Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Oruç tutarken mide ağrısı neden olur, nasıl geçer? Ramazanda karın ağrısı için doğal tedavi yolları

Mavi Kadın>Yaşam>Oruç tutarken mide ağrısı neden olur, nasıl geçer? Ramazanda karın ağrısı için doğal tedavi yolları

Oruç tutarken mide ağrısı özellikle orucun ilk günlerinde yaygın görülen bir sağlık sorunu. Ramazan ayında beslenme rutinin değişmesinin yanı sıra uzun süre yetersiz sıvı alımı, daha önceden mevcut olan gastrit gibi mide hastalıkları da mide ağrısı yapabiliyor. Oruç tutarken mide ağrısının geçmesi için doktorun vereceği mide ilaçlarının yanı sıra karbonat, kekik çayı ve tahin gibi doğal yöntemler de ağrıyı geçirebiliyor.

Oruç tutarken sahurda veya iftarda açken tahin yemek mide ağrısına şifa olacaktır.
Oruç tutarken sahurda veya iftarda açken tahin yemek mide ağrısına şifa olacaktır.

Ramazanda orucu açarken hızlı yemek yemek, yemekte sınırı aşıp çok yemek, kızartılmış, yağlı ve baharatlı gıdalar tüketmek oruçluyken mide ağrısının muhtemel nedenlerinden. Oruç tutarken mide ağrısına kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık da eşlik edebiliyor. Ramazanda mide ağrısının sebepleri ve tedavisi için buyurun devam edelim.

ORUÇ TUTARKEN MİDE AĞRISI NEDEN OLUR?

Oruçluyken hiçbir şey yemesek bile midemiz mide asidini üretmeye devam eder. Bu tür asitlerin midede birikmesi mide ağrısına yol açabiliyor. Oruç tutarken midemiz, uzun saatler boyunca katı hiçbir şey tüketmeyerek alışılmış rutinin dışına çıkar. Ancak midemiz gelecek yiyecekleri beklemeye devam eder, bu durum midede asit birikimine yol açan HCL hormonu salgılanmasına neden olur. Midede biriken asit de mide ağrısı yapabilir, bu durum genellikle az su içme alışkanlığı olan kişilerde görülür. Oruç tutarken mide ağrısının diğer nedenleri şöyle:

  • Midenizde mide mikropu denilen helikobakter pilori varsa, gastrit, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), mide ülseri ve akut gastroenterit hastalıklarından muzdaripseniz oruç tutarken de karın ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik, geğirme gibi problemle karşılaşabilirsiniz.
  • İftar ve sahurda yağlı, baharatlı, kızarmış yiyecekler yemek de mide ağrısına neden olabiliyor.
  • İftarı yaparken ölçüyü kaçırmak fazla yemek de mide ağrısının muhtemel sebeplerinden.
  • Ramazanda az su içmek de midede asidi artırıp midede ağrıya yol açabiliyor. Dehidrasyona bağlı mide ağrısını önlemek için iftardan sahura kadar 10-12 bardak su içmeli.
  • Oruç tutarken uzun süre açlığa bağlı olarak stres yaşıyorsanız stres ve kaygı da mide ağrısı yapabiliyor.
  • Oruç tutarken yetersiz sıvı alıyorsanız bu durumda mide ağrısını tetikleyebilir.

Oruç tutarken mide ağrısı neden olur, nasıl geçer? Ramazanda karın ağrısı için doğal tedavi yollarıORUÇ TUTARKEN MİDE AĞRISI NASIL GEÇER?

Mide ağrısının geçmesi için sağlık ocağı doktorunun ve eczacınızın önereceği mide ilacını sahurda kullanmanız, oruç tutarken mide ağrısını önleyecektir. Proton pompa inhibitörü ilaçlar grubunda yer alan mide asidini baskılayan mide koruyucu ilaçlar da günde bir kez sahurdan önce aç karnına doktora danışılarak alınabilir. Bu ilaçlar alınacaksa bir ay boyunca aralıksız kullanılması önerilir. İlaçların etkisi genellikle üç ila beş gün içinde görülmeye başlar.

Oruç tutarken mide ağrısının geçmesi için uzmanların önerileri şu şekilde:

  • Tahin mide ağrısına doğal şifadır ve kesin çözümdür. Sahurda 1-2 yemek kaşığı tahin mide asidini dengeler, midedeki yaraları onarır, mide ağrısı yaşamanızı önler.  Tahinin tadını sevmiyorsanız tahin helvası da yiyebilirsiniz.
  • Sahurda ve iftarda asitli içecek ve yiyeceklerden uzak durulmalı, çay, kahve, sigara kullanımı azaltılmalı, yüksek yastıkta yatılmalı, yemekten hemen sonra yatılmamalı.
  • Karbonatlı su da mide ağrısına iyi gelebiliyor. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı karbonat eklenip bunu sahurda veya iftarda içebilirsiniz. Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar karbonat kullanmamalı.
  • Yağlı, kızarmış ve baharatlı yiyecekler yerine daha hafif besinler tercih edilmeli.
  • Mide üzerine sıcak su torbası koyarak da oruç tutarken mide ağrısı ile başedebilirsiniz.
  • Doktora danışarak 1-2 adet zeytin çekirdeğini sahur veya iftarda yahut iftardan sonra su ile hap gibi yutmak da mide ağrısı için tecrübe edilmiş şifadır.
  • Patates suyu sayesinde de mide ağrınız geçebilir. Çiğ patatesi rendeleyip süzün ve suyunu çıkarın. Bu suyu içmek mide ağrısına birebir. Sahurda veya iftarda içilebilir.
  • Sahur mutlaka yapılmalı. Sahurda süt, et ve yumurta gibi protein içeren besinler yenilmeli.
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü ya da meyveli tatlılar tercih etmeli.
  • 2.5 litre kadar suyu iftarla sahur arasında tüketmeli.
  • İftara bir tabak çorba ile başlanıp, 15 dakika ara verilmeli. Ardından bir et ya da sebze yemeği veya salata ile karın doyurulmalı.
  • İftar ve sahurda aşırı yemek yememeli, lokmaları küçük küçük alıp çok çiğnemeli ve yavaş yemeli.
  • Kekik suyu da mide ağrısına bir diğer kesin çözümdür. 1 bardak suyu cezveye alın içerisine 1-2 yemek kaşığı kekik atıp kaynatın. Süzün bu çayı iftarda veya sahurda içebilirsiniz.
  • Mide ağrısını leblebi ile giderebilirsiniz. Bir avuç leblebi mide ağrısını anında kesecektir. İftarda leblebi yiyebilirsiniz.
  • Bir bardak Ilık laktozsuz süt, 1 çay kaşığı zerdeçal 1 çay kaşığı balı karıştırıp içerek de mide ağrısından kurtulabilirsiniz. Bunu sahur veya iftarda içerek mide ağrısına dur diyebilirsiniz.

Oruç tutun sıhhat bulun! Oruç tutmanın bilimsel olarak ispatlanmış 15 faydası Tıklayınız

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
1 Görüş
AKSA14 Mart 2024 - 11:19
KARNIM ARI YOR
Sonraki Haber Yükleniyor...