Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Mayası Tutmayan Yoğurdu Tekrar Mayalamanın Püf Noktaları

Mavi Kadın>Yemek tarifleri>Mayası Tutmayan Yoğurdu Tekrar Mayalamanın Püf Noktaları

Yoğurt, sofralarımızdan eksik olmayan çok faydalı bir süt ürünüdür. Bilhassa ev yapımı yoğurt, tam bir şifa deposudur. Yoğurt vücuda direnç verir, hastalıklara karşı dayanıklı kılar. Kendi yoğurdumuzu kendimiz yapmak ise en sağlıklısıdır.

Mayası Tutmayan Yoğurdu Tekrar Mayalamanın Püf Noktaları

Mayası Tutmayan Yoğurdu Tekrar Mayalamanın Püf Noktaları

Yoğurt, sofralarımızdan eksik olmayan çok faydalı bir süt ürünüdür. Bilhassa ev yapımı yoğurt, tam bir şifa deposudur. Yoğurt vücuda direnç verir, hastalıklara karşı dayanıklı kılar. Kendi yoğurdumuzu kendimiz yapmak ise en sağlıklısıdır. Bu yüzden çoğumuz evde yoğurt yapmayı denemişizdir. Fakat tutturamadığımız da olmuştur. İlk kez yoğurt mayalarken kıvamını yakalamak biraz zordur.

Aşağıda vereceğimiz yöntemlerle tutmayan yoğurdu tekrar mayalamayı veya tutmayan yoğurtla yapılacakları bildireceğiz böylelikle sütümüzü israf etmemiş oluruz.

Hem işe yaradığını görünce tutmayan yoğurdu çöpe atmadığımız için çok sevineceğiz. Peki öyleyse, bakalım tutmayan yoğurt nasıl değerlendirilir?,

Tutmayan Yoğurttan Ne Yapılır?

Tekrar Mayalanabilir!

Yoğurdu Tekrar Mayalamak İçin 1. Yöntem

Evet hanımlar, belki de yoğurt nasıl mayalanır? diye araştırma yaptınız, öğrendiğiniz her şeyi en ince ayrıntısına kadar yerine getirdiniz. Fakat kapağı açar açmaz hayal kırıklığına uğramanız bir oldu. Çünkü yoğurdunuz mayalanmamış! Kıvamı süt gibi deseniz değil, yoğurt gibi deseniz o hiç değil. Yani ikisinin ortası bir haldeyse fırınınızı 75 dereceye ayarlayıp yoğurdunuzu fırına verin. 1 saat bekletip fırını durdurun ve yoğurt 5 saat boyunca fırında kalmaya devam etsin. 5 saat geçtiğinde kapağı açıp bakın, büyük ihtimalle yoğurdunuz mayalanmış olacaktır.

Yoğurdu Tekrar Mayalamak İçin 2. Yöntem

Yayvan bir kaba sıcak su ekleyelim. Bu Suyun içerisine yoğurdu mayaladığımız kabı yerleştirelim. 1-2 saat sonra kontrol edelim ve kıvam almışsa dolaba koyalım. Bunu deneyenler olumlu sonuç aldıklarını bildirmişlerdir.

Çökelek (Lor Peynir) Yapılabilir

Tutmayan yoğurttan lor peyniri veya çökelek yapabiliriz. Baktık ki yoğurdumuz tutmadı, o zaman ocağa alalım ve kaynatmaya başlayalım. Tuzlu olsun diyorsak bir miktar tuz ekleyebiliriz. Kaynatmayı sürdürelim, bu arada pelte kıvamına gelecektir. Kaynamaya devam ederken tahta kaşık ile karıştırmayı unutmayalım. Taneler yüzeye çıktıktan sonra bir müddet daha kaynatalım. Yoğurdumuzun katılaşması sona erince ocağı söndürelim. Bez torba, tülbent ya da ince bir tel süzgeç ile süzdürelim, dolapta bekletelim. Tutmayan yoğurttan ççökelek yapımı başarıyla tamamlandı! Bununla nefis çökelekli poğaçalar yapabiliriz. Şimdiden hepinize afiyet olsun.

Yoğurt Neden Tutmaz?

Eğer mayalama işlemini yaptığımız yer veya mayalarken kullandığımız süt yeterince sıcak değilse, yoğurdumuz üşüyecek ve maalesef tutmayacaktır. Böyle bir şey olduğunda yapmamız gereken, bir tencereye sıcak su doldurup yoğurt tasını içerisine yerleştirmek ve kapağını kapatıp bekletmektir.

Aynı zamanda yoğurt mayalarken UHT sütler yani kutu sütler kullanmak, yoğurdumuzun tutmasına engel olacaktır. Çünkü yoğurdun mayalanması için gerekli olan yararlı bakteriler, kutu sütlerde yaşayamaz. Bu nedenle istediğimiz sonucu alamayız. Fakat bu sulu karışım ile çorba yapabilir ya da ayran yerine içebiliriz.

Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları

  1. Marketten aldığınız kutu sütleri yoğurt mayalarken kullanmayın.
  2. Mümkünse manda sütü tercih edin.
  3. Maya olarak kullanılan yoğut susuz olmalıdır. Böylece sert bir şekilde mayalanacaktır.
  4. Yoğurdu mayalamaya bırakırken üzerini bir örtü veya battaniye ile kapatın ki soğumasın.
  5. Mayanızın az olması yoğurdun tatlı olmasını sağlar, deneme yanılma yolu ile damak tadınıza uygun olan ölçüyü kendiniz tesbit edebilirsiniz.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...