Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Antik çağdan şifa kaynağı ölmez otunun faydaları saymakla bitmiyor: Cildi onarıyor, virüs ve bakterileri öldürüyor

Mavi Kadın>Yaşam>Antik çağdan şifa kaynağı ölmez otunun faydaları saymakla bitmiyor: Cildi onarıyor, virüs ve bakterileri öldürüyor

Ölmez otu, saymakla bitmeyen faydaları ile hem eczacılıkta ve aromaterapide kullanılan en değerli bitkilerden biri. Antik çağlardan bu yana şifa kaynağı ve en çok cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Evde doğal olarak da yapılabilen ölmez otu yağı, hem kas ağrılarına hem de cilt sorunlarına iyi geliyor. İşte ölmez otunun faydaları...

Antik çağdan şifa kaynağı ölmez otunun faydaları saymakla bitmiyor: Cildi onarıyor, virüs ve bakterileri öldürüyor

Güneş çiçeği, altın çiçek, dalak otu, güve otu, gençlik otu gibi adlarla bilinen ölmez otu antiç çağlardan bu yana hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Koparıldıktan sonra çiçekleri dökülmediği için sık sık süs bitkisi olarak kullanılır. Ölmez otunun tıbta ilk kullanımı Antik Roma ve Yunan'a kadar dayanır. Bu dönemlerde giysilerin üretiminde, yanık ve yaraları tedavi etmede, siyatik gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Ölmez otunun kokusunun güve ve böcekleri uzaklaştırdığı anlaşılınca giysileri korumak için de tercih edilmiştir. 

ÖLMEZ OTU NEDİR?

Latince adı helichrysum italicum (altın güneş) olan ölmez otu, İngilizce’de 'immortelle' (ölümsüz) adıyla bilinir. Türkiye’de ise ölmez çiçeği, altın çiçek gibi adları vardır. Bitkinin ölümsüzlüğe ve gençliğe vurgu yapmasının sebebi, topraktan koparılsa bile çiçeklerinin solmaması ya da dökülmemesidir. Çok yıllık bir çalı bitkisidir. Çiçekleri altın rengindedir ve boyu 70 cm'ye kadar uzayabilir. Papatyagiller ailesine aittir. Dünya genelinde yaklaşık 600 türü bulunur. Ülkemizde ise yaklaşık olarak 40 türü yetişir.  

Antik çağdan şifa kaynağı ölmez otunun faydaları saymakla bitmiyor: Cildi onarıyor, virüs ve bakterileri öldürüyor

ÖLMEZ OTU NERELERDE YETİŞİR?

Ölmez otu, genel olarak sıcaklığı yüksek yerlerde yetişir. Güneş görme süresi en az 6 ile 8 saat arasında olan, orta kurak iklimde rahatça yetiştirilebilir. Akdeniz iklimi bu bitkinin yetişmesi için oldukça idealdir. Nem ve aşırı sıcak iklimler çiçeğin kalitesini etkilediği için bitkinin yetişmesine uygun değildir.  

ÖLMEZ OTU FAYDALARI NELERDİR?

Ölmez otunun faydalarına ilişkin bir çok bilimsel çalışma bulunuyor. Bu çiçeğin Antik Yunan çağından itibaren bir çok alanda tedavi amaçlı kullanıldığı biliniyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın oluşturduğu Ölmez Çiçek fizibilite raporuna göre, soğuk algınlığı başta olmak üzere enfeksiyon ve deri iltihapları gibi hastalıklarda etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Ölmez otunun bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları şöyle: 

