Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Narsist bir ebeveynle mi büyüdünüz? İşte anlamanın 5 yolu

Mavi Kadın>Anne çocuk>Narsist bir ebeveynle mi büyüdünüz? İşte anlamanın 5 yolu

Psikolojide kullanılan narsist kişilik bozukluğu nedir, narsizm nasıl anlaşılır? Bu soru günümüzde sık sık karşımıza çıksa da anne baba ve çocuk ilişkisinde de büyük önem taşıyor narsistik kişilikler. Eğer bir ebeveyn narsistse çocuk buna maruz kalarak zamanla onu taklit edebiliyor. Peki narsist bir ebeveyn nasıl anlaşılır, özellikleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Narsist bir ebeveynle mi büyüdünüz? İşte anlamanın 5 yolu

Son dönemde sıkça duyduğumuz "Narsizm", bir kişilik özelliği olarak tanımlanan bir terimdir ve bu kişilik özelliğini taşıyan kişilere de "narsist" denir. Narsizm terimi daha çok psikoloji biliminde kullanılır ve mitolojide kendi yansımasına aşık olan Narkissos karakterinden türemiştir. Narsizm, genellikle aşırı özsaygı, kendi benliğine aşırı odaklanma ve diğer insanları ihmal etme eğilimi içerir.

Çoğu insan farkında olmadan narsist bir ebeveynle büyümüş olabilir. Narsist olan kişi ebeveynse eğer, bu özelliğine çocuklarını da dâhil eder ve çocuk zamanla tıpki ebeveyni gibi bir narsiste dönüşebilir. Çocuğuyla konuşurken, ona tavır ve duygusal aktarımı sırasında narsistik özelliklerini yansıtır. Bu tür ebeveynler, eğer çocuklarına diğer insanlardan üstün olduklarını, statü, kıyafet ve maddi imkânlar gibi konuların çok önemli olduğunu söylerse çocuk insanların değerini belirleyen şeylerin bu olduğunu düşünür ve zamanla ebeveynini taklit etmeye başlar. 

Prof. Dr. Kemal Sayar bu konuda "Narsistik bir ebeveyn çocuğunun hayatını kontrol eder, sahiplenici olur ve çocuk ebeveyninin bir uzantısı olarak görülür. Ebeveyn çocukları aracılığıyla vekaleten yaşadığı için çocuğun hedefleri gözardı edilir. Çocuk bundan kendi amaçlarının ve ihtiyaçlarının önemli olmadığını öğrenir" ifadesini kullanmıştır.

Narsist bir ebeveynle mi büyüdünüz? İşte anlamanın 5 yolu

Narsistik ebeveynler, genellikle kendi ihtiyaçlarına aşırı odaklanan, empati eksikliği gösteren ve çocuklarını manipüle eden ebeveynlerdir.

NARSİST EBEVEYNİN 5 ÖZELLİĞİ

Narsistik kişilik bozukluğu, bireyin kendini aşırı bir şekilde önemseme, başkalarını manipüle etme, empati eksikliği, sürekli beğenilme ihtiyacı gibi belirgin özelliklerle karakterize edilen bir kişilik bozukluğudur .Narsistik ebeveynlerin çocukları, genellikle şu tür etkilerle karşılaşabilir:

  1. Empati Eksikliği: Narsistik ebeveynler genellikle çocuklarının duygusal ihtiyaçlarına uygun bir şekilde cevap vermede zorlanabilirler. Çocuklarıyla empati kurmakta zorlanabilir ve çocuklarının duygusal dünyalarını anlamakta sıkıntı yaşayabilirler.

  2. Manipülasyon: Narsistik ebeveynler, çocuklarını kendi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabilir ve manipüle edebilirler. Çocukları üzerinde kontrol kurma ihtiyacı içinde olabilirler.

  3. Sürekli Beğenilme İhtiyacı: Narsistik ebeveynler, sürekli olarak çocuklarından onay ve beğeni bekleyebilirler. Bu, çocukların kendi benlik değerlerini geliştirmelerini zorlaştırabilir.

  4. Kendi İhtiyaçlarını Ön Planda Tutma: Narsistik ebeveynler genellikle kendi ihtiyaçlarına ve isteklerine odaklanır, bu da çocukların ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yanıt verme konusunda yetersizliklere yol açabilir.

  5. Duygusal İstismar: Narsistik ebeveynler, çocuklarına karşı duygusal istismar uygulayabilirler. Çocuklarına sürekli olarak eleştiri, aşağılama veya duygusal ihmal gibi davranışlarda bulunabilirler.

Bu tür bir ebeveynlik, çocukların sağlıklı bir şekilde duygusal ve sosyal gelişimini engelleyebilir. Bu durumla başa çıkmak için, çocuklar genellikle terapi veya danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Aynı zamanda, narsistik ebeveynlerin de bu konuda farkındalık geliştirmeleri ve gerektiğinde profesyonel yardım almaları önemlidir. 

Kaynak : Mavi Kadın, kemalsayar.com
Editör : Kübra Öz
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...