Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Patlamış, Haşlanmış Mısırın Faydaları İbrahim Saraçoğlu

Mavikadin>Yaşam>Patlamış, Haşlanmış Mısırın Faydaları İbrahim Saraçoğlu

Mısır, birçok vitamin ve mineral açısından zengin, yüksek lif ihtiva eden yüksek bir enerji kaynağıdır. Bu yazımızda mısırın fayda ve zararlarını ele aldık.

Patlamış, Haşlanmış Mısırın Faydaları İbrahim Saraçoğlu

Mısır, birçok vitamin ve mineral açısından zengin, yüksek lif ihtiva eden yüksek enerji kaynağı olan harika bir besindir. Bu yazımızda mısırın, patlamış ve haşlanmış mısırın fayda ve zararlarını ele aldık.

Mısırın, Patlamış Ve Haşlanmış Mısırın Sağlığa Faydaları

Kötü Kolesterolünü Düşürür

Kolesterol karaciğer tarafından üretilir ve iki çeşidi vardır: HDL (iyi kolesterol) ve LDL (kötü kolesterol) Kötü kolesterol yağlı besinlerin tüketilmesi sonucu artar var kalbin güçsüzleşmesine neden olarak kalp ve damar hastalıklarına sebep olur. Mısırdaki C vitamini, karotenoidler ve biyoflavonoidler kalbi koruyarak kolesterol seviyesini kontrol altına alır, kötü kolesterolü düşürür ve kan akışını arttırır.

Enerjiyi Arttırır

Mısır yüksek miktarda karbonhidrat içeriği ile kişiye enerji verir. Aynı zamanda beyin ve sinir sistemi gelişimi için yararlıdır. Bir bardak mısırda yaklaşık olarak 29 gram karbonhidrat bulunur. Bu yönüyle mısır, özellikle de sporcuların performansını arttırmak için yararlı bir besindir.

Kansızlığı Önler

Anemi(Kansızlık) vücutta B12 ve folik asit eksikliği sebebiyle meydana gelebilen bir hastalıktır. Mısır B12 ve folik asit içeriği ile kansızlığı önler, yeni kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur.

Kabızlığa Şifadır

Mısır, çözünebilir ve çözünemez liflerden oluşan harika bir sebzedir. Çözünür lif, jel benzeri bir kıvama dönüşerek kolesterol emilimini engellemeye yardımcı olurken; çözünmeyen lif, bağırsaklarda kolayca hareket edebilen yumuşak ve büyük dışkıyı hareket ettirerek kabızlığı ve bağırsak sorunlarını önleyip iltihabi bağırsak sendromu ve ishal yaşanma olasılığını azaltır. Bu sebepten ötürü mısır yemek kabızlık ve hemoroid gibi sindirim problemlerinin yanı sıra kolon kanserini önlemeye de yardımcı olur. Mısır her iki lif türünü içermesine rağmen, yüksek oranda çözünmeyen lif içeriğine sahiptir.

Göz Sağlığına İyi Gelir

Mısırın sarı tanecikleri, maküler dejenerasyon riskini azaltan karotenoidler olarak adlandırılan, yani görüş alanınızın merkezinde görme bozukluğunu azaltan maddeler içerir. Beta-karoten, A vitamini üretiminde yardımcı olur ve böylece görme duyusunu keskinleştirir.

Kanseri Önler

Cornell Üniversitesi'nde yapılan çalışmalara göre, mısır kansere neden olan serbest radikaller ile savaşan zengin bir antioksidan kaynağıdır. Araştırma, mısırda bulunan antioksidanların kansere neden olan serbest radikallerle savaşabildiğini ve yok ettiğini kanıtlamıştır. Buna ek olarak, mısır; meme ve karaciğerdeki tümörlerle savaşmada etkili olan fenolik bileşik ve ferulik asitin iyi bir kaynağıdır.

Sağlıklı Bir Cilt Sağlar

Mısırın yararlarından birisi de cildin sağlığını korumasıdır. Tiamin, niasin, E ve C vitaminleri, antioksidanlar, mineraller açısından mükemmel bir kaynak olan mısır, sağlıklı cildin korunmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Mısırdaki kolajen cildin esnekliğini artırıp pürüzsüz ve yumuşak bir cildin korunmasına yardımcı olacaktır. Mısır yağının bölgesel olarak uygulanması; sağlıklı ve kusursuz bir cilt ile ilişkilidir.

