Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Meğer yöntemi değiştirmeliymişiz! Uzmanından çocukları okul yoluna hazırlayan tavsiyeler…

Mavi Kadın>Anne çocuk>Meğer yöntemi değiştirmeliymişiz! Uzmanından çocukları okul yoluna hazırlayan tavsiyeler…

Çocukları okula alıştırmanın en iyi yolunun okulla ilgili konuşmak olduğunu düşünürdük; meğer yapılması gereken çok başkaymış… İlk kez okula başlayacak çocuğunuzun alışma süreciyle ilgili uzman tavsiyeleri bu yazımızda…

Aileler öncelikle kendilerinin de bir uyum sürecinde olduğunu, ebeveyn kaygısının çocukları da kaygılandırdığını unutmamalıdır.
Aileler öncelikle kendilerinin de bir uyum sürecinde olduğunu, ebeveyn kaygısının çocukları da kaygılandırdığını unutmamalıdır.

Çocukları okula göndermek genel anlamda zordur. Arkadaşlarıyla oyun oynamak varken isteksiz olmalarını anlamak çok da güç değil. Ancak okula yeni başlayan çocukların okula adapte olabilmeleri için uzman tavsiyelerini dikkate almalısınız. Okul fobisi gibi ciddi boyutlara ulaşmadan çocuğunuzun okula alıştığından emin olmalısınız.

Çocuğunuz özellikle anaokuluna gitmediyse ve doğrudan birinci sınıfa başlayacaksa okula uyum sağlaması bir hayli zor olacaktır. Fakat bu süreç zorlasa bile imkansız değil. Çocuk Gelişimci ve Aile Danışmanı Yıldız Karakaya Güneştepe, eğitim hayatına yeni başlayan çocukların okula uyum sağlayabilmeleri için ebeveynlerin neler yapması gerektiğinden bahsetti. Gelin, tavsiyelere birlikte göz atalım.

‘ANAOKULUNA GİTMEMİŞ ÇOCUKLAR OKULDA ZORLANIYOR’

İlköğretime hazırlık aşaması olan anaokulu, aslında okula uyum sürecidir. Eğitim kısmı sınırlı tutulan ancak akran ilişkilerini kuvvetlendirmek ve çocukların okula alışmaları için düzenlenen anaokulu eğitimine katılım bir hayli önemlidir.

İHA’nın haberine göre Çocuk Gelişimci ve Aile Danışmanı Yıldız Karakaya Güneştepe, çocukların anaokuluna gitmedikleri takdirde sosyal, zihinsel, duygusal pek çok beceriye geç kalacağını ifade ediyor. Güneştepe, “İlkokul dönemiyle birlikte çocuğun ilk altı yılda geliştirmiş olduğu hazır bulunuşluk onun okul sürecine uyumunu da etkileyecektir. Sağlıklı sosyal ilişkiler geliştirmemiş, anaokulu deneyimini yaşamamış, ebeveyn ilgisinden mahrum kalmış, fiziksel- ruhsal ihtiyaçları karşılanmamış çocukların ilkokula uyumları da oldukça zor olmaktadır. Bu yüzden ailelerin özellikle 0-6 yaş dönemine özellikle önem vermeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Meğer yöntemi değiştirmeliymişiz! Uzmanından çocukları okul yoluna hazırlayan tavsiyeler…

İLKOKULA BAŞLAYACAK ÇOCUĞU OLAN AİLELERE TAVSİYELER

Çocukları okula alıştırmak için ailelerin yapmaları ve yapmamaları gereken davranışlardan bahseden Çocuk Gelişimci ve Aile Danışmanı Yıldız Karakaya Güneştepe şu maddelerle uyum sürecinin kolaylaşacağını söylüyor:

  • Aileler öncelikle kendilerinin de bir uyum sürecinde olduğunu, ebeveyn kaygısının çocukları da kaygılandırdığını unutmamalıdır.
  • Ebeveynler çocuklarının eksikliklerini analiz etmeli, sosyal-duygusal, dil gelişimi ve öğrenme açısından ilkokula hazır olup olmadıklarını anlayıp okul öncesi beceri eksikliklerini gidermeye çalışmalı.
  • Arkadaşlarıyla ikili ilişkiler geliştirmesine müsaade edilmeli.
  • Ailelerin okula gitme konusunda kararlı olmaları ve ödül-ceza gibi sistemleri asla uygulamamaları gerekir. Böylece çocuk okula uyum sağlamaz, hediye almak için okula gider.
  • Çocukların okula başlarken kaygı duymasının normal olduğunu ifade eden Güneştepe, ebeveynlerin de daha önce aynı kaygıları yaşadıklarını ve bu kaygının zamanla geçtiğini çocuklarıyla konuşmaları gerektiğini ifade ediyor.
  • Mümkünse çocukların okul günü gelmeden; okulu, sınıfları, tuvalet ve kantin gibi alanları önceden ebeveynleriyle gezmeleri uyum süreci açısından önemlidir.
  • Çocuğu okula bırakırken uzun süreli, duygusal vedalardan kaçınılmalı.

Meğer yöntemi değiştirmeliymişiz! Uzmanından çocukları okul yoluna hazırlayan tavsiyeler…

  • Çocuk okuldan gelir gelmez “okul nasıldı?” sorusu yöneltilmemeli. Bu soru çocuklarda kaygıyı artırabilir.
  • Okuldan dönen çocuğa sımsıkı sarıldıktan sonra rutin hayata geri dönülmeli. Sürekli okuldan bahsetmek ebeveynin kaygısını çocuğa aktarır.
  • Okul heyecanı yaşanırken çocuğun oyun, eğlence, sosyal yaşam ihtiyaçlarını göz ardı etmemek gerekir.
  • Eğer çocuk okula başladıktan sonra bir ay boyunca sürekli kaygı yaşıyor, okula gitmek istemiyorsa bir uzmandan yardım almakta fayda var.

Çocuk Gelişimci ve Aile Danışmanı Yıldız Karakaya Güneştepe’nin verdiği bu öneriler ışığında çocuğunuzun okula uyum sağlamasına destek olabilirsiniz. Böylece okul fobisi gibi ciddi boyutlara ulaşabilen korkuların önüne geçebilirsiniz.

Kaynak : İHA, iha.com.tr
Editör : Simgenur Gök
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...