Lotus Çiçeği (Nilüfer Çiçeği) Nerede Yetişir Ne Zamana Açar
Lotus çiçeği namı diğer adı ile nilüfer çiçeği olarak da bilinmektedir.
Lotus çiçeği namı diğer adı ile nilüfer çiçeği olarak da bilinmektedir. Zarafeti ve güzel görüntüsü ile dikkat çeken lotus çiçeği kendini temizleme özelliğine sahip tek çiçektir. Öyle ki üzerine herhangi bir toz veya çamur geldiğinde kendini sallar ve tüm kiri tek bir bölgede toplar, yağmur yağdığında da tüm bu toz ve kirlerden kurtulur. Peki lotus çiçeği nerede yetişir, ne zaman açar ve bakımı nasıldır bu soruların cevapları detaylı bir şekilde yazımızın devamında mevcuttur.
Lotus Çiçeği (Nilüfer Çiçeği) Anlamı Nedir?
Lotus çiçeklerinin çeşitli renkleri olduğundan her rengi farklı bir anlam taşımaktadır. Örneğin beyaz nilüfer çiçeği saflığı simgelerken pembe lotuslar aydınlanmayı temsil eder. Kırmızı lotus çiçekleri aşkı, sevgiyi ve tutkuyu simgeler, mavi lotus çiçeği ise bilgeliği simgelemektedir. Lotus çiçeklerinin tarihçesi 145 milyon öncesine dayanmakta olup, tarih boyunca din ve kültür için en sık kullanılan sembollerden biridir.
Lotus Çiçeği (Nilüfer Çiçeği) Nerede Yetişir?
Lotus çiçekleri su bitkisi olduğundan ve suda yetiştiklerinden genellikle çamurlu nehir yatağında, sulak alanlarda, bataklıklarda, durgun sularda, çamurlu ve kirli yerlerde yetişmektedir. Parlak görünümüne sahip bu narin bitkiler ince,geniş yapraklara ve hoş bir kokuya sahiptir. Gün doğumunda açan lotus çiçekleri, gün batımında ise kapanmaya başlarlar. Yağmur ormanlarında sıklıkla yetişen nilüfer çiçekleri, topraktan değil sudan beslenerek gelişimlerini sağlarlar. Nilüfer çiçekleri çamurlu ve kirli sularda yetişmelerine rağmen asla kirli bir bitki olmayıp, kendini temizleyebilen çiçekler arasında yer almaktadır.
Lotus Çiçeği (Nilüfer Çiçeği) Ne Zaman Açar?
nilüfer çiçekleri yaz mevsiminin Temmuz ve Ağustos aylarında açarlar.
Lotus Çiçeği (Nilüfer Çiçeği) Bakımı Nasıldır?
Doğal ortamında yaşayan lotus çiçekleri en çok bataklık alanlarda çiçek açmaktadır. Bu nedenle evde nilüfer çiçeği yetiştirmek ve bakmak isteyen kişiler lotus çiçeğine bu imkanları sağlaması gerekmektedir.
Lotus çiçeğinin yetiştirilmesi için sulak bir ortam gerekir. Nilüfer çiçeği normalde su bitkisi olmasına rağmen, saksıda yetiştirildiğinde bahçe toprağı ve humuslu toprakla birlikte yetiştirilmesi gerekir. Bunun için lotus çiçeğinin yetişeceği saksının alt kısmına humuslu toprak koyulur ve üzerine çakıl taşı veya mıcır koyarak toprağın saksı dibine tamamen tutunması gerekir. Ardından lotus tohumları saksının içerisine koyularak su ile doldurulmalıdır.
Lotus çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken temel noktalar;
- Nilüfer çiçekleri soğuğa dayanıksız bitkilerdir. Bu nedenle gereken ortam sağlanmalıdır.
- Nilüfer çiçeği su bitkisi olduğundan daima saksının içerisindeki suyun var olması gerekmektedir.
- Karanlık ve gölge alanlarda nilüfer çiçek vermeyecektir. Bunun için gün ışığı alan yerler uygundur hatta direk güneş alan bir alanda yetiştirilmelidir.
- Lotus çiçekleri su yüzeyinde açacağı için saksı derin olmamalıdır.
- Nilüfer çiçeklerini şubat ve ağustos ayları arasında gübreleme yapılmalıdır.
Editör : Nefise Anlağan