Gerekli Mineralleri Sağlar

Mısır bünyesinde vücut için birçok şekilde yararlı olan minerallerden bolca bulundurur. Fosfor, magnezyum, manganez, çinko, demir ve bakır tüm mısır çeşitlerinde bulunur. Aynı zamanda, çoğu besinde bulunması zor olan selenyum gibi mineraller de içerir. Fosfor, normal büyümeyi, kemik sağlığını ve optimal böbrek fonksiyonlarını düzenlemek için gereklidir. Magnezyum normal kalp hızını korumak ve kemik mineral yoğunluğunu arttırmak için gereklidir.

Kilo Almaya Yardımcıdır

Mısır kilo almak isteyen insanlar için de kalori açısından zengindir. Her 100 gram mısırda 349 kalori bulundurur. Bu sebeple, birçok diyetisyen kilo almak isteyenlere mısır tüketimini önerir.

Alzheimer Hastalığını Önler

Mısır, enerji üretiminin yanı sıra beyin hücresi, bilişsel işlevinin merkezinde yer alan enzimatik tepkimelerin ayrılmaz bir parçası olan iyi bir timin kaynağıdır. Ayrıca, hafıza için gerekli olan ve eksikliği, zihinsel işlevlerde yaşlılık ve alzheimer hastalığında yaşa bağlı bozulmaya neden olabilecek bir nörotransmitter olan asetilkolinin sentezi için de gereklidir.

Hemoroidi Engeller

Bir bardak mısırın içinde günlük ihtiyacın %18.4’ü oranında lif vardır. Bu, kabızlık ve hemoroid gibi sindirim sorunlarının geçmesine ve ayrıca mısırın tam tahıl olması nedeniyle kolon kanseri riskini azaltmaya da yardımcı olur.

Mısırın Zararları

  1. Mısır kalorisi yüksek bir besin olduğundan kilo yapabilir.
  2. Mısır kan şekerini yükseltebildiğinden şeker hastalarına zararlı olabilir.
  3. Aşırı mısır tüketimi şişkinlik ve gaz problemine yol açabilir.
  4. Fazla mısır tüketimi ishal yapabilir.
  5. Mide rahatsızlığı yaşamamak için aşırı mısır tüketiminden kaçınılmalıdır. Aşırı mısır hazımsızlığa yol açabilir.

Prof. Dr İbrahim Saraçoğlu Mısırın Faydaları Hakkında Şu Bilgileri Veriyor;
Prof. Dr İbrahim Saraçoğlun'dan mısır faydaları hakkında bazı bilgiler:
Özellikle karadeniz insanları mısırı heryerde olabildiğinca çok kullanmaktadırlar. Mısırın çok tüketildiği bölgelerin insanlarının ciltleri parlak,pürüzsüz,ve gözenekleri sıkıdır. bunun en büyük nedeni mısırdır. Mısırın bir diğer yararı da ala hastalığına karşı çok güçlü bir önleyicidir. mısırı en iyi tüketme şekli ; haşlayarak tüketmektir

Mısır Besin Değerleri

Bir mısır başağı şunları içerir:

  1. 123 kalori
  2. 27 gram karbonhidrat
  3. 2 gram yağ
  4. 5 gram protein
  5. 4 gram fiber
  6. 1 miligram B6 vitamini (günlük ihtiyacın % 7’si)
  7. 1-miligram tiamin (günlük ihtiyacın % 7’si)
  8. 3 miligram C vitamini (günlük ihtiyacın %5’i)
  9. 3 miligram magnezyum (günlük ihtiyacın %5’i)
  10. 5 miligram folat (günlük ihtiyacın %5’i)
  11. 158 miligram potasyum (günlük ihtiyacın %5’i)
  12. 2 miligram fosfor (günlük ihtiyacın %5’i)

Mısır Ununun Cilde Faydaları, Mısır Unu Peelingi Kil Maskesi Tıklayınız 

Mısır Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Süt Mısırı Kaç Kalori, Kilo Yaparmı, Süt Mısırının Faydaları Neler? Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...