Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Küçücük bir detay bebeğinizi tüm gün huzursuz edebilir! Sürekli ağlıyorsa nedeni bu olabilir…

Mavi Kadın>Anne çocuk>Küçücük bir detay bebeğinizi tüm gün huzursuz edebilir! Sürekli ağlıyorsa nedeni bu olabilir…

Uykusuz geceler, ağlama nöbetleri, huzursuzluk… Gelişim sürecinin belki de en zorlayıcı aşamalarından, bebeklerde diş çıkarma dönemiyle karşı karşıya mısınız? Bu süreç, ebeveynler için heyecan verici ancak bir o kadar da zorlayıcı bir deneyim olabilir.

Bu süreçte bebeğinize ekstra hassas, sevgi dolu ve şefkatli davranmanız gerekir. Onunla vakit geçirmeye çalışın, sevdiği oyunları oynayın, kucağınızda sakinleştirin.
Bu süreçte bebeğinize ekstra hassas, sevgi dolu ve şefkatli davranmanız gerekir. Onunla vakit geçirmeye çalışın, sevdiği oyunları oynayın, kucağınızda sakinleştirin.

İlk dişler çıkmaya başladığında birçok semptomla baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Ancak endişe etmeyin, diş çıkarma süreciyle ilgili kapsamlı bilgileri sizlere sunarken bebeğinizi rahatlatmak için neler yapabileceğinizi de paylaşacağız.

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi genellikle 6 ila 12 aylıkken başlar. Bununla birlikte her bebekte gelişim süreci farklı seyredebilir. Kimi bebekler daha erken kimileri daha geç diş çıkarabilir. Genellikle alt çenedeki kesici dişler minik pirinç taneleri şeklinde kendilerini gösterir. Devamında üst kesici dişler, yan kesici dişler, azı dişler, köpek dişleri şeklinde bir sıralamayla diş çıkarmaya devam ederler. Tüm dişlerin çıkması genellikle 2 ila 3 yaş aralarında tamamlanır ve toplamda 20 diş çıkarırlar.

Küçücük bir detay bebeğinizi tüm gün huzursuz edebilir! Sürekli ağlıyorsa nedeni bu olabilir…

DİŞ ÇIKARAN BEBEKLER NEDEN HUZURSUZ OLUR?

Her bebek diş çıkarma dönemini farklı şekilde atlatabilir. Bazıları diğer bebeklere göre daha huzursuz olabilir bazıları semptomları daha şiddetli yaşarken bazı bebekler de daha hafif atlatabilir. Ancak bebeklerde diş çıkarma döneminde aşağıdaki belirtileri sıklıkla görürüz;

  • Ağrı: Minik dişleri, diş etlerinden çıkarken elbette ağrı ve rahatsızlık yaşayabilirler. Bu durum onları ekstra huzursuz yaparken uykusuz gecelere de sebep olabilir.
  • Uykusuzluk:Bebeklerde diş çıkarma sürecinde uykusuzluk hem bebeklerin hem de ebeveynlerin en büyük şikayetlerinden biri. Diş çıkarırken yaşadıkları ağrı ve rahatsızlıklar sebebiyle uyku düzenleri bozulan bebekler, uykuya dalmada zorluk çekebilir, gece boyu sık sık uyanabilir ve normal uyku düzenine kıyasla daha az uyuyabilirler.
  • Kaşıntı ve Hassasiyet: Diş çıkaran bebeklerin diş etleri hassaslaşabilir ve diş etleri yoğun bir şekilde kaşınabilir. Bu hassasiyet ve kaşıntılar sebebiyle de oldukça huysuzlaşabilirler.
  • Diş Eti Şişmeleri: Diş çıkarma döneminde diş etleri kızarıp şişebilir. Endişe etmeyin. Anormal bir şişlik olmadığı sürece bunların görülmesi olağandır. Ayrıca şişlik ve kızarıklık nedeniyle de huzursuzlukları artabilir.
  • İştah Azalması: Yaşadıkları rahatsızlıklar sebebiyle iştahlarında azalma görülebilir.
  • Rahatsızlık Hissi: Kısa süreli hayatlarında ilk kez deneyimledikleri diş çıkarma süreci onlar için bilinmeyen bir deneyimdir. Hayatlarında ilk kez böyle bir şey yaşıyorlar. Bu yüzden de huzursuz olabilirler.

Küçücük bir detay bebeğinizi tüm gün huzursuz edebilir! Sürekli ağlıyorsa nedeni bu olabilir…

Yukarıdaki semptomların birçoğunu bebeğinizde görmeniz gayet olağandır. Önemli olan bu süreçte, dış dünyayla uyum sağlamaya çalışan güzel yavrularımıza ekstra şefkatli ve sevgi dolu yaklaşmaktır. Doğru bilgiler ışığında ve doğru destekle bebeklerde diş çıkarma dönemini daha rahat atlatmak mümkün!

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA SÜRECİNDE NE YAPILMALI?

Diş çıkarma döneminde bebeğinizi rahatlatmak, huzursuzluklarını bir nebze de olsa hafifletmek için yapabileceğiniz pek çok yöntem var. Bunlardan birkaçını sizlerle paylaşıyoruz;

  1. Diş Kaşıyıcısı: Diş çıkaran bebeğin diş etlerini rahatlatmak için bir diş kaşıyıcısı kullanın. Soğuk olması çok daha iyi olabilir. Diş etlerine hafifçe masaj yaparak bebeğinizin ağrılarını hafifletebilirsiniz.
  2. Diş Eti Jelleri: Doktorunuza da danışarak diş eti jellerinden faydalanabilirsiniz. Diş etlerine uygulandığında hafif bir uyuşma etkisi yaratan jeller, bebekleri rahatlatır. Ancak kullanmadan önce mutlaka çocuk doktoruna ve diş hekimine danışılması gerekir.
  3. Masaj: Dezenfekte ettiğiniz ellerinizle veya steril bir bezle hafifçe bebeğinizin diş etlerine masaj yapabilirsiniz.
  4. Beslenme Düzeni: Bu süreçte bebeğinize sulu meyve püreleri gibi sıvı gıdalar yedirin. Ayrıca soğutulmuş meyve dilimleri gibi soğuk yiyecekleri tercih edin. Diş etlerindeki şişliklere ve rahatsızlık hissine iyi gelecektir.
  5. İlgi: Bu süreçte bebeğinize ekstra hassas, sevgi dolu ve şefkatli davranmanız gerekir. Onunla vakit geçirmeye çalışın, sevdiği oyunları oynayın, kucağınızda sakinleştirin. Huzurlu ve keyifli bir ortam sağlamaya çalışın.

Bebeklerde diş çıkarma dönemi her ne kadar zorlayıcı bir dönem olsa da bebeğinizin yavaş yavaş büyüdüğünü görmek size iyi gelecektir. Yukarıda bahsedilen belirtiler dışında, yüksek ateş vb. ekstrem bir durumla ya da şiddetli seyreden semptomlarla karşı karşıya kaldığınızda doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca yukarıdaki tavsiyeleri dikkate alarak hem bebeğiniz hem kendiniz için süreci daha kolay atlatılabilir hale getirebilirsiniz. Son olarak, bebeğiniz hangi dönemde ne yaşayacak olursa olsun onlara vereceğiniz en büyük destek sevginiz ve ilginizdir.

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Yasemin Beyza
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...