Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer? Ramazanda migrene ne iyi gelir?

Mavi Kadın>Yaşam>Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer? Ramazanda migrene ne iyi gelir?

Baş ağrısı, Ramazan ayında sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıklardan biri. Vücuttaki yaşamsal işlevleri olumsuz yönde etkileyebilen bir durum ve oruç tutulduğunda daha da yoğun olarak hissedilebilir. Bunun nedeni, herhangi bir ilaç ya da gıdanın tüketilememesi durumudur. Peki, Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer? Ramazan ayında migrene ne iyi gelir? Hangi besinler baş ağrısını önlemede yardımcı olabilir?

Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer?
Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer?

Hızlı erişim:

  • ORUÇLUYKEN BAŞ AĞRISI NEDENLERİ NELERDİR?
  • ORUÇLUYKEN BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?
  • BAŞ AĞRISI NASIL ÖNLENEBİLİR?
  • RAMAZANDA MİGRENE NE İYİ GELİR?
  • HANGİ BESİNLER BAŞ AĞRISINI ÖNLEMEDE YARDIMCI OLABİLİR?

 

Ramazan ayı, maneviyatın ve sabrın zirveye çıktığı, ruhani bir arınma süreci olmasının yanı sıra bazen fiziksel zorlukları da beraberinde getirebilir. Bu zorlukların başında oruç tutarken yaşanan baş ağrıları geliyor. Peki, ama bu durum karşısında ne yapmalıyız? Oruçluyken baş ağrısı, migren ağrısı nasıl geçer? Ramazan ayında baş ağrısına ne iyi gelir? 

ORUÇLUYKEN BAŞ AĞRISI NEDENLERİ NELERDİR?

Oruçluyken baş ağrısının çeşitli sebepleri olabilir. Bulut klinik internet sitesinde yayımlanan uzmanlar tarafından hazırlanan bilimsel bir içerikte baş ağrısına neden olan bazı nedenler şöyle sıralanıyor. 

  • Susuzluk: Ramazan ayında oruç tutarken su içememenin yol açabileceği susuzluk, vücudun uzun süre susuz kalmasına bağlı olarak ortaya çıkabilir ve bu durum baş ağrısı gibi belirtilere sebep olabilir.
  • Açlık: Gün boyunca aç kalındığı için kan şekerinde düşmeye neden olabilir. Bu durum beyne giden kan akışının azalmasına ve baş ağrısına yol açabilir.
  • Kafein ve nikotin yoksunluğu: Oruç döneminde baş ağrısına sebebiyet verebilir. Kan şekeri düşüşü de oruç sırasında baş ağrısına neden olabilecek bir faktördür.
  • Uykusuzluk ve yorgunluk: Baş ağrısını tetikleyebilir. Özellikle sahur yemeğini atlamak veya geç saatlere kadar uyanık kalma durumunda.
  • Oruç tutan kişilerde stres, sinirlilik ve tahammülsüzlük gibi psikolojik sorunlar da görülebilir.

Eğer baş ağrısı devam ederse doktora danışılması önemlidir. Bunun yanı sıra yeterli su içmek, sağlıklı beslenmek ve düzenli uyku almak baş ağrısı riskini azaltabilir.

ORUÇLUYKEN BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

Oruçluyken baş ağrısının çeşitli sebepleri olabilir. Bunlar arasında dehidrasyon, kafein eksikliği, uyku düzensizlikleri ve düşük kan şekeri seviyeleri yer alır. İşte bu durumlarla baş etme yolları:

  1. Yeterli Hidrasyon: Sahurda ve iftarda bol miktarda su tüketmek, oruç sırasında vücudunuzun hidrate kalmasını sağlar. Meyve ve sebzeler gibi yüksek su içeriğine sahip gıdalar da tüketilebilir.
  2. Kafein Tüketimini Azaltma: Oruç tutarken ani bir şekilde kafein tüketimini kesmek, baş ağrısına neden olabilir. Ramazan öncesinde kademeli olarak kafein tüketimini azaltmayı deneyebilirsiniz.
  3. Dengeli Beslenme: Sahur ve iftar öğünlerinizde protein, karbonhidrat ve yağların dengeli bir şekilde alınması gereklidir. Bu besleyici öğeler kan şekerinizi stabilize eder ve enerji seviyenizi korur.
  4. Yeterli Uyku: Uyandığınız süre boyunca enerjik hissetmek için yeterince uyumanız önemlidir.
  5. Stresi Azaltma: Meditasyon, yoga gibi rahatlama teknikleri ile stresi azaltmak baş ağrısını hafifletebilir.

BAŞ AĞRISI NASIL ÖNLENEBİLİR?

Oruçlu olduğunuz zamanlarda yoğun tempoya maruz kalmak, bilgisayar karşısında uzun süre oturmak ve kapalı mekânlarda bulunmak gibi durumlar baş ağrısına sebep olabilir. Baş ağrısını engellemek için farklı yöntemler de mevcut bunlar:

  • Dışarıda vakit geçirmek
  • Derin nefes egzersizleri yaparak gevşemek
  • Karanlık ve sessiz bir ortamda dinlenmek
  • Yapay ışıklardan kaçınmak
  • Zorlayıcı egzersizlerden veya faaliyetlerden kaçınmak gerekebilir

İçtiğiniz ilaçlarınız var ise düzenli olarak almayı unutmamalısınız. İlaç saatlerinizi sahur ve iftar vakitlerine uygun şekilde ayarlamak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer? Ramazanda migrene ne iyi gelir?

RAMAZANDA MİGRENE NE İYİ GELİR?

Ramazan ayında migren atakları için faydalı olabilecek bazı tavsiyeler bulut klinik ekibi tarafından belirlendi. Bunlar:

  • Uyumaya çalışmak, dinlenmek
  • Başparmağınızla işaret parmağınız arasındaki eklem noktalarına hafifçe baskı uygulamak
  • Başınıza masaj yapmak
  • Buz koymak başınıza
  • Boyun ve omuzlarınızı hareket ettirerek küçük egzersizler yapmak
  • Soğuk kompres uygulamak

Bu önerilere ek olarak, migren ataklarını tetikleyen etkenleri belirleyip ortadan kaldırmak da önemlidir. Bu sebeple, migren atakları devam ederse doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

HANGİ BESİNLER BAŞ AĞRISINI ÖNLEMEDE YARDIMCI OLABİLİR?

Oruç tutarken baş ağrısını önlemek için iftar ve sahur arasında belirli besinler tüketmek önemlidir. Bunlardan bazıları şunlardır:

Şekersiz Türk kahvesi: Baş ağrısını azaltmak için şekersiz Türk kahvesi veya limonlu çay içebilirsiniz.

Su: Dehidrasyon(uzun süre sıvı almama) baş ağrısının en yaygın sebeplerinden biridir. İftardan yatana kadar 2,5 litre su tüketmek, dehidrasyonu ve baş ağrısını önler.

Koyu Yeşil Sebzeler: Ispanak ve kara lahana gibi koyu yeşil sebzelerde bol miktarda magnezyum bulunur. Magnezyum eksikliği baş ağrısına yol açabilir.

Tam Tahıllar: Tam tahıllar kompleks karbonhidratlar içerir ve kan şekeri seviyelerini stabilize eder. Bu da baş ağrısını önleyebilir.

Yağlı Balıklar: Somon, ton balığı ve sardalya gibi yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri içerir ki bu da iltihaplanmayı azaltır ve baş ağrısını hafifletebilir.

Yogurt: Kalsiyum bakımından zengin olan yoğurt, özellikle hormonal baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Su İçeren Meyve ve Sebzeler: Kavun, salatalık, domates gibi su oranı yüksek meyve ve sebzeler dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur.

Fındık ve Tohumlar: Badem, ceviz ve çekirdekler gibi fındıklar ve tohumlar, magnezyum açısından zengindir ve baş ağrılarına karşı koruyucu olabilir.

Her zaman olduğu gibi, sürekli veya şiddetli baş ağrıları yaşanıyorsa bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır. Bu besinler genel bir sağlıklı yaşam tarzının parçası olarak etkili olurken, her kişinin durumu farklı olabilir ve bireysel diyet gereksinimleri değişiklik gösterebilir.

Kaynak : Mavi Kadın, bulutklinik.com
Editör : Funda Aydın
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...