  • Ölmez otu vücuttaki bakteriyel enfeksiyonlara karşı antiinflamatuar özellikler sahiptir. Bu da ölmez otunun virüs, bakteri gibi dışarıdan gelen zararlı maddelere karşı vücudu koruduğunu gösterir.
  • Ölmez otundan elde edilen yağı, antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için öksürüğü hafifletir, soğuk algınlığının kolay atlatılmasını sağlar. 
  • Eski çağlardan bu yana deri rahatsızlıkları için kullanılan ölmez otu, cilt iltihaplkanmalarını giderir, yaraların iyileşmesini sağlar. Hatta bu bitkinin sedef hastalığını gidermede etkisi olduğu kanıtlanmıştır. 
  • Özellikle alerjenik kişilerde öksürük, kaşıntı,hapşırma vs. alerjik tepkileri azaltır ve kişinin alerjiye karşı daha dirençli olmasını sağlar. 
  • Şişkinlik, kabızlık, hazımsızlık gibi mide sorunlarının giderilmesini sağlar.
  • Ölmez otu yağı, eklem ve kas iltihaplanmalarında, ağrıyı azaltmak, bölgeyi rahatlatmak amacıyla kullanılır. 
  • Böbrek hastalıklarında kullanılan ölmez otu, böbrek taşı düşürmeye de yardımcı olur. 
  • Uyku problemi çekenler için kullanmaları tavsiye edilir. 
  • Cilde faydaları saymakla bitmeyen ölmez otu, antioksidan özelliği ile cildi kirden mikroplardan arındırır ve sıkılaştırır. 
  • Cilde nem verir ve özellikle akne, sivilce gibi cilt problemlerinin giderilmesinde kullanılır. 

 

Antik çağdan şifa kaynağı ölmez otunun faydaları saymakla bitmiyor: Cildi onarıyor, virüs ve bakterileri öldürüyor

ÖLMEZ OTU NASIL KULLANILIR?

  • Ölmez otu, kişinin yaşadığı rahatsızlığa göre farklı şekillerde kullanılır. Örneğin mide şişkinliği ve kabızlık için çayının demlenip içilmesi tavsiye edilir. 
  • Tadının köriye benzemesi nedeniyle kekik, biberiye vs. gibi baharatlarla karıştırılıp yemeklere kullanılır. 
  • Ölmez otunun en çok kullanıldığı çeşidi; bitkiden çıkartılan esansiyel uçucu yağıdır. Ölmez otu yağı, eczacılar ve  aroma terapi uzmanları uzmanları tarafından sık sık kullanılır. Özellikle varis ve hemoroid gibi problemler için  ölmez otu yağının kullanıldığı bilinmektedir. 

 

Antik çağdan şifa kaynağı ölmez otunun faydaları saymakla bitmiyor: Cildi onarıyor, virüs ve bakterileri öldürüyor

ÖLMEZ OTU YAĞI YAPIMI

MALZEMELER

  • 1 deste / bağ ölmez otu
  • 2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 - 2 litre su

YAPILIŞI

Ölmez otu yağı için ilk olarak ölmez otu saplarından kırılıp kavanoza girecek kadar küçük parçalara ayrılmalıdır. Tüm ölmez otları bir kavanoza doldurulmalıdır. Kavanozun boyutuna göre üzerini geçecek kadar zeytintinyağı dökülmelidir. Daha sonra kavanozun kapağı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılmalıdır. 

Derin bir tencerenin yarıdan fazlasını kaplayacak şekilde su doldurulmalıdır. Ağzı sıkıca kapatılan kavanoz tencerenin içine koyulmalı ve ocağın altı açılmalıdır. Orta ateşte en az iki saat olacak şekilde kaynatılmalıdır. Daha sonra kavanoz soğumaya bırakılmalı ve soğuduktan sonra ölmez otları süzgeç yardımıyla süzülmelidir. Süzülen yağ asla gneşle temas etmemeli, mümkünse buzdolabına kaldırılmalıdır. İstenildiği gibi cilt yaralarında, eklem ağrılarında, varislerde ve cildi nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. 

ÖLMEZ OTUNUN ZARARI VAR MI?

  • Ölmez otunun doğru kullanıldığı takdirde hiçbir zararı yoktur. Fakat çok aşırı kullanımında zararı olabilir. Çok fazla ölmez otu kullanımı, kişide baş ağrısına yol açabilir.
  • Kronik hastalığa sahip olanların, hamile ya da emziren annelerin kullanması tavsiye edilmez. 
  • Alerjik kişilerin kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekir. 
  • Çocukların kullanmaması gerekir. 

Bu içerik, bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis ve tedavi tavsiyesi içermez. Doktorunuza danışmanan ölmez otu ya da başka bir bitkiyi kullanmayınız. 

Kaynak : Mavi Kadın, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı
Editör : Nermin Sekmen Halil
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...