Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Patlıcan Meyve mi Sebze mi, Yaz Sebzesi midir Kış Sebzesi mi?

Mavi Kadın>Yaşam>Patlıcan Meyve mi Sebze mi, Yaz Sebzesi midir Kış Sebzesi mi?

Dünya genelinde en çok yetiştirilen sebzelerden biri de patlıcandır. Patlıcan hem sonbahar hem de yaz mevsimi sebzesidir.

Patlıcan Meyve mi Sebze mi, Yaz Sebzesi midir Kış Sebzesi mi?

Dünya genelinde en çok yetiştirilen sebzelerden biri de patlıcandır. Patlıcan hem sonbahar hem de yaz mevsimi sebzesidir. Patlıcan Türk mutfağında yaygın olarak kullanılmakta olup hem yemeklerde hem de salataların içerisinde kullanılır. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde adeta şifa deposu olan patlıcan, kalp ve beyin sağlığını korur, kolesterolü düzenler ve kemik gelişimine destek sağlar. Özellikle doyurucu özelliği sayesinde, diyette olanlar tarafından sıkça tercih edilmektedir.

Patlıcan Meyve mi Sebze midir?

Patlıcan, genellikle bir sebze olarak düşünülse de aslında bir botanik meyvedir. Genellikle bir sebze olarak kabul edilseler de, çiçekli bir bitkiden büyüdükleri ve tohum içerdikleri için teknik olarak bir meyvedirler.Patlıcanlar, tek yumurtalıklı bir çiçekten geldikleri için meyve kabul edilirler.

Patlıcan Hangi Mevsimde Yetişir?

Patlıcan hem yaz hem de sonbahar mevsimine ait bir sebzedir. Yukarıda patlıcanın bir çeşit meyve olduğunu yazsak da halk arasında sebze olarak bilindiği için yazımıza bu şekilde devam edeceğiz. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilen patlıcan, bu aylarda da pazarlarda ve marketlerde satışa sunulur.

Yaz mevsimi boyunca hasat edilen patlıcan sonbahar mevsiminde de hasat edilmeye devam edilir. Yaz mevsiminin başından sonbaharın sonuna kadar hem taze hem güzel patlıcan bulmanız mümkündür. Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında piyasaya sürülen patlıcanı, tüm market ve pazar tezgahlarından temin edebilirsiniz.

Patlıcan içerisinde; B6 vitamini, C vtamini, K vitamini, fosfor, diyet lifi, bakır, magnezyum, manganez ve potasyum ihtiva eder. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan patlıcan, sağlığa birçok şifa sağlamaktadır. Ayrıca patlıcan, doymuş yağ ve kolesterol içermediğinden dolayı, diyette olanların sık tercih ettiği bir sebzedir. Yağ ve kolesterol içermediğinden dolayı kişinin daha hızlı kilo vermesine yardımcı olur. Patlıcan sadece kilo vermeye değil daha birçok hastalığa deva olmaktadır.

Patlıcanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kansere Karşı Koruyucudur

Patlıcanın içerisinde bulunan polifenollerin anti-kanser etkisi vardır. Bu özelliği sayesinde patlıcan, kanser hastalığını önler. Aynı zamanda kansere yakalanma riski olan kişilerde kanser hücresinin büyümesini ve yayılmasını engeller.

Beyin Sağlığını Korur

Patlıcanda, nasunin adlı bir madde bulunur. Nasunin maddesi, vücuttaki serbest radikallerle savaşan bir maddedir. Patlıcan, nasunin maddesi sayesinde beyindeki hasarlı hücreleri onarır ve beyin hücrelerini koruma altına alır. Aynı zamanda patlıcan, hafızayı da güçlendirir böylece Alzheimer hastalığının önüne geçer.

Cilt Sağlığını Korur

Patlıcan tüketmenin bir diğer faydası ise, içerisinde yüksek oranda su içerdiğinden dolayı cildi nemlendirmesidir. Kuru ciltleri, nemlendirip yumuşacık yapan patlıcan aynı zamanda içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde cilde canlılık kazandırır.

Kalp Sağlığını Korur

İçerisinde B6 vitamini, C vitamini, Lif ve Potasyum barındıran patlıcan, kan basıncının dengede kalmasını sağlar. Bununla birlikte kalbi koruyarak, kalp hastalıklarının önüne geçer. Haftada bir kez patlıcan tüketilmesi, kalp hastalıklarının riskini büyük oranda düşürür.

Kilo Vermeye Yardımcıdır

Patlıcandan, çok lezzetli yemekler yapılır. Patlıcan yağ oranına dikkat edilip doğru pişirildiğinde hiç yağ ve kolesterol içermez. Bu yüzden de diyette olanların, kilo vermek isteyenlerin diyet listesinin en başında patlıcan bulunur. Aynı zamanda patlıcanın içerisinde bulunan su ve lif, midede şişer ve kişiye tokluk hissi verir.

Dolaşım Sistemi İçin Faydalıdır

Patlıcanın ihtiva ettiği diyet lif, kötü kolesterolü düşürme etkisine sahiptir. Aynı zamanda iyi kolesterolü de arttırmaktadır. Kalp krizi riskini arttıran ve felce neden olan etmenler arasında kötü kolesterol yer alır. Patlıcanın içerisinde bulunan falavonoidler, kan basıncı seviyesini düşürür böylece kan basıncının kalbe bırakacağı hasarı da engellemiş olur.

Sindirimi Kolaylaştırır

Patlıcan lif bakımından zengin bir sebzedir. Lifler sayesinde, ağız yoluyla aldığımız her besinin emilmesine yardımcı olarak besinlerin vücuttan kolay bir şekilde çıkarılmasını sağlar. Patlıcan lif özelliği sayesinde sindirimi hem kolaylaştırır hem de hızlandırır.

Kemik Gelişimini Destekler

Patlıcanın bir diğer faydası ise, ihtiva ettiği vitamin ve mineraller sayesinde kemik gelişimine destek sağlamasıdır. Patlıcan, kemiklerin güçlenmesini sağlar ve osteoporoz yani kemik erimesi gibi kemik hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Kansızlığa İyi Gelir

Patlıcanın içerisinde yüksek miktarda demir bulunur. Patlıcan, demir özelliği sayesinde anemi yani kansızlığa ve kansızlığın sebep olduğu hastalıkların giderilmesine yardımcı olur.

Patlıcanın Zararları Nelerdir?

Her sebzenin aşırı tüketimi sağlığa zarar verdiği gibi patlıcanın da bilinçsiz tüketimi bazı yan etkilere sebep olabilir. Patlıcan aşırı tüketildiğinde kişide bazı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle hassas vücuda sahip olanlarda vücutta kaşıntı, kızarıklık, deri döküntüsü ve nefes almada güçlük görülebilir.

Patlıcanın içerisinde solanin adlı bir madde bulunur. Solanin, doğal bir toksindir, aşırı patlıcan tüketimi sonucunda kişide, istifra mide bulantısı ve uyuşukluk hissi görülebilir.

Patlıcanin bir diğer zararı ise oksalat içerdiğinden dolayı, kişide böbrek taşı oluşumu riskini arttırmasıdır. Böbrek taşı rahatsızlığına eğilimi olanların patlıcanı daha kararında tüketmeleri aşırıya kaçmamaları gerekmektedir.

Patlıcan Buzlukta Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır Buzluğa Nasıl Konur? Tıklayınız

Patlıcanın Faydaları Maddeler Halinde Ve Besin Değeri Tıklayınız


Editör : Melike Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...