Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Şipşak mangal nasıl yakılır? 9 adımda mangal yakın!

Mavi Kadın>Yaşam>Şipşak mangal nasıl yakılır? 9 adımda mangal yakın!

Mangal yakmak oldukça zor bir iş diyorsanız yanılıyorsunuz, çünkü mangal yakmak aslında sandığınız kadar zor değil. Mangal yakarken birkaç püf noktaya dikkat ederek, mangal yakma işini kolaylaştırabilirsiniz. Peki, mangal ateşi nasıl yakılır?

Şipşak mangal nasıl yakılır? 9 adımda mangal yakın!

Mangal nasıl yakılır? Sorusu özellikle yaz aylarında en merak edilen konular arasında. Deniz kenarında, evin bahçesinde, balkonda, piknik alanlarında ve daha pek çok yerde yapılan mangalın yakma teknikleri vardır. Zahmetsiz ve pratik bir şekilde mangal yakmak için bazı püf noktaları bilmek gerekir. Peki, en hızlı ve pratik mangal ateşi nasıl yakılır? Detaylar haberimizde...

MANGAL NASIL YAKILIR?

Mangalda pişireceğiniz etlerin lezzetli ve hijyenik olması için ilk adım temizlikten geçiyor. Mangalın içinde kalan kül ve yemek kalıntılarını temizleyin. Mangal haznesinin kuru, temiz ve boş olmasına özen gösterin.

İkinci adım; mangal kömürünü doğru bir şekilde yakmak. Mangal kömürünü yakmak için gazete kâğıdı, kozalak, ince ağaç dalları, çıra gibi malzemeler kullanabilirsiniz.

Mangalda ateşin tutuşmasını kolaylaştıran en önemli malzeme kâğıt ve gazete. Gazeteleri buruşturun ve mangala dizin.

İnce ağaç dallarını ve dal parçalarını kâğıt parçalarının arasına güzelce yerleştirin. Kuru dalları ve çıraları kâğıdın üzerine dik olacak şekilde yerleştirin.

Mangalı yakmadan önceki son işlem kömür. Kömürleri boş kalan yerlere güzelce yerleştirin. Fakat bunu yaparken çıraların altını boş bırakmaya özen gösterin.

Şipşak mangal nasıl yakılır? 9 adımda mangal yakın!

Sırada mangal yakma işlemi geliyor. Gazete, çıra ve kömürleri güzelce yerleştirdikten sonra mangalı yakmaya başlayabilirsiniz. 3-4 farklı yerden kâğıt parçalarını tutuşturun. Kâğıt parçaları daha kolay yandığı için kısa sürede dal, çıra ve kömürün yanmasını sağlar.

Kömürlerin eşit bir şekilde yanması için, ateşi yelleyin. Mangal yelleyici kullanabildiğiniz gibi plastik tabak ya da karton parçasıyla da ateşi yelleyebilirsiniz. Yelleme işlemi, ateşin harlamasını, rüzgârın dağılmasını ve kömürün daha iyi yanmasını sağlar.

Kömürler közlenmeye başlayınca iri parçalı olanları kırın. Bu işlemi uzun bir tahta parçası ile közlenen kömürlere vurarak yapabilirsiniz. Kömürleri kırıp dağıtın. Ardından ızgara telini yarım adet soğanla temizleyin.

Soğanla temizlediğiniz ızgara telinin üzerine etleri dizin. Izgara teliniz çift taraflıysa arada bir çevirerek her tarafının eşit pişmesini sağlayabilirsiniz. Şayet tek taraflıysa telin üzerindeki etleri maşa yardımıyla çevirin. Etleri pişirirken gözünüzü üzerinde tutarak etlerin yanmasının önüne geçebilirsiniz.

    MANGAL YAKMANIN PÜF NOKTALARI

    • Etleri ızgara teline yerleştirmeden önce, bir adet ortadan ikiye bölünmüş kuru soğanı ızgara teline sürerek ovalayın. Bu yöntem etlerinizin ızgara teline yapışmasını önleyecektir.
    • Pişirdiğiniz etlere duman kokusunun sinmemesi için bir adet elma yahut limonu yanan ateşin içine atın. Bu sayede pişirdiğiniz etlere duman kokusu ve tadı sinmeyecektir.
    • Mangalda balık pişirecekseniz, tereyağını ızgara telinin üzerine sürmeyin. Direkt balıkların üzerine sürün.

    Şipşak mangal nasıl yakılır? 9 adımda mangal yakın!

    • Mangal yaparken şiş kullanacaksanız, çöp şişleri direkt olarak ateşe koymayın. Bu çöp şişlerin yanmasına neden olur. Ancak kullanacağınız tahta çöpleri 2-3 saat kadar suda bekletirseniz şişler yanmayacaktır.
    • Mangal ateşinin kor haline gelmesini istediğiniz süre zarfında biberleri ve soğanları pişirerek bu süreyi değerlendirebilirsiniz.
    • Kor ateşte soğan pişirmek için; soğanın kabuğunu soymadan, soğanı alüminyum folyoya sarın ve közün içine koyun. Soğanı bir müddet beklettikten sonra ateşten alın ve afiyetle yiyin.
    • Etler pişerken yağ akıtırlar. Kor halindeki kömürün üzerine düşen yağlar ise ateşi alevlendirerek etlerin yanmasına yol açar. Bunu engellemek için ateşi söndürmeyecek kadar suyu elinize alın ve ateşin üzerine serpin. Alevin dindiğine şahit olacaksınız.
    • Son olarak mangalı yaktım, etleri pişirdim diyerek kenara çekilmeyin. Çünkü son bir işiniz daha kaldı. O da mangalı temizlemek. Izgara teli henüz sıcakken temizlerseniz, telde kalan atıkların daha kolay temizlenmesine yardımcı olur. Izgara teli soğuduğunda, temizleme işleminiz oldukça uzun sürecektir.

    Şipşak mangal nasıl yakılır? 9 adımda mangal yakın!

    MANGAL YERİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

    Mangal yeri seçerken dikkat edilmesi gereken nokta şöyle:

    • Mangal ateşini yaktığınızda oturduğunuz yere dumanı gelmeyecek şekilde mangal yeri seçmeye özen gösterin.
    • Etler pişerken bir kazaya neden olmaması için, mangalı sağlam ve ayakları düz duracak bir zemine yerleştirin.
    • Son olarak rüzgârlı bir havada mangal yapıyorsanız, mangalı rüzgârı arkadan yahut yandan alacak şekilde oturtun.


    Editör : Melike Anlağan
    Google News
    Etiketler
    Mavi Kadın
    UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
    Sonraki Haber Yükleniyor...