Oruçluyken ruj sürülür mü, ruj orucu bozar mı?
Ramazan ayında oruç tutmak İslamiyet'in 5 şartı arasında yer alan en kıymetli ibadetlerden. Tüm ibadetlerin sevabını Allahü Teala vermesine rağmen orucun şerefi adına "Orucun sevabını ben veririm " buyuruyor. Bu kadar mukaddes bir ibadetin zayi olmaması için orucu bozan şeylerden uzak durmalı. Fıkıh kitaplarında orucu bozan şeylerin ne olduğu bildiriliyor. Peki ruj sürmek orucu bozar mı? Oruçluyken ruj sürülür mü?
Ruj, kadınların yüzyıllardır dudaklarını çekici ve güzel göstermek için kullandığı makyaj malzemelerinden. Rujun tarihi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Wikipedia'nın haberine ruju ilk keşfeden Sümerlerdir, Sümerleri bazı değerleri taşları ezip bunu dudaklarına sürermiş. Mısır'ın ünlü kraliçesi Kleopatra da çarpıcı güzelliğini biraz da kullandığı koyu kırmızı ruja borçluydu. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de ruj, pek çok kadının vazgeçilmezi. Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutan kadınlar ruj sürmenin orucu bozup bozmayacağını merak ediyor. Ruj orucu bozar mı? Ramazan ayında ruj sürülür mü?
RUJ ORUÇ BOZAR MI, ORUÇLUYKEN RUJ SÜRMEK MEKRUH MU?
Rujun dudakları çarpıcı ve çekici gösterdiği inkar edilemez bir gerçek, bu nedenle hemen hemen her sene yeni bir ruj markası ve ruj çeşidi, rengi kozmetik sektöründe yerini alıyor. Ruj sürme alışkanlığı olanlar, düzenli makyaj yapanlar oruç tutarken ruj kullanmanın orucu bozup bozmadığı araştırıyor. Oruç sırasında birçok kişide dudak kuruluğu şikayeti yaşadığından nemlendirici içeren ruj ve lipstickler de kullanmak istenebiliyor. Rujun orucu bozup bozmayacağı ile ilgili dinimizde fetva şöyledir:
“Dudaklara ruj, lipstcik, krem vb maddeler sürmek orucu bozmaz. Ancak dudağa sürülen ruj yalanarak veya bulaşarak ağzın içine girip yutulursa oruç bozulur. Oruçluyken ruj sürmek mekruh değil fakat her an orucu tehlikeye sokabilir. Bu nedenle oruç gibi kıymetli bir ibadetin zayi olmaması adına oruç tutarken dudağa bir şey sürmemeli.”
MAKYAJ YAPMAK CAİZ Mİ?
Makyaj yapmak caiz mi?
CEVAP
Dışarı makyajlı çıkmak haramdır. Kadının kocasından başkasına güzel görünmesi caiz değil. Ona ne kadar süslenirse süslensin ama yabancılara gösteremez. Yabancılara karşı makyajlı görünmek caiz olmaz. Kadın sadece kocasına karşı süslenir. Kocasına karşı süslenmesi, makyaj yapması sevaptır. Ruj ve sürme çekmek de makyaja girer.
Kadınların dışarıya çıkarken sürme sürmeleri uygun mudur?
CEVAP
Sürme de makyajdır. Yabancılara karşı makyajlı görünmek caiz olmaz. Kadın sadece kocasına karşı süslenir.
Sünnet niyetiyle bayanlar gözlerine sürme çekebilir mi?
CEVAP
Sağlık açısından, sünnet diye çekebilir. Mesela akşam sürülür, sabah yıkanır. Yabancıların görmesi haramdır. Yabancıya süslenmek caiz değildir.
Editör : Selma Yenidoğan