Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kırmızı Pancar Suyu Yararları Kırmızı Pancar Nasıl Tüketilir Yenir?

Mavi Kadın>Yaşam>Kırmızı Pancar Suyu Yararları Kırmızı Pancar Nasıl Tüketilir Yenir?

Pancar, sağlığa birçok faydası bulunan ve dünyanın neredeyse heryerinde üretimi yapılan bir sebzedir. Pancarın bilimsel adı “Beta vulgaris” tir. Pancar salata

Kırmızı Pancar Suyu Yararları Kırmızı Pancar Nasıl Tüketilir Yenir?

Pancar, sağlığa birçok faydası bulunan ve dünyanın neredeyse heryerinde üretimi yapılan bir sebzedir. Pancarın bilimsel adı “Beta vulgaris” tir. Pancar salatalara katılabilir, turşu yapılabilir yahut katı meyve sıkıcağında sıkılıp suyu içilebilir. Pancar suyunu havuç suyu ve elma suyu ile karıştırıp daha lezzetli, faydalı hale getirip öyle tüketebilirsiniz. Kırmızı pancar suyu içenler kısa sürede fayda görebilirler. İçerdiği birçok farklı vitamin, mineral ve besin öğeleri sayesinde pancarın, sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Anemiyi önler, sindirim sistemi sorunlarını önler, kabızlık sorununu giderir, böbrek sağlığını güçlendirir, saçtaki kepeği yok eder, safra kesesi sorunlarını önler ve ayrıca birçok kanser çeşidine ve kalp ve damar sağlığı sorununa karşı koruma sağlar. Bu özelliklerinin yanı sıra antioksidan özellikleri sayesinde, maküler dejenerasyonu önler, cildi sağlıklı tutar, kan dolaşımını hızlandırır, kataraktı önler ve solunum sistemi sağlığını geliştirir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ve Prof. Ahmet Maranki de pancarın çok faydalı bir sebze olduğunu özellikle karaciğer için çok yararlı olduğunu, karaciğerdeki yağlanmayı giderdiğini bildirmişlerdir.

Pancarın Ve Pancar Suyunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Pancarın Besin Öğeleri

Pancar birçok vitamin, mineral ve diğer öğeleri barındırır. Bu vitaminlerden bazıları, E vitamini, A vitamini, C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, folik asit, niyasin, riboflavin, tiyamin, kolin, betain ve pantotenik asittir. Ayrıca pancar diyet lifi, sodyum ve potasyum içeriği sayesinde de sağlığa birçok yönden fayda sağlar. Bunlara ek olarak bakır, kalsiyum, fosfor, magnezyum, manganez, çinko, selenyum ve demir minerallerini barındırır.

Kanseri Önler

Pancarın içerisinde bulunan betasistain pigmenti, cilt, akciğer ve kolon kanserine yol açan kanser hücrelerinin üremesini durdurup, kanserli hücreleri yok etmeye yardım eder. Bazı araştırmacılara göre pancar suyu kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyerek, kanserin gelişimini yavaşlatmaktadır. Bunlara ek olarak, pancarın içerisinde, serbest radikallerin hücrelere oksidatif zarar vererek birçok kanser çeşidine yol açmasını önleyici bileşenler bulunur.

Kalp Sağlığını Korur, Kötü Kolesterolü Düşürür

Pancar, diyet lifi bakımından zengin olması sayesinde, kan dolaşımındaki kötü kolestrolü giderip, iyi kolestrolü arttırarak, kalp sağlığına fayda sağlar. İyi kolestrol vücudunuzda bulunan trigliseritlere karşı savaşır. Bu trigliseritler birçok kalp sağlığına yol açmaktadır. Buna ek olarak pancar betain içeriği sayesinde, homosistein seviyelerini düşürerek, bu maddenin kan damarlarına zarar vermesini önler. Araştırmacılara göre düzenli pancar tüketimi, kalp krizi, damar tıkanıklığı ve felç gibi kalp sorunlarını önlemektedir.

Karaciğeri Toksinlerden Arındırır

Pancar içerisinde bulunan diyet lifi sayesinde, karaciğer sağlığı için çok faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre pancar suyunun düzenli tüketimi, karaciğerdeki toksinleri yani zehirli atıkları vücuttan dışarı atar, karaciğerdeki yağlanmayı giderir ve karaciğeri sağlıklı tutar. İçeriğindeki kalsiyum, betain, B vitaminleri, demir ve antioksidanlar sayesinde pancar, karaciğer için en faydalı bitkidir. Pancar ayrıca safra sıvısını da yoğunlaştırır ve bunun karaciğerden ve ince bağırsaktan daha kolay geçmesini sağlar. Pancar içerisindeki betain, karaciğerdeki toksinleri yok etmeye yardımcı olur. Pancarın içerdiği lif de toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir, Hastalıkları Önler

Pancar, C vitamini bakımından çok zengindir ve bu da solunum sistemi için faydalıdır. C vitamini, antioksidan deposu en önemli vitaminlerdendir. Ayrıca pancar içindeki beta karoten akciğer kanserini önler. Herkesin bildiği gibi, C vitamini çok güçlü bir antioksidandır ve vücudu serbest radikallere karşı koruyarak oksidatif zarar görmeyi önler. C vitamini, bağışıklık sisteminin en önemli parçası olan akyuvarların üretimini arttırarak vücudu, bakteri ve virüs gibi dış etkenlere karşı korur ve bakteri, mantar ve virüs enfeksiyonlarını engeller. Düzenli olarak pancar tüketimi, birçok kanser çeşidini önler ve solunum sistemi sağlığınızı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Anemiyi Tedavi Etmeye Yardımcıdır

Demir eksikliği anemiye yani kansızlığa neden olur. Pancardaki demir miktarı çok yüksektir ve diğer sebzelerin içerdiği demirin aksine, pancarın içerdiği demir, vücutta daha kolay emilir. Ayrıca pancarın içerdiği folik asit de anemiyi önlemeye yardımcıdır.

Doğum Kusurlarını Önler

Pancarın içerdiği yüksek miktarda B vitamini ve folik asit, karındaki bebeğin omurgasınının oluşumuna destek olduklarından dolayı hamile kadınlara önerilir. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak tüketilen pancar, bebeklerde oluşan nöral tüp defektlerini önleyebileceği kanıtlanmıştır.

Pancarın Zararları

  1. Ciltte kızarıklığa, döküntüye neden olabilir.
  2. Büyük ve küçük abdestin kırmızı yahut pembe gelmesine neden olabilir.
  3. Harvard Üniversitesi araştırmalarına göre pancar böbrek taşlarına neden olabilen oksalat açısından zengindir. Böbrek taşı olanlar bu bitkinin tüketiminde kontrollü olmalıdır.
  4. Pancar tüketimine bağlı alerjik reaksiyonlar ciltte kızarıklıklar, ürtiker, kaşıntı ve ateştir. Bazı kişilerde yan etki olarak bu durumlar yaşanabilir.
  5. Pancar, kan basıncı seviyelerinde ani düşmelere neden olabilir.
  6. Pancar glisemik indeksi orta seviyede olan bir bitkidir ki bu özellikle kan şekeri seviyelerinizle ilgili sorun yaşayanlar için dezeavantajdır. Kan şekerinde dalgalanma yapabilir.

Pancar Turşusu Nasıl Yapılır Kırmızı Pancar Turşusunun Faydaları Neler? Tıklayınız 

Soğan Suyunun Faydaları Nelerdir Kaynatılmış Soğan Suyu Nasıl Yapılır? Tıklayınız

Pancar Kaç Kalori, Pancar Diyeti Nasıl Yapılır?


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...