Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Luteal Faz Yetmezliği Eksikliği Defekti Nedenleri Tedavisi

Mavi Kadın>Anne çocuk>Luteal Faz Yetmezliği Eksikliği Defekti Nedenleri Tedavisi

Kadınlarda adet döngüsünün ortalarından yumurtalıktan bir yumurta salınır, bu yumurta kadının fallop tüpü boyunca ilerler bu duruma yumurtlama denir.

Luteal  Faz Yetmezliği Eksikliği Defekti Nedenleri Tedavisi

Luteal Faz Ne Demektir?

Kadınlarda adet döngüsünün ortalarından yumurtalıktan bir yumurta salınır, bu yumurta kadının fallop tüpü boyunca ilerler bu duruma yumurtlama denir. Doğurganlık çağındaki kadınlarda her ay bir yumurta büyür ve olgunlaşan yumurta çatlar. Şayet yumurtlama döneminden sonra gebelik gerçekleşmezse yaklaşık 12-14 gün sonra adet kanaması başlar. Yumurtlamadan itibaren regl döneminin başlamasına kadar olan bu süreye luteal faz denir. Luteal faz için kısaca yaklaşık 2 hafta süren yumurtlama döngüsü fazıdır da denilebilir.Luteal faz hamile kalabilmek ve hamileliğin sürdürülmesi için önemli bir süreçtir.

Luteal fazın 14 gün sürer, bu süre sabittir. Luteal fazın görevi rahim içi tabakayı hamileliğe hazırlamaktır.

Luteal Faz Değeri Kaç Olmalıdır?

  1. Luteal faz sırasında normal değerler 1,4 ila 5,5 mlU/ml aralığındadır.
  2. FSH Luteal faz normal değeri 1.5-7,00 mIU/ml.
  3. LH (LuteinizingHormone) Luteal faz normal değeri  02-6,5mIU/ml
  4. E2 (Estradiol) Luteal faz normal değeri 97-216 pg/ml
  5. ProlaktinLuteal faz normal değeri ise 4-25,00 ng/ml’dir.

Luteaz Faz Yetmezliği (Luteaz Faz Defekti ) Nedir?

Luteal faz defektiyaniluteal faz yetmezliği  rahim iç tabakasının adet günü ile karşılaştırıldığında rahim iç tabakasının, adet gününden 2 gün ya da daha fazla geride olması ve gerektiği kadar olgunlaşmamasına denir.İki adet döneminde peş peşe gerçekleştiği tespit edilirse luteal faz bozukluğu kısırlık sebebi olarak değerlendirilir.

Kısırlık tedavisi gören veya bu nedenle tedavi olmak için jinekoloğa müracaat eden kadınların ortalama % 3-4'ü luteal faz defektinden dolayı çocuk sahibi olamamaktadır. Luteal faz defekti, kısa adıyla LPD; en sık görülen doğurganlık sorunlarından biridir. İmplantasyonun önüne geçerek doğurganlığı olumsuz etkileyebilmekte ve hamileliğin düşükle sonuçlanmasına yol açabilmektedir.

Kısa Luteal Faz Luteaz Faz Yetmezliği (Luteaz Faz Defekti ) Belirtileri Nelerdir?

  1. Adet dönemleri arasında lekelenme yaşama
  2. Hamile kalmakta güçlük çekme
  3. Hamilelikte düşük yapma
  4. Erken adet görme

Kısa Luteal Faz Luteaz Faz Yetmezliği (Luteaz Faz Defekti ) Nedenleri Nelerdir?

  1. Çikolata kisti
  2. Polikistik over sendromu
  3. Stres, depresyon
  4. Anoreksiya gibi yemek bozuklukları
  5. Obezite, aşırı kilolu olma
  6. Fazla spor yapma
  7. Tiroid hastalıkları (Hipertiroidi ya da hipotiroidi)
  8. Yaşlanma

Luteaz Faz Yetmezliği (Luteaz Faz Defekti ) Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalık progesteron testi ile tespit edilir. Adetin 21. gününde kandaki progesteron seviyesi ölçülerek kişide Luteaz faz yetmezliği olup olmadığı belirlenebilir.

Luteaz Faz Yetmezliği (Luteaz Faz Defekti ) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Luteal faz yetmezliği ilaç tedavisiyle iyileştirilmeye çalışılır. Tedavide kullanılan duphaston ve progestan gibi ilaçlar Progesteron içermektedir. Hasta ilacı almaya genellikle adetin 1. gününden itibaren 15 gün sonra başlar ve 10 gün devam eder. Tedavinin süresi herkeste değişiklik göstermekle beraber çoğunlukla en az 3 ay boyunca uygulanır.

Luteaz Faz Yetmezliği (Luteaz Faz Defekti) Hamileliğe Engel midir?

Luteal faz hastalığı süresince rahmin iç tabakası muhtemel bir gebelik için kalınlaşarak hazırlık yapmayı sürdürür. Luteal faz bozukluğu olan kadınlarda rahim iç yüzeyinin gelişimi sağlıklı olmaz. Bunun sonucunda gebeliğin meydana gelmesi ve ilerlemesi mümkün olmayabilir. Hamilelik oluşsa bile maalesef bu durumdaki anne adayının düşük yapma riski yüksektir.

Luteal faz eksikliği yaşamak hamileliği güçleştirebilir. Ayrıca bu rahatsızlık tekrarlayan düşüklerin sebeplerinden biridir. Döllenen yumurta luteal faz defekti yüzünden rahme tutunamayabilir. Yahut gerektiği kadar progesteron hormonu salgılanamadığı için bebek kaybedilir.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...