Kerevizin Zararları, Yan Etkileri ve Faydaları Nelerdir
Kerevizin besin içeriği yüksek, kalorisi düşüktür. Kalp sağlığını korur, iltihaplanmayı önler, vitiligo tedavisinde etkilidir, kanserle mücadeleyi destekler. Kerevizin sağlığa faydaları daha pek çoktur. Fakat gereğinden çok tüketilirse bazı sağlık
Kerevizin besin içeriği yüksek, kalorisi düşüktür. Kalp sağlığını korur, iltihaplanmayı önler, vitiligo tedavisinde etkilidir, kanserle mücadeleyi destekler. Kerevizin sağlığa faydaları daha pek çoktur. Fakat gereğinden çok tüketilirse bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kereviz Gaz Yapar mı?
Diyetisyen Seyyit Kalaycı kerevizin gaz yapan sebzelerden olduğunu bildirmektedir.
Diyetisyen Aslıhan Özkan bu konuda şu bilgiyi vermektedir;
Turp, lahana, brokoli, süt, karnabahar, kereviz, bulgur, çiğ meyve ve sebzeler, kurubaklagiller gaz oluşumuna yol açar. Tabii ki bu, kişiden kişiye göre değişir. Bazıları bu besinleri yedikten sonra gaz şikâyeti yaşamaz. Hangi gıdaların gaz yapıp yapmadığını belirlemek için kendinizi gözlemlemelisiniz. Gaz sorununa sebep olduğunu tespit ettiğiniz gıdaların tüketimini azaltmalısınız.
Diyetisyen Pınar Enç'in bildirdiğine göre kerevizi kaynatırken suyuna limon eklemek gaz yapıcı etkisini giderir.
Kerevizin Yan Etkileri Nelerdir?
Kereviz tüketen bazı insanlarda alerjik reaksiyonlar gözlemlenebilir.
Hamilelikte kereviz yenir mi? diye merak ediyorsanız şunu söyleyebiliriz ki bu sebzenin aşırı tüketimi kanamaya ve uterus kasılmalarına sebebiyet verebilir.
- İlaç kullananlar kereviz yerken dikkatli olmalı, önce doktoruna danışmalıdır. Çünkü kerevizin bazı ilaçlarla etkileşime girmesi mümkündür. Bu da tedavinizin başarısını düşürür.
- Fazla kereviz yemek gaz problemini beraberinde getirir.
- Kereviz yedikten sonra yüzde şişlik, kızarıklık ve tahriş gibi alerjik tepkiler ortaya çıkabilir. Midede rahatsızlık hissedilebilir, baş dönmesi yaşanabilir.
- Kereviz ya da kereviz tohumları rahmi uyararak kanama ve kasılma gibi durumları tetikleyebilir. Bundan dolayı gebelikte kereviz yerken temkinli olunmalıdır. Abartılı şekilde kereviz tüketmenin düşüğe bile neden olma riski vardır.
- Kereviz, kan pıhtılaşma tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Warfarin buna örnektir. Kan incelticiler (antikoagülanlar) grubunda yer alan bir ilaç kullanıyorsanız kerevizden uzak durmanız önerilir. Aksi takdirde kerevizdeki kimyasalların bu ilaçta bulunan etken maddelerle bir araya gelmesi kanama riskini artırabilir.
Kerevizin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Kerevizin yapısında takriben 25 adet anti-enflamatuar bileşik vardır. Bunlar, ağrı başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesinde rol oynar.
- Bolca antioksidan içeren kereviz, A ve C vitaminleri bakımından da zengindir. Bağışıklık sistemine güç verir, vücuda zindelik kazandırır.
- Kereviz kalori değeri düşük bir sebzedir. Ancak yüksek oranda lif barındırır. Bilindiği gibi lifli gıdalar tokluk süresini uzatır ve zayıflama sürecini kolaylaştırır.
- Kalsiyum, sodyum, bakır, magnezyum, demir, çinko ve potasyum açısından zengindir. Aynı zamanda, A, K, C, D, E, B vitaminleri; riboflavin gibi folik asitler, vitamin B6, vitamin B12 kerevizde mevcuttur.
- Kolesterolü düşürür.
- Stresi tetikleyen hormonları azaltarak depresyonla mücadele eder.
- İdrar söktürücü özelliği de vardır. Vücutta su tutulmasını ve ödemi önler, toksinlerden arınmasına yardım eder. Sık aralıklarla idrar yolu enfeksiyonu yaşayanların kereviz tüketimine ağırlık vermesi önerilir.
- Kereviz, içerdiği flavonoidlerle bazı zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller.
- Mide ülserine de iyi gelir.
- Androstenol ve androstenon hormonları kerevizin yapısında doğal olarak bulunur. Söz konusu hormonlar, kadınlardaki cinsel uyarılmayı artıran erkeklik hormonlarıdır.
- Kerevizin ihtiva ettiği flavon adlı antioksidanlar kan şekeri seviyesini düşürür.
- Kereviz folat açısından da iyi bir kaynaktır. Bu yönüyle anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişimine katkı sağlar.
- Astım hastalarının düzenli kereviz tüketmesi tavsiye edilir. Çünkü kereviz, bu hastalığın semptomlarını da hafifletir. Kereviz barındırdığı C vitaminiyle serbest radikallere savaş açar. Astım ve benzeri durumların şiddetli seyretmesine engel olur.
- Kerevizde fitoöstrojen olarak isimlendirilen bileşenler yer alır. Bunlar hormonların düzenlenmesinde görev alır. Ayrıca menopoz şikâyetlerini de azaltır.
- Bu sebze C vitamini bakımından zengindir. Kerevize belli aralıklarla soframızda yer vermemiz gerekir. Soğuk algınlığı riskini azaltan kereviz, vücut direncini artırarak hastalıklara karşı koruma sağlar.
Editör : Selma Yenidoğan