olduğu gibi aşırıya kaçmadan tüketilmesi tavsiye edilir. Aksi taktirde kasılma, şişkinlik ve ishal gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca hamilelik sürecinde ve emziren anneler kayısıyı tüketmeli fakat çekirdeklerini tüketmemeleri  gerekmektedir.


Editör : Nefise Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...