Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Yoğurt Mayalandıktan Kaç Saat Sonra Dolaba Konur Mayalanan Yoğurt Kaç Saat Beklemeli

Mavi Kadın>Yaşam>Yoğurt Mayalandıktan Kaç Saat Sonra Dolaba Konur Mayalanan Yoğurt Kaç Saat Beklemeli

Sofralarımızın baş tacı olan yoğurt hem oldukça yararlı hem de son derece lezzetli bir gıdâdır. Yoğurdun mayalanması yaklaşık 4-5 saat sürer. Yoğurdu mayalarken tercih edeceğiniz en ideal ölçü ise 3 litre süte 1 yemek kaşığının dörtte biri oranda yoğurt mayalamak olacaktır.

Yoğurt Mayalandıktan Kaç Saat Sonra Dolaba Konur Mayalanan Yoğurt Kaç Saat Beklemeli

Sofralarımızın baş tacı olan yoğurt hem oldukça yararlı hem de son derece lezzetli bir gıdâdır. Yoğurdun mayalanması yaklaşık 4-5 saat sürer. Yoğurdu mayalarken tercih edeceğiniz en ideal ölçü ise 3 litre süte 1 yemek kaşığının dörtte biri oranda yoğurt mayalamak olacaktır.

Evde Taş Gibi Yoğurt Mayalama Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 kilo süt
  • 1 yemek kaşığının dörtte biri mayalık yoğurt
  • Mayalamak için cam kavanoz

Öncelikle sütü yeterli ısıda iyice kaynatın. Kabarıp taşmaya başladığını gördüğünüzde, altını kısarak kısık ateşte kaynatmayı sürdürün. Kısık ateşe aldığınız sütü ortalama 10 dakika boyunca kaynatın. Sütün içerisinde yer alan mineral ve vitaminlerin korunması için, kaynatma süresini fazla uzatmamaya dikkat etmelisiniz. Sütün pişmesinin ardından oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Yoğurdun mayalanması için gereken ideal sıcaklık seviyesi, yaklaşık olarak 45° olup, bir termometre ile ölçüm yaparak odanızın sıcaklık seviyesini tespit edebilirsiniz. Şâyet termometreniz yok ise, ısı ölçümü için uygulayabileceğiniz başka bir yöntem daha mevcuttur. Şöyle ki, serçe parmağınızı süte batırın, parmağınızı ortalama 7 saniye boyunca sütün içinde tutabildiyseniz ve parmağınız yanmadıysa, süt yeterli ısıya ulaşmış demektir. Bu ölçü son derece hassastır, bu sebeple buna dikkat etmelisiniz. Sütün bildirdiğimiz bu orandan daha sıcak olması durumunda yoğurdunuz ekşiyecektir. Aksine, süt bu seviyeden daha soğuk olur ise,

Yoğurdun tutmama ihtimali vardır. İstenilen ısıya ulaşıp ulaşmadığını anlayabilmek için serçe parmağını sütün içine batırarak 7'ye kadar sayın. Parmağınızın dayanabildiği ısı seviyesi, yoğurdun mayalanmaya hazır olduğu anlamına gelir. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta vardır; sütün orta derecede bir sıcaklığa erişmiş olması gerekmektedir. Biraz daha açıklayacak olursak, süt ne çok ılık olmalı, ne de aşırı kaynar duruma gelmelidir; ikisinin ortası ideal bir ısıya ulaşmalıdır. Şâyet mayalamayı çok sıcak süt kullanarak yaparsanız, yoğurdunuz son derece sulu bir yoğurt olacaktır, buna engel olmak için sütünüzün yeterli sıcaklıkta olduğundan emin olmaya özen göstermelisiniz.

Sütümüz hazırsa, şimdi mayamızın ölçüsüne geçebiliriz:

Yoğurt mayalamakta ideal ölçü 3 litre sütü bir yemek kaşığının dörtte bir yoğurt ile mayalamaktır. Şayet 1-2 yemek kaşığı yoğurt ile mayalarsanız yoğurdunuz normalden daha ekşi olur. 

Yoğurdu mayalarken kullanacağınız kabın yapısına da dikkatetmeli; plastik kap kullanmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü plastik kap, bu sıcaklığı koruyamadığından dolayı, yoğurdunuzun oluşumunda olumsuz bir etkiye sebep olacaktır. Bunun yerine toprak, metal veya çelik kap tercih edebilirsiniz.

Gelelim son aşamaya... Temiz bir sofra bezini, yoğurdun mayalandığı tencerenin üstüne örtüp 5 saat süreyle mayalanmaya bırakın. 5 saat sonra kapağını açın. Yoğurdun ekşimemesi için, fazla bekletmemeye dikkat edin. Soğumasının ardından dolaba koyun ancak üstünü kapatmayın, ertesi gün kapatın. Böyle yapmanız, yoğurdunuzun sulanmasını önleyecektir.

Yoğurdun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  1. Hazmedilmesi kolay kaliteli proteinler bakımından zengin olan yoğurt, bunun yanı sıra yoğun oranda fosfor, iyot, kalsiyum, flor mineralleri, B2 ve B12 vitaminleri içerir.
  2. Ayrıca probiyotik etkiye sahiptir ve bu sayede bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  3. Bağırsakların işleyişini olumsuz yönde etkileyen zararlı bakterilerin ve mikropların oluşumunu önlediğinden, gıda zehirlenmelerinden korunma konusunda başvurulması gereken başlıca doğal tedbirlerin başında gelmektedir.
  4. Yoğurdun, bağırsaklar üzerindeki bu pozitif tesirlerinin yanı sıra, vücudun direnç sistemini güçlendirici özelliği de bulunmaktadır.
  5. Pek çok hastalığın engellenmesinde büyük rol oynayan yoğurt, aynı zamanda zengin kalsiyum deposudur.
  6. Yararlı olduğu ölçüde bir o kadar tatmin edici ve doyurucu bir gıdâ olan yoğurt, kanserlerden korunmada ve özellikle kolon kanserinin engellenmesinde önemli bir yere sahiptir.
  7. Yoğurdun içerisinde bulunan laktik asit, bağırsaklardaki kalsiyum ve B vitaminlerinin eğilimini artırarak sindirim sisteminin sağlığını destekler ve düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  8. Mide problemlerini engelleyici özelliği bulunan yoğurt, hususen çocuk ve yetişkinlerde görülen ishal rahatsızlıklarının tedavisinde sıkça başvurulan bir besindir.
  9. Kan şekerinin dengelenmesini sağlayan yoğurt, bu nedenle şeker hastaları için son derece faydalıdır.
  10. Sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri bu kadarla sınırlı olmayan yoğurt, tüm bunların yanı sıra halk arasında "kötü kolesterol" olarak bilinen LDL kolesterol düzeyinin düşmesine katkı sağlar.
  11. Laktoz intoleranslı sebebiyle laktoz sindirim problemi yaşayan kişilerin rahatlıkla tercih edebilecekleri gıdâlardan biri olan yoğurt, bu rahatsızlığı yaşayan bireylerin kolaylıkla tüketebileceği ve sindirimi son derece kolay olan bir besindir. Bu bireyler sütün içerisinde yer alan karbonhidratı (laktoz) sindirememektedirler. Fakat sindirilmiş forma sahip laktik asiti (yoğurdu) güvenle tüketebilirler. Yapılan incelemelerde laktik asit bakterilerinin enfeksiyonlar, kanser, astım, gastrointestinal sistem hastalıkları ve benzer sağlık sorunlarının engellenmesindeki rolü tetkik edilmiştir. Yapılan tetkikler ve çalışmalar sonucunda, bütün bu rahatsızlıkların meydana gelmesinde etkili olan en büyük faktörün, bağışıklık sistemi olduğu tespit edilmiştir.
  12. Yoğurdun içerisinde bulunan inulin isimli prebiyotik madde bağırsaklarda sağlıklı bakterilerin üremesine yardımcı olur ve onlar için iyi bir gıdâ takviyesidir. Aynı zamanda yoğurtta bulunan probiyotikler ise bağırsaklardaki yararlı bakterilerin büyümesine katkı sağlar ve kanserden korunmada önemli bir etkiye sahiptir. Yoğurdun içeresinde yer alan bu maddeler, ishal, kabızlık, kalp hastalıkları, kemik erimesi, şişmanlık, kalın bağırsak hastalığı ve şeker hastalığı gibi ciddi problemlerin oluşma riskini en aza indirir.
  13. Yoğurt, her yaş grubundaki bireylere elverişli bir gıdâ olup, süte oranla daha kolay hazmedildiğini söylemek mümkündür.
  14. Kilo verme sürecini hızlandırıcı bir niteliği bulunan yoğurt, zayıflamak için uygulanan diyet listelerinde mutlaka yer alması gereken bir besindir. Yapılan bir çalışma neticesinde yoğurdun, diyetteki kalori sınırlaması ile beraber kalsiyum oranını yükselttiği, buna paralel olarak, vücutta (daha çok karın kısmında) biriken yağ oranını büyük oranda azalttığı gözlemlenmiştir.